Υλικά
Κομμάτια: 12-14
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
Για τη γέμιση
Για τη συναρμολόγηση
Διαδικασία
Κρέμα ζαχαροπλαστικής
- Για να ετοιμάσουμε την ανοιχτή μηλόπιτα σε φύλλο κρούστας με κρέμα και σταφίδες, ξεκινάμε από την κρέμα: Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και την κανέλα.
- Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με το σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε λίγο ακόμη.
- Τραβάμε από τη φωτιά την κατσαρόλα με το ζεστό γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μπολ με το μείγμα κρόκων και χτυπάμε με το σύρμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο κατσαρολάκι με το υπόλοιπο γάλα, ξαναβάζουμε σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι η κρέμα να αρχίσει να δένει και να κοχλάζει
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ και την καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη, την οποία εφαρμόζουμε στην επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει κρούστα.
- Αφήνουμε να γίνει χλιαρή.
Γέμιση
- Καθαρίζουμε τα μήλα, αφαιρούμε τους πυρήνες με το ειδικό εργαλείο και τα κόβουμε σε ροδέλες ή φέτες πάχους 1 εκ.
- Τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Συναρμολόγηση + ψήσιμο
- Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό και βαθύ ταψί με διάμετρο 30 εκ. και κοσκινίζουμε μέσα εκεί λίγη άχνη.
- Βουτυρώνουμε καλά ένα φύλλο κρούστας, κοσκινίζουμε και σε αυτό λίγη άχνη και το στρώνουμε στο ταψί.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα 5 φύλλα, βουτυρωμένα και πασπαλισμένα με άχνη, τα οποία στρώνουμε στο ταψί το καθένα σταυρωτά προς το προηγούμενο, ώστε οι άκρες του καθενός να εξέχουν από διαφορετική μεριά του ταψιού.
- Αδειάζουμε στα φύλλα την κρέμα που ετοιμάσαμε και ισιώνουμε την επιφάνεια, την οποία περιχύνουμε με αρκετό λιωμένο βούτυρο, ώστε να σχηματιστεί ένα λεπτό φιλμ.
- Ψαλιδίζουμε ελαφρώς τις άκρες των φύλλων για να στρογγυλέψουμε τις γωνίες και έπειτα τις γυρνάμε προς τα μέσα, φτιάχνοντας ένα στεφάνι περιφερειακά της μηλόπιτας αλλά αφήνοντας την κρέμα εκτεθειμένη.
- Ψήνουμε το γλυκό σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, στη λειτουργία του αέρα, για 20 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε και αδειάζουμε το μείγμα της γέμισης πάνω στην κρέμα, στρώνοντας με όμορφο τρόπο τις ροδέλες των μήλων.
- Ψήνουμε για άλλα 40 λεπτά, μέχρι τα μήλα να μαλακώσουν και να ροδίσουν.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τη μηλόπιτα να κρυώσει.
- Πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 46.