Το πρώτο Σάββατο μετά την Τσικνοπέμπτη, είναι καθιερωμένο ως το πρώτο Ψυχοσάββατο του έτους.
Οι πιστοί, τιμούν τη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν, με μνημόσυνο και τρισάγιο και βέβαια παραθέτοντας κόλλυβα, είτε στον Εσπερινό της Παρασκευής, είτε στην Θεία Λειτουργία του Σαββάτου, είτε και στα δύο.
Οι παλιές νοικοκυρές και κάποιες σύγχρονες, φτιάχνουν κόλλυβα με μεγάλη ευλάβεια, κατάνυξη και με συγκεκριμένα υλικά, αφού κάθε ένα, έχει το συμβολισμό του.
Σας τα εξηγώ όπως τα βρήκα: το σιτάρι, συμβολίζει τις ψυχές των πεθαμένων, η φρυγανιά ή το καβουρδισμένο αλεύρι, το ελαφρύ χώμα που σκεπάζει τον πεθαμένο, η ζάχαρη, συμβολίζει τη γλυκύτητα του Παραδείσου, ο μαϊντανός, την χλοερότητα του παραδείσου (εν τόπω χλοερό, εν τόπω αναψύξεως) και το ρόδι, τη λαμπρότητα του παραδείσου. Ύστερα προσθέτουμε και άλλα υλικά για γεύση και άρωμα, που μας αρέσουν, όπως ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά.
Tip: το σιτάρι θα πρέπει να το στεγνώσουμε καλά, να μην έχει υγρασία, πριν το ανακατέψουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
Κόλλυβα
Υλικά:
- 500 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο, μουλιασμένο για 1 βράδυ
- λίγο αλάτι
- 150 γρ. καρυδόψιχα
- 150 γρ. αμύγδαλα
- 100 γρ. ψίχα φυστίκι Αιγίνης
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 180 γρ. ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
- 1/4 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 150 γρ. σουσάμι
- 200 γρ. μαύρες σταφίδες
- 100 γρ. ξανθές σταφίδες
- τα φύλλα από 2 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- ζάχαρη άχνη, για την επιφάνεια
Για τη διακόσμηση:
- ασημένια κουφετάκια
- ολόκληρα αποφλοιωμένα – καβουρδισμένα αμύγδαλα
- σπόρους ροδιού
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 150°C.
Σε τρία ξεχωριστά ταψάκια βάζουμε τα καρύδια, τα αμύγδαλα, και τα φιστίκια Αιγίνης.
Φουρνίζουμε τα καρύδια για 10 λεπτά, τα αμύγδαλα για 15 λεπτά και τα φιστίκια για 5 λεπτά αντίστοιχα, ανακατεύοντας τα πάνω κάτω, μία δύο φορές.
Βγάζουμε τους ξηρούς καρπούς, χωρίς να σβήσουμε τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
Σε ένα ταψάκι απλώνουμε το αλεύρι και βάζουμε στον ήδη ζεστό φούρνο, καβουρδίζοντάς το για 5-7 λεπτά, κουνώντας συχνά το ταψάκι. Το αφήνουμε και αυτό να κρυώσει καλά.
Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε καλά το σιτάρι. Το ρίχνουμε σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό κρύο μέχρι να καλυφθεί και αλατίζουμε. Βράζουμε για 30-45 λεπτά, μέχρι το σιτάρι να μαλακώσει καλά, αλλά να μη σκάσει. Το στραγγίζουμε καλά και το απλώνουμε αραιά σε καθαρές και στεγνές πετσέτες για 3-4 ώρες, μέχρι να στεγνώσει, αλλά όχι να ξεραθεί. Όταν έχει στεγνώσει καλά, μεταφέρουμε το σιτάρι σε μεγάλο μπολ και το ανακατεύουμε με τη ζάχαρη.
Καβουρδίζουμε το σουσάμι σκέτο, σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά, μέχρι να ξανθύνει, κουνώντας συχνά το τηγάνι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε στο multi, με διακοπτόμενη λειτουργία, μέχρι να γίνει χοντρο-τριμμένη σκόνη.
Το ρίχνουμε στο μπολ με το σιτάρι και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε το μισό καβουρδισμένο αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
Πασπαλίζουμε με άχνη και το υπόλοιπο καβουρδισμένο αλεύρι και διακοσμούμε με σπόρους ρόδι, ολόκληρα αμύγδαλα και ασημένια κουφετάκια.
To άρθρο Κόλλυβα: Η παραδοσιακή συνταγή με εμπλουτισμένα υλικά για το πρώτο Ψυχοσάββατο του χρόνου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Πηγή: NewsIT TasteIt