Συνταγή για το 2ο καλύτερο γλυκό στον πλανήτη: Μελόπιτα Σίφνου

31
Honey pot for carrot cake close-up

Μετά από την ανακοίνωση αυτής της σπουδαίας διάκρισης, το μυαλό, που πάντα δραπετεύει, ταξίδεψε, στο καφενείο του Λάκη, στο κέντρο της Σίφνου, που σερβίρει την καλύτερη μελόπιτα.

Χωρίς φύλλο, με μέλι και μυζήθρα είναι μία σχετικά εύκολη και πολύ νόστιμη παραδοσιακή πασχαλινή συνταγή, από το νησί του Νικόλαου Τσελεμεντέ, του πατέρα, της Ελληνικής γαστρονομίας.

Είναι η κατάλληλη εποχή για να φτιάξουμε αυτό το γλυκό, τώρα, που φτιάχνεται, με γάλα πλούσιο σε γεύση και έτσι είναι στα καλύτερά τους, τα φρέσκα τυριά, όπως η χλωρή μυζήθρα ή το ανθότυρο.

Tip 1: Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, για να μπορέσουμε να «σπάσουμε» το τυρί με τα χέρια ώστε να έχουμε τελικά ένα κρεμώδες και λείο μείγμα, με ωραία υφή.

Tip 2: Το ιδανικό μέλι για αυτή τη συνταγή είναι το θυμαρίσιο μέλι.

Μελόπιτα Σίφνου

Υλικά:

  • 700 γρ. φρέσκο ανθότυρο ή χλωρή μυζήθρα
  • 5 μεγάλα αυγά
  • 1 φλ. μέλι θυμαρίσιο
  • 3/4 φλ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.σ βούτυρο για ταψί
  • 1/4 φλ. σιμιγδάλι για το ταψί
  • 3 κ.σ έξτρα μέλι και κανέλα για το τελείωμα

Εκτέλεση:

Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ταψί και τα πλαϊνά του και πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνειά, σιμιγδάλι. Επιλέγουμε μεγάλο ταψί, για να μην έχει ύψος η πίτα μας, το περισσότερο 2,5 εκατοστά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 °C, στον αέρα, τοποθετώντας τη σχάρα στη μέση.

Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το τυρί και το λιώνουμε να γίνει κρέμα, με πιρούνι ή με το χέρι.

Ανοίγουμε λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε τα αυγά, που έχουμε χτυπήσει καλά, το θυμαρίσιο μέλι, τη ζάχαρη και την κανέλα. Ανακατεύουμε με το χέρι, να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και το κουνάμε ελαφρά να ισιώσει η επιφάνεια.

Ψήνουμε για 45 λεπτά μέχρι ροδίσει η επιφάνεια της μελόπιτας και να ξεκολλούν τα τοιχώματα. Δεν παραψήνουμε γιατί θα στεγνώσει και θα είναι λαστιχωτή η υφή της, που δεν το θέλουμε.

Μόλις βγει η μελόπιτα από τον φούρνο, καυτή, ρίχνουμε στην επιφάνεια της έξτρα μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλα.

Αφού «τραβήξει», λίγα λεπτά, κόβουμε και σερβίρουμε.

Πηγή: NewsIT TasteIt

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!