16+1 ιδέες για το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας

744
Αντιγράφουμε απο το site του αγαπημένου μας σεφ Δημήτρη Παπαζυμούρη, www.caruso.gr, τις προτάσεις του για το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας!

1. Ρεγγοσαλάτα

Ο απόλυτος μεζές για την περίσταση είναι η μαγευτική ρεγγοσαλάτα της κυρίας Άννας. Όποιος δεν έχει δοκιμάσει, απλά δεν έχει ζήσει! Είναι γευστικά “παρθένος”, εν καιρώ νηστείας και αυτό είναι σχεδόν αμαρτία!

reggosalata-yfi

2. Ταραμοσαλάτα

Το κλάσικ της ημέρας, το κέντρο του τραπεζιού, η επίτημη θεότης της εορτής είναι η αφράτη ταραμοσαλάτα της Ευγενίας, μόνο με λάδι. Δε ξεφουρνίστηκε ακόμη λαγάνα που να μην θέλει να κάνει τζακούζι μέσα της!

TARAMA_20120221_0091edop

3. Φάβα

Για να τριτώσουμε στα ντιπ, πάμε και στη βελούδινη φάβα μου με τα καραμελωμένα κρεμμυδάκια με κουκουνάρι, που την πήραμε απ’ το χωριό με το φρέσκο κρεμμυδάκι και το λεμονάκι  και της μάθαμε γαλλικά και πιάνο να στέκεται στα καλύτερα  σαλόνια και να κάνει γκουρμεδοπαρέες.  Άπαιχτη, σέξι και κυρία!

βελούδινη φάβα

4. Γίγαντες

Για να βάλουμε και κανένα όσπριο στο τραπέζι, οι πικάντικοι γίγαντες με γκρέιπφρουτ που κάνω, θα σας στείλουν αδιάβαστους! Απλά μη βάλετε το λουκάνικο που λέει η συνταγή, για να μην πέσει κεραυνός και σας κάψει χρονιάρα μέρα. Αν είναι να εξαϋλωθείτε κάντε το με τον αετό στο καλώδιο, πτου, πτου, πτου!

γιγαντες-με-γρειπφρουτ-φουρνου

5. Σαλάτα Οσπρίων

Μια και θάχουν περάσει 10 τουλάχιστον μέρες απ’ την Τσικνοπέμπτη και θάχετε στεγνώσει από πρωτείνες, ένα κοκτέιλ από όσπρια σε σαλάτα έρχεται να σας σώσει στην εκκίνηση της νηστείας, να μπορέσετε ν’ αντέξετε!

Σαλάτα Οσπρίων

6. Χάντρες Λαδερές

Οι χάντρες λαδερές είναι συνήθως  μια καλοκαιρινή συνταγή, αλλά με τις κατεψυγμένες χάντρες του Μπάρμπα Στάθη, γίνονται κάθε εποχή υπέροχες, όπως διαπιστώσαμε στο τεστ που θα διαβάσετε.  Θα σας δώσουν αίσθηση καλοκαιρινή και θα γλυκάνουν το τραπέζι σας ! Αλλά όχι τόσο βέβαια, που να μην έχετε ανάγκη τον χαλβά του Όλυμπου στο τέλος!

χάντρες λαδερές σμυρνέϊκες

7. Κολοκυθάκια Τηγανητά

Και από τηγανητό; Τα κριτσανιστά κολοκυθάκια με το μυστικό κουρκούτι της θείας Σωσώς, θα συντονίσουν τις μασέλες σας σε ήχο τζιτζικιού Φλεβάρη μήνα. Η φύση όλη θα κάνει κριτς-κριτς-μιάμ.

κολοκυθακια-τηγανητα1

8. Αγκινάρες αλά Πολίτα

Τώρα επειδή σας βρίσκω λίγο της αστικής κουζίνας, μήπως είστε και για μια μεριδούλα Αγκινάρες αλά Πολίτα, που μόλις αρχίσανε να βγαίνουν; Τώρα βέβαια, αν είναι να βάλετε μια μερίδα, δε βάζετε μια κατσαρόλα να μείνει και για τη Τρίτη… Σιγά μη μείνει!

αγκιναρες-αλα-πολιτα1

9. Πρασόρυζο

Το πρασόρυζο αυτό έχει κλείσει σπίτια και έχει ανοίξει Μέγαρα. Μου λένε πολλοί φίλοι του μπλογκ ότι ποτέ δεν φαντάζονταν πως ένα φαγητό τόσο απλό, μπορεί να γίνει υπέροχα γκουρμέ όταν εστιαστεί κανείς σε συγκεκριμένες γευστικές ισορροπίες και ταιριαστές επιλογές και δεν παρασυρθεί απ’ το να βάλει ντομάτες, σκόρδα και ό,τι αλλο τούρθει…  Αχ αυτή η ανασφάλεια να μπουχτίσει κανείς από γεύσεις είναι που καταστρέφει τη μαγειρική και εμείς εδώ είμαστε σε ιερή σταυροφορία να σώσουμε τις λιτές συνταγές με ισορροπία, αιχμή, κομψότητα και χαρακτήρα!

