Χριστουγεννιάτικο κέικ με μείγμα αποξηραμένων φρούτων

147

Αυτή η παλιομοδίτικη γερμανική τούρτα φρούτων είναι ένας διαχρονικός θησαυρός που κοσμεί τα γιορτινά τραπέζια εδώ και γενιές. Φορτωμένο με αποξηραμένα φρούτα, ζαχαρωμένα εσπεριδοειδή και ζεστά μπαχαρικά, είναι το τέλειο μείγμα γλυκύτητας, μπαχαρικών και νοσταλγίας.

Δεν είναι μόνο ένας νόστιμος τρόπος για να γιορτάσετε την εορταστική περίοδο, αλλά γίνεται και καλύτερο με τον καιρό, καθιστώντας το το απόλυτο κέρασμα για το μέλλον.

Συστατικά που θα χρειαστείτε Για το μείγμα φρούτων:

1 φλιτζάνι αποξηραμένα κεράσια
1 φλιτζάνι σταφίδες
½ φλιτζάνι αποξηραμένα βερίκοκα, ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού, ψιλοκομμένη
½ φλιτζάνι ζαχαρωμένη φλούδα λεμονιού, ψιλοκομμένη
½ φλιτζάνι σκούρο ρούμι ή κονιάκ (για μούλιασμα)

Για τη ζύμη του κέικ: Για το μείγμα του κέικ: Για το μείγμα του κέικ: Για το μείγμα του κέικ: Για το μείγμα του κέικ: Για το μείγμα του κέικ

1 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
4 μεγάλα αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
¼ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια ή πεκάν
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εργαλεία που θα χρειαστείτε

Μπολ ανάμειξης
Ηλεκτρικό μίξερ
Φόρμα για κέικ ή στρογγυλή φόρμα για κέικ 8 ιντσών
Λαδόκολλα
Σπάτουλα
Σχάρα για ψύξη

Πώς να φτιάξετε το παλιομοδίτικο γερμανικό κέικ φρούτων
Βήμα 1: Μουλιάστε τα φρούτα

Σε ένα μεσαίο μπολ, συνδυάστε τα αποξηραμένα φρούτα και τις ζαχαρωμένες φλούδες εσπεριδοειδών.
Ρίξτε μέσα το ρούμι ή το κονιάκ, ανακατέψτε καλά και σκεπάστε. Αφήστε το μείγμα να μουλιάσει για τουλάχιστον 4 ώρες, αλλά η ολονύκτια παραμονή είναι ιδανική για μέγιστη γεύση.

Βήμα 2: Προετοιμάστε τη ζύμη του κέικ

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 325°F (165°C). Βουτυρώστε και στρώνετε το ταψί σας με λαδόκολλα.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε το μαλακό βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Ανακατέψτε το εκχύλισμα βανίλιας και τα ξύσματα εσπεριδοειδών.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο και το αλάτι.
Προσθέστε σταδιακά τα ξηρά συστατικά στο υγρό μείγμα, ανακατεύοντας μέχρι να ενωθούν.

Βήμα 3: Διπλώστε τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς.

Διπλώστε απαλά τα μουλιασμένα

φρούτα (μαζί με τα υπόλοιπα υγρά) και τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς στο μείγμα. Ανακατέψτε μέχρι να κατανεμηθεί ομοιόμορφα.

Βήμα 4: Ψήστε το κέικ

Βάλτε με κουτάλι το μείγμα στο προετοιμασμένο ταψί, ισιώνοντας την επιφάνεια.
Ψήστε για 1 ώρα έως 1 ώρα και 15 λεπτά, ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που εισάγετε στο κέντρο να βγαίνει καθαρή.

Αφήστε το κέικ να κρυώσει στη φόρμα για 15 λεπτά και, στη συνέχεια, μεταφέρετε το κέικ σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς.

Προαιρετικά: Προσθέστε ένα γυαλιστερό γλάσο

Αλείψτε το κρύο κέικ με επιπλέον ρούμι ή κονιάκ. Τυλίξτε το σφιχτά σε πλαστική μεμβράνη και αφήστε το να ξεκουραστεί για 1-2 ημέρες, ώστε να μπορέσουν οι γεύσεις να ενωθούν όμορφα.

Προτάσεις σερβιρίσματος

Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη για ένα χιονισμένο φινίρισμα.
Καλύψτε με γλασέ κεράσια και ξηρούς καρπούς για μια γιορτινή παρουσίαση.
Συνοδεύστε με ζεστό κρασί, καφέ ή τσάι για μια ζεστή ατμόσφαιρα διακοπών.

Συμβουλές για επιτυχία

Μουλιάστε αρκετά: Το μούλιασμα των φρούτων κατά τη διάρκεια της νύχτας εξασφαλίζει αφράτο όγκο και πλούσια γεύση.
Μην αναμειγνύετε υπερβολικά

Translated with DeepL.com (free version)

ΠΗΓΗ  https://savorysplash.com/

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!