ι κουραμπιέδες είναι από τα χαρακτηριστικά χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα, ευρύτατα διαδεδομένα σε όλη την Ελλάδα και κατατάσσονται στα πατροπαράδοτα γλυκίσματα όπως και το μελομακάρονο. Το όνομά τους οφείλεται από το τούρκικο «Kurabiye» και παραδοσιακά είναι ένα γλύκισμα που αποτελείται από αλεύρι, βούτυρο και ζάχαρη άχνη.
Μπορεί όμως αυτές τις γιορτές να θέλεις να κάνεις μια πιο προσεκτική διατροφή που όμως αυτόδεν σημαίνει ότι πρέπει να στερηθείς το αγαπημένο σου χριστουγεννιάτικο γλυκό. Ο διατροφόλογος Μάνος Δημητρούλης μας προτείνει μια light εκδοχή των κουραμπιέδων για να τους απολαύσουμε και παράλληλα να μην έχουμε τύψεις που θα τους φάμε.
Υλικά για 30 κουραμπιεδάκια:
270 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
½ κούπα φιλέ αμυγδάλου
125 γρ. βούτυρο light
1 αυγό
4 κ.σ. άχνη ζάχαρη
1 κ.σ. baking powder
Επιπλέον 3/4 κούπας άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα.
Εκτέλεση:
Καβουρδίζουμε το φιλέ αμυγδάλου στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 5 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε μίξερ χτυπάμε την άχνη ζάχαρη με το βούτυρο για 10-15 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Ρίχνουμε στον κάδο και το φιλέ αμυγδάλου και ανακατεύουμε με μαρίζ. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το baking powder και τα ανακατεύουμε. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι στο ρευστό μείγμα και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
Χωρίζουμε σε 30 μπαλάκια, πλάθουμε στρογγυλά κουραμπιεδάκια και πιέζουμε ελαφρώς στο κέντρο έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα λακάκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά στους 175 βαθμούς. Αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.