Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών σήμερα

6

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμακαμαρικών καθιερώθηκε το 1998, με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA) για να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη γευστική και θρεπτική αξία των ζυμαρικών.

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση του πρώτου συνεδρίου της Ένωσης το 1995.

Τα πρώτα ζυμαρικά αναφέρονται στην ελληνική μυθολογία ως «κορδόνια από ζύμη», τα οποία, σύμφωνα με τον μύθο, δημιούργησε ο Ήφαιστος.

Το 150 μ.Χ. ο Γαληνός αναφέρεται στο ίτριον (είδος ψωμιού με σουσάμι και μέλι) και ο Αθήναιος μιλά για τα “λάγανα” (ζύμες που βράζονταν).

Σήμερα κάθε κουζίνα έχει αναπτύξει τις δικές της παραδοσιακές συνταγές ζυμαρικών, δημιουργώντας παράλληλα πολλές παραλλαγές. Χαρακτηριστικά, μπορούμε να αναφέρουμε τα κρητικά σκιουφιχτά και τον τραχανά.

Τα είδη των ζυμαρικών

Τα ζυμαρικά έχουν υψηλή θρεπτική αξία και βρίσκονται στη βάση της Πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής, άρα και η εβδομαδιαία κατανάλωση τους είναι σημαντική για μια ισορροπημένη διατροφή.

Η πλειοψηφία τους είναι φτιαγμένα από σιμιγδάλι και νερό. Ωστόσο, ζυμαρικά όπως οι ταλιατέλες και οι χυλοπίτες περιέχουν και άλλα συστατικά, όπως αβγά και γάλα.

pagosmiaimerazimarikon

Η καταγωγή των ζυμαρικών δεν είναι σαφής, αφού τη διεκδικούν αρκετές χώρες, ανάμεσα τους η Ελλάδα και η Ιταλία. Κάποιες φήμες λένε ότι τα ζυμαρικά τα έφερε ο Μάρκο Πόλο από την Κίνα, στη Βενετία της Ιταλίας. Άλλες ότι εντοπίζονται πρώτη φορά στην Αρχαία Ελλάδα.

Τα ζυμαρικά έχουν κυρίαρχη θέση στην Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής.

Μαζί με τα δημητριακά, το ρύζι και το ψωμί κατατάσσονται στο πρώτο και σημαντικότερο σκαλοπάτι της. Ανήκουν στην ομάδα των υδατανθράκων οι οποίοι αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Οι υδατάνθρακες έχουν πρωταρχική θέση στη διατροφή μας, καθώς αποτελούν το 55% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Μας δίνουν λοιπόν μία καλή ευκαιρία να εντάξουμε τα ζυμαρικά στην εβδομαδιαία μας διατροφή! Τα τελευταία χρόνια έχουν διαδοθεί ιδιαίτερα και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, τα οποία είναι μία εξαιρετική επιλογή καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και προκαλούν ταχύτερο κορεσμό. Εμπνευστείτε και δημιουργείστε καινούριες γεύσεις με βάση τα ζυμαρικά. Κόκκινες σάλτσες με λαχανικά, άσπρες με κρέμα, συνδυασμένα με κρέας, κοτόπουλο ή θαλασσινά. Όπως και να τα προτιμάμε είναι απλά υπέροχα! ‎

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!