Γράφει Περικλής Κοσκινάς
Υλικά
Μερίδες: 8
Διαδικασία
- Για την γεμιστή κολοκύθα, πλένουμε καλά την κολοκύθα και με ένα μυτερό μαχαίρι κόβουμε κυκλικά το επάνω μέρος της με το κοτσάνι, σαν καπάκι, και το κρατάμε στην άκρη.
- Με ένα κουτάλι αφαιρούμε τους σπόρους και τις ίνες, αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό της και την αφήνουμε ανάποδα σε ένα σουρωτήρι για περίπου 1 ώρα, για να φύγουν τα περιττά υγρά από τη κολοκύθα.
- Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά για περίπου 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει σπυρωτός.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το τσίλι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 – 2 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν λίγο.
- Ρίχνουμε το ρύζι, τη σταφίδα και το κουκουνάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας, για άλλα 1 – 2 λεπτά, μέχρι να λαδωθούν καλά.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, 250 ml νερό, ανακατεύουμε να πάρει βράση το νερό και αποσύρουμε.
- Για τη γεμιστή κολοκύθα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C.
- Γεμίζουμε την κολοκύθα με το μείγμα, κλείνουμε το άνοιγμα με το κομμάτι που είχαμε κρατήσει και την καλύπτουμε, μέχρι τη μέση περίπου, με αλουμινόχαρτο (για να μην καεί από πάνω).
- Βάζουμε τη κολοκύθα σε ταψί και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλα 10 λεπτά, μέχρι να γίνει η γέμιση, αλλά και να μαλακώσει η σάρκα της κολοκύθας.
- Ξεφουρνίζουμε τη κολοκύθα και αφήνουμε περίπου 10 λεπτά, να «σταθεί».
- Σερβίρουμε, παίρνοντας με μια κουτάλα γέμιση, αλλά και λίγη από τη σάρκα της κολοκύθας.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 92.