Το μυστικό για να συντηρήσεις τις μελιτζάνες και να τις απολαμβάνεις όλο τον χρόνο

69

Η μελιτζάνα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα λαχανικά

Είτε στρουμπουλές είτε οβάλ, σκούρες μοβ ή πιο ανοιχτόχρωμες, οι μελιτζάνες θεωρούνται από πολλούς το πιο νόστιμο θερινό λαχανικό. Εάν όμως θέλετε να τις απολαμβάνετε όλο τον χρόνο σας, τότε δεν έχετε παρά να τις συντηρήσετε σε λάδι.

Οι μελιτζάνες σε λάδι είναι από τις πιο δημοφιλείς κονσέρβες. Μπορείτε να τις απολαύσετε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, ως ορεκτικό ή για να μαζί με τα ζυμαρικά.

Όπως με κάθε κονσέρβα που φτιάχνεται στο σπίτι, πρέπει να έχετε υπομονή και να προσέχετε κάθε βήμα της διαδικασίας, για να αποφύγετε τον κίνδυνο μόλυνσης. Μόλις όμως τηρήσετε τους κανόνες, θα μπορείτε να απολαύσετε αυτό το λαχανικό ακόμη και τους φθινοπωρινούς μήνες, όταν οι ώριμες και νόστιμες μελιτζάνες θα είναι απλώς μια ανάμνηση.

Μελιτζάνες: Σφιχτές και χωρίς σπόρους

Οι πιο κατάλληλες μελιτζάνες για την παρασκευή κονσερβών σε λάδι είναι αναμφίβολα οι σφιχτές και ώριμες, αλλά χωρίς τους σπόρους. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε στρογγυλές ή μακρόστενες, ανάλογα με το γούστο σας. Οι πρώτες είναι γενικά πιο γλυκές και οι άλλες λίγο πιο πικάντικες. Αν δεν ξέρετε εάν οι μελιτζάνες είναι πικρές ή όχι, μπορείτε να τις κόψετε και να τις αφήσετε για 30 λεπτά με χοντρό αλάτι πριν τις χρησιμοποιήσετε.

Αποστείρωση βάζων

Ένα βήμα για το οποίο δεν μπορούμε να αστειευτούμε είναι η αποστείρωση. Πριν ξεκινήσετε να ετοιμάζετε τις μελιτζάνες, βεβαιωθείτε ότι έχετε αποστειρώσει τα βάζα σας σε βραστό νερό για τουλάχιστον μία ώρα και ότι έχετε καθαρά και καινούρια καπάκια. Μόλις αποστειρωθούν τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε καθαρό πανί και μετά τα γεμίζουμε αμέσως με τις μελιτζάνες. Μόλις γεμίσουν, τα κλείνουμε με βιδωτά καπάκια και τα ξαναβάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη νερό, τυλιγμένα σε πετσέτα και τα αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά . Αφήστε τα να κρυώσουν στο νερό και μετά στεγνώστε τα.

Η συνταγή για μελιτζάνες σε λάδι

Υλικά

2 κιλά μελιτζάνες

1 L νερό

1 L ξίδι

Διαδικασία

Παίρνουμε 2 κιλά μελιτζάνες , τις πλένουμε, τις κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και τις τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με 1 λίτρο βραστό νερό και 1 λίτρο ξύδι. Τις ζεματίζουμε για 5 λεπτά και μετά τις στραγγίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα.

Ύστερα τις βάζουμε στα βάζα που έχουμε προηγουμένως αποστειρώσει, καλύπτοντάς τες με λάδι και πιέζοντάς τες καλά.

Προσθέτουμε επίσης δύο σκελίδες σκόρδο σε κάθε βάζο, μερικά φύλλα θυμάρι, ένα κομμάτι φρέσκια ​​πιπεριά τσίλι και ένα φύλλο δάφνης.

Τις αφήνουμε να ξεκουραστούν έτσι όλο το βράδυ και την επόμενη μέρα προσθέτουμε το λάδι που έχουν απορροφήσει οι μελιτζάνες, ώστε να καλυφθούν εντελώς. Κλείνουμε με τα καπάκια, τοποθετούμε τα βάζα ξανά σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό και μετά τοποθετούμε κάθε βάζο σε ένα ντουλάπι.

Εάν η διαδικασία αποστείρωσης και συσκευασίας έχει διεξαχθεί σωστά, τα βάζα θα διατηρηθούν για έως και έξι μήνες.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!