Σε ένα τραπέζι με ψητά στα κάρβουνα όπως της Τσικνοπέμπτης κεντρικό ρόλο έχουν τα ίδια τα ψητά -κρεατικά, μπιφτέκια, πουλερικά, ψάρια αλλά και λαχανικά εποχής, άλλοτε μαριναρισμένα και άλλοτε όχι, κυριαρχούν. Ωστόσο, μια σειρά από συνοδευτικά πιάτα τα απογειώνουν με την παρουσία τους και ενθουσιάζουν μικρούς και μεγάλους.

1. Σάλτσες, αλοιφές και ντιπ
Από το κλασικό παραδοσιακό, ελληνικό τζατζίκι και τη μελιτζανοσαλάτα μέχρι τη διεθνοποιημένη σάλτσα μπάρμπεκιου και κάθε είδους ντιπ με βάση το γιαούρτι, όλα τα ζουμερά, δροσερά ή αλειφώδη εδέσματα κάνουν εξαιρετική παρέα με τα ψητά.
2. Πατάτες τυλιχτές και πατατοσαλάτα
Τις πατάτες τις τρώνε οι πάντες και χωρούν πάντα στο τραπέζι του BBQ. Μια νόστιμη, κρύα πατατοσαλάτα με γιαούρτι είναι θαυμάσια επιλογή. Το ίδιο και οι πατάτες τυλιγμένες στο αλουμινόχαρτο και ψημένες με τη φλούδα στη θράκα. Φροντίστε μόνο να τις βάλετε νωρίς, γιατί θέλουν το χρόνο τους σε σχέση με άλλα ψητά. Σερβίρετέ τις με ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι, πιπέρι, φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και τυρί-κρέμα ή γιαούρτι. Εναλλακτικά σερβίρετε απλές πατάτες φούρνου με σκορδάκι και δενδρολίβανο.

3. Βραστά χόρτα και σαλάτες ωμών ή ψητών λαχανικών
Υπάρχει πιο ισορροπημένος συνοδός του κρέατος από τα βραστά χόρτα, βλήτα, ιταλικά ή ακόμη καλύτερα πικρούτσικοι ζωχοί; Οι φρέσκες σαλάτες εποχής είναι εξίσου ευπρόσδεκτες και γευστικές. Αυτή την εποχή τόσο οι μαρουλοσαλάτες με φρέσκο αγγουράκι και άνηθο, η αυθεντική πολίτικη σαλάτα με λάχανο-καρότο και αργότερα η αγγουροντομάτα ή η χωριάτικη σαλάτα, θα αποδειχτούν άξιοι συνοδοί. Το ίδιο ισχύει για τα ανάμεικτα ψητά λαχανικά με ένα απλό ντρέσινγκ από λαδολέμονο και μαϊντανό, αλλά και για τις σαλάτες βραστών λαχανικών με λαδόξιδο. Όλα τους βοηθούν στο να κρατιέται η διατροφική ισορροπία στο τραπέζι του BBQ που ως επί το πλείστον αποτελείται από ζωικές πρωτεΐνες.
4. Πιτούλες και ψητό ψωμάκι
Ψημένες στα κάρβουνα οι κλασικές πίτες για σουβλάκι, οι λεπτές αραβικές αλλά και οι φέτες ψωμιού με ελαιόλαδο, ρίγανη κι αλάτι γίνονται ανάρπαστες, ειδικά όταν το κυρίως ψητό είναι σουβλάκια, κεμπάπ ή σεφταλιές. το γιαούρτι, όλα τα ζουμερά, δροσερά ή αλειφώδη εδέσματα κάνουν εξαιρετική παρέα με τα ψητά.