 πρασόρυζο

10. Μπριάμ

Το μπριάμ αυτό με τα τρία μικρά του, μεγάλα μυστικά, είναι πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι έχετε δοκιμάσει, μια και η βασική του φιλοσοφία είναι τα λαχανικά να στέκονται για να μπορείς να καταλαβαίνεις την γεύση του καθενός, μέσα στη σύνθεση. Επίσης, αντιστέκεται στην κλασική λογική που λέει ότι είναι μια καλοκαιρινή συνταγή μια και τότε τα λαχανικά είναι στα κέφια τους, γιατί βρίσκει τρόπους να ενσωματώσει και χειμωνιάτικες γεύσεις όπως κουνουπίδι, πράσο και καρότο μαζί με τα καλοκαιρινά θερμοκηπίου, που λόγω τεχνικής, εδώ βγαίνουν πεντανόστιμα. Είναι το μπριάμ των τεσσάτρων εποχών και γι’ αυτό βάλτε λίγο Vivaldi όταν το μαγειρέψετε, να συντονιστεί αρμονικά!

μπριαμ

11. Πέννες Καπονάτα  με γλυκόξινες μελιτζάνες

Οι πέννες Καπονάτα, με γλυκόξινες μελιτζάνες, σίγουρα δεν είναι στις παραδοσιακές συνταγές που θα σκεφτόταν κανείς για Καθαρά Δευτέρα, αλλά έχει όλες τις γευστικές αντιθετικότητες και εντάσεις για ν’ αντέξει την παρέα με τις Ελληνικές συνταγές που πρωταγωνιστούν στη γιορτή! Σιτσιλιάνικη, μαφιόζικη συνταγή,  στο ίδιο τραπέζι με τις αλανιάρικες παραδοσιακές μας, είναι συνδυασμός ανεβαστικός. Θα επηρεάσει μέχρι και τον αετό σας!

PENNE-CAPONATA_20160829_0278

12. Μύδια αχνιστά

Όταν μιλάμε για μύδια αχνιστά πάμε στη πηγή της συνταγής, το Βέλγιο και τη Βόρεια Γαλλία και βρίσκουμε τρείς εναλλακτικές εκδοχές της. Αν και βασικό συστατικό τους είναι το βούτυρο αντί του ελειολάδου, εσείς κάντε μια προσαρμογή στα θρησκευτικά διαιτητικά πρότυπα ή έστω, αμαρτείστε για το μύδι σας και ζητείστε συγχώρεση μετά! Έχω ακούσει ότι το σβύνουν το πρόστιμο, ειδικά για κάτι τέτοιο.

μυδια αχνιστά μαρινιέρ με μπύρα

13. Χταπόδι στιφάδο  

Η παράδοση λέει χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι, αλλά εμείς σας βρήκαμε καλύτερη ιδέα και έτσι κάναμε χταπόδι στιφάδο και το συνδυάσαμε με κριθαράκι σε ένα μεταμοντέρνο νηστίσιμο θαλασσινό γιουβέτσι. Αν δεν θέλετε, αφαρείτε και τα δαμασκηνα. Εκπληκτική νοστιμιά και πολύ κομψό πιάτο! Αν θέλετε να το κάνετε με κοφτό βέβαια, εμείς δεν θα το μαρτυρήσουμε πουθενά! Αρκεί νάναι Barilla βέβαια!

xtapodi kritharaki stifado

14. Γαριδομακαρονάδα

Ένα δοκιμασμένο νηστίσιμο διαμάντι στη συλλογή Cucina Caruso, που σας προσκαλεί να το πάρετε στην αγκαλιά σας χρονιάρα μέρα και να του δώσετε μια ευκαιρία να γνωρίσει τη κουζίνα σας, είναι η εξαιρετικά δημοφιλής, γαριδομακαρονάδα μας. Μπορείτε στη συγκεκριμένη συνταγή, να κάνετε και παραλλαγή με ρύζι, παρμπόιλντ μακρύκοκκο παρακαλώ –όχι εκείνα τα νιανιά που είναι για τις γάτες.  Θα φτιάξετε ένα απλό σπυρωτό πιλάφι, πάνω στο οποίο θα βάλετε τη σάλτσα της συνταγής.

Makaronia me garides kai SKINOS Mastiha Spirit

15. Κριθαρότο Γαρίδας

Με τη ταπεινή μανέστρα να αναβαπτίζεται σε κριθαρότο, προκειμένου ν’ ανέβει στην ελληνική γαστρονομική ιεραρχία,  φτιάξαμε και πρόταση για ένα ονειρικό κριθαρότο με γαρίδες μπας και δεν σας καλύψει η γαριδομακαρονάδα πιο πάνω, και ψάξετε αλλού και μας φύγετε, πριν φτάσουμε στον χαλβά Όλυμπος!

κριθαροτο γαριδας

16. Αστακομακαρονάδα

Αν νοσταλγήσατε τα 80′ς & τα 90′ς που είχαμε λεφτά και η μόδα ήταν να κάνεις μόστρα με αστακομαρονάδες, έχουμε κι’ απ’ αυτό ! Αλλά όπως θα διαβάσετε στην συνταγή, είναι μια λιτή αστακομακαρονάδα! Όχι για να συνάδει με τον λογαριασμό μας στη τράπεζα, όσο για να αναδεικνύει την γεύση του πολύτιμου αστακού. Υπόψη ότι θα βγεί μια χαρά, ακόμη και με κατεψυγμένο αστακό! Αν είχατε φρέσκο, κάντε τον απλά βραστό με λαδολέμονο, λέει ο σοφός μπλόγκερ.

ΑΣΤΑΚΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

 Και μετά τους μεζέδες τι; Χαλβάς βέβαια!

Μεζέδες Καθαράς Δευτέρας - ΚούλουμαΔιαβάστε το πλήρες άρθρο εδω: http://caruso.gr/koulouma/


Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις