Θα χρειαστούν 1 ώρα προετοιμασία, 1 ώρα και 25′ ψήσιμο. Σύνολο: 2 ώρες και 25′.
Υλικά
Μερίδες: 12
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε την κρεατόπιτα, ξεκινάμε βάζοντας σε ένα βαθύ τηγάνι τους δύο κιμάδες χωρίς άλλη λιπαρή ουσία και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και να αλλάξουν χρώμα.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και την κανέλα και συνεχίζουμε το καβούρδισμα για 2 λεπτά ακόμη.
- Τέλος, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι νερό.
- Μαγειρεύουμε τον κιμά μέχρι να στεγνώσουν τα υγρά του, για περίπου 10-15 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να μισοκρυώσει.
- Προσθέτουμε τη ρίγανη, τα αυγά, το ασπράδι και το τυρί και ανακατεύουμε.
Πίτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε καλά μια στρογγυλή φόρμα του κέικ, με τρύπα στη μέση, και πασπαλίζουμε με το σουσάμι τον πάτο και τα τοιχώματά της.
- Απλώνουμε στη φόρμα τα μισά φύλλα κρούστας του πακέτου, τα οποία λαδώνουμε ένα ένα και τα στρώνουμε, αφήνοντας τις άκρες τους να περισσεύουν από τα τοιχώματα της φόρμας.
- Αδειάζουμε τη γέμιση στα φύλλα και τη στρώνουμε με ένα κουτάλι να πάει παντού ομοιόμορφα.
- Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, τα οποία επίσης λαδώνουμε ένα ένα και τα κόβουμε, χαράζοντάς τα με ένα μαχαιράκι στο σημείο όπου βρίσκεται η τρύπα της φόρμας.
- Αφαιρούμε το κυκλάκι της ζύμης που κόψαμε και διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν προς τα μέσα.
- Αλείφουμε με ελαιόλαδο την επιφάνεια της πίτας και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
- Αφήνουμε περίπου 10 λεπτά να κρυώσει, αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε μια πιατέλα και σερβίρουμε.
Πηγή: Γαστρονόμος