Τα κολοκύθια είναι λαχανικό εποχής και σήμερα θα φτιάξεις το απόλυτο, ελληνικό φθινοπωρινό πιάτο. Γεμιστά με αυγολέμονο.
Συστατικά
- 6 κολοκύθια στρογγυλά
- 700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 200 γρ. ρύζι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 καρότο τριμμένο
- 1 ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη
- 250 ml ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Για το αυγολέμονο θα χρειαστείς
- 2 αυγά
- χυμό από 2 λεμόνια
Τρόπος Μαγειρέματος
- Κόβεις με ένα μαχαίρι την κορυφή από τα κολοκύθια και τις κρατάς στην άκρη
- Με ένα μικρό κουτάλι αφαιρείς το εσωτερικό και την αφήνεις στην άκρη σε ένα πιάτο
- Ρίχνεις αλάτι στο εσωτερικό των κολοκυθιών και τοποθετείς τον κιμά σε ένα μπολ
- Τρίβεις στον τρίφτη το εσωτερικό των κολοκυθιών και το ρίχνεις στο μπολ με τον κιμά
- Προσθέτεις το ρύζι, το κρεμμύδι, τον άνηθο, το καρότο, την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι
- Ρίχνεις 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύεις καλά
- Με ένα κουτάλι γεμίζεις τα κολοκύθια με το μείγμα του κιμά και τα “σκεπάζεις” με την κορυφή τους
- Τα τοποθετείς στη σειρά σε μια μεγάλη ρηχή κατσαρόλα είναι ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι
- Ρίχνεις νερό τόσο ώστε να καλύψεις τα κολοκύθια και προσθέτεις αλάτι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο
- Σκεπάζεις το σκεύος και τα αφήνεις να βράσουν 40 – 45 λεπτά
- Αποσύρεις το σκεύος από τη φωτιά και περιμένεις μέχρι να κρυώσει λιγάκι
Αυγολέμονο
- Λίγο πριν αποσύρεις το φαγητό από τη φωτιά χτυπάς σε ένα μπολ τα ασπράδια πολύ καλά μέχρι να γίνουν μια σφικτή μαρέγκα
- Χωρίς να σταματήσεις το χτύπημα, προσθέτουμε τους κρόκους και το χυμό λεμονιού σιγά-σιγά συνεχίζοντας το ανακάτεμα
- Παίρνει με μια κουτάλα της σούπας ζουμί από την κατσαρόλα και το ρίχνεις αργά στο αυγολέμονο συνεχίζοντας αδιάκοπα το χτύπημα
- Προσθέτεις δύο ακόμη κουτάλες
- Αδειάζεις το αυγολέμονο στο σκεύος που είναι πλέον εκτός φωτιάς και το ανακινείς προσεχτικά ώστε να πάει παντού
- Τοποθετείς και πάλι το σκεύος στη φωτιά και το αφήνεις να βράσεις για 1 – 2 λεπτά
- Σερβίρεις με φέτα και ζεστό ψωμί.
Photo: iStock