Πώς συνδέεται η κίνηση της Αθήνας με την κατανάλωση fast food;

9

Παρασκευή απόγευμα. Όπως εκατοντάδες άλλοι οδηγοί είστε ακινητοποιημένος/-η σε δρόμο της Αττικής και επιθυμείτε ένα λαχταριστό burger; Δεν είστε οι μοναδικοί! Σύμφωνα με μία νέα έρευνα η απροσδόκητη συμφόρηση στο δρόμο οδηγεί στην κατανάλωση fast food.

Τα στοιχεία της έρευνας είναι ξεκάθαρα…

Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο, στο Journal of Urban Economics από ερευνητές του University of Illinois Urbana-Champaign ακόμη και ελάχιστα λεπτά στο μέσο χρόνο μετακίνησης μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την επιθυμία για πρόχειρο φαγητό όπως η πίτσα, το burger κ.ά..  Οι ερευνητές είχαν ως στόχο να κατανοήσουν την επίδραση του χαμένου χρόνου, λόγω μποτιλιαρίσματος, στην επιλογή του φαγητού και γι’ αυτό παρακολούθησαν πώς οι καθυστερήσεις της κυκλοφορίας στο Λος Άντζελες επηρέασαν τις διατροφικές συνήθειες των πολιτών
Τα δεδομένα που χρησιμοποίησαν επικεντρώθηκαν στην παρακολούθηση μοτίβων κυκλοφορίας σε αυτοκινητόδρομους σε διάστημα άνω των δύο ετών στο Λος Άντζελες, παρακολουθώντας τα δεδομένα κινητών τηλεφώνων συγκεκριμένων χρηστών: τις διαδρομές που ακολουθούσαν, καθώς και την είσοδό τους σε καταστήματα fast food. Στη συνέχεια δημιούργησαν ένα μοντέλο που έδειχνε τη σχέση μεταξύ της απροσδόκητης κίνησης στο δρόμο και των επισκέψεων σε καταστήματα fast food.

Μέσω της έρευνάς τους, διαπίστωσαν ότι τις ημέρες με αυξημένη κίνηση, είναι πιο πιθανό οι καταναλωτές να επισκεφθούν κάποιο κατάστημα fast food και λιγότερο πιθανό να αγοράσουν τρόφιμα για να μαγειρέψουν στο σπίτι. Ενδιαφέρον, πάντως, προκαλεί ότι μία καθυστέρηση 20 δευτερολέπτων ανά 1χλμ. ήταν αρκετή για να αυξήσει τις πιθανότητες των καταναλωτών να αγοράσουν fast food αντί να μαγειρέψουν στο σπίτι.

Η κίνηση στους κεντρικούς άξονες

Αν και η μελέτη αφορά το Λος Άντζελες είναι εύκολο να δούμε πώς το ίδιο μοτίβο θα μπορούσε να αφορά και την Αττική. Αρκεί μόλις μία ματιά στους ηλεκτρονικούς χάρτες για να δούμε ότι κεντρικοί, αλλά και περιφερειακοί δρόμοι της πόλης είναι «κοκκινισμένοι» από νωρίς το πρωί, μέχρι τις βραδινές ώρες. Παράλληλα, σύμφωνα με πολλούς συγκοινωνιολόγους, στην Αττική η μέση ταχύτητα ενός οχήματος εν μέσω μποτιλιαρίσματος υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνά τα 18 χλμ την ώρα, ενώ μία διαδρομή από τα Νότια προάστια στα Βόρεια μπορεί να διαρκέσει ακόμη και ώρες.

Κολλημένοι στην κίνηση σίγουρα έχετε πιάσει τον εαυτό σας να αναρωτιέται τι θα φάει επιστρέφοντας στο σπίτι και ειδικά αν δεν έχετε μαγειρέψει, το πρόχειρο φαγητό μετά από μία απαιτητική ημέρα είναι μονόδρομος. Burger, σουβλάκι, πίτσα, αλλά και sushi είναι μόλις μερικές από τις διαθέσιμες επιλογές που μπορεί κάποιος να παραγγείλει με ένα άγγιγμα της οθόνης του ή και να παραλάβει απευθείας απ’ ένα κατάστημα. Ας μην ξεχνάμε ότι αρκετά ταχυφαγεία έχουν επενδύσει πάνω στη δημιουργία drive through, στα οποία ο πελάτης μέσα σε ελάχιστα λεπτά έχει παραγγείλει και παραλάβει το φαγητό του, χωρίς να χρειαστεί να βγει από το αμάξι του.

Και τελικά ήταν τόσο μεγάλη η αύξηση της κατανάλωσης στο Λος Άντζελες;

Σύμφωνα με την Becca Taylor, επίκουρη καθηγήτρια και μέλος του College of Agricultural, Consumer and Environmental Sciences στο Illinois η απροσδόκητη καθυστέρηση στην κυκλοφορία οδήγησε σε αύξηση 1% στις επισκέψεις σε καταστήματα fast food. Και παρότι μπορεί το ποσοστό να φαντάζει μικρό σε νούμερα αντιστοιχεί σε 1.2 εκ. περισσότερες επισκέψεις ετησίως μόνο στην κομητεία του Λος Άντζελες. 

Πηγή: Protothema Cantina

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!