H συνταγή είναι της Εύης Βουτσινά
Υλικά
Μερίδες: 4
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τα χειμωνιάτικα γεμιστά με ρύζι, κουκουνάρια και σύκα καθαρίζουμε μόνο τις πατάτες, πλένουμε και σκουπίζουμε τα κυδώνια και τα μανιτάρια.
- Κόβουμε στις πατάτες μια φέτα από την κορυφή και με το κουταλάκι αδειάζουμε το εσωτερικό τους.
- Ό,τι αφαιρούμε το βάζουμε σε μια λεκανίτσα. Αφαιρούμε το κέντρο των κυδωνιών με τα κουκούτσια με το ειδικό κυλινδρικό εργαλείο που κάνει αυτήν τη δουλειά (αναζητήστε το σε μαγαζιά με είδη κουζίνας, αν δεν το έχετε ήδη), κόβουμε μια φετούλα από την κορυφή και αδειάζουμε το εσωτερικό τους με το κουτάλι, το οποίο βάζουμε στη λεκανίτσα με το εσωτερικό από τις πατάτες.
- Προσθέτουμε το λάχανο, τα πράσα, το καρότο, τις μισές καυκαλίδες και τα 8 ψιλοκομμένα σύκα. Αλατοπιπερώνουμε το μείγμα και το αφήνουμε κατά μέρος.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βράζουμε το ρύζι με 1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού από το ζωμό λαχανικών ή το νερό, μέχρι να πιει όλο το υγρό.
- Το βάζουμε σε μια άλλη λεκανίτσα μαζί με τα τριμμένα κρεμμύδια, τα κουκουνάρια, τα 6 ψιλοκομμένα σύκα, τις άλλες μισές καυκαλίδες, τις λιαστές ντομάτες, τα ποδαράκια των μανιταριών ψιλοκομμένα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μισό λάδι και το ανάλογο αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Γεμίζουμε με το μείγμα της γέμισης τις πατάτες, τα κυδώνια και τα 4 μανιτάρια τα άλλα τέσσερα τα τοποθετούμε ανάποδα από πάνω.
- Στρώνουμε σε ένα ταψάκι που να χωράει τα γεμιστά το περιεχόμενο της πρώτης λεκανίτσας και τοποθετούμε ανάμεσα τα γεμιστά.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ζωμό ή νερό (1 φλιτζ. τσαγιού) και με το υπόλοιπο λάδι και ψήνουμε το φαγητό μέχρι να τσιμπιούνται άνετα οι πατάτες με ένα ξύλο από σουβλάκι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο μαγειρικής του Γαστρονόμου «Οι σεφ του Γαστρονόμου προτείνουν».