Συνταγή για ασουρέ της Μεγάλης Παρασκευής

36
Traditional delicious Turkish dessert; Ashura (Asure)

Νηστίσιμο παραδοσιακό γλυκό, με πολλά διαφορετικά ονόματα και έναν συμβολισμό: την πανσπερμία.

Ο ασουρές, το ασουρέ, η βαρβάρα ή το γλυκό του Νώε, μαγειρεύεται και μοιράζεται σε φίλους και γείτονες, τόσο στην Ελλάδα, στην Τουρκία, αλλά και στη Μέση Ανατολή.

Το γλυκό αυτό υπάρχει στη λατρευτική παράδοση των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων.

Περιέχει, ανάλογα με την περιοχή, ένα μείγμα από σπόρους, όσπρια, όπως φασόλια και ρεβίθια, σιτάρι, ξηρούς καρπούς και φρούτα και σερβίρεται ζεστό, πασπαλισμένο με κανέλα και γαρνιρισμένο με ξηρούς καρπούς, ρόδι, σταφίδες και χουρμάδες.

Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Θράκη, το γλυκό γίνεται με κοπανισμένο βρασμένο σιτάρι που ανακατεύεται με κοπανισμένο, ψημένο σουσάμι, αμύγδαλα, καρύδια και γλυκαίνεται με πετιμέζι, χυμό ροδιών, χουρμάδες, σύκα ή ζάχαρη. Το φτιάχνουμε συνήθως στη γιορτή της Αγ. Βαρβάρας, στις αρχές του Δεκεμβρίου αλλά και την Μεγάλη Παρασκευή.

Ασουρέ ή Βαρβάρα

Υλικά:

  • 500 γρ. σιτάρι σκληρό, αποφλοιωμένο
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. σταφίδα σουλτανίνα
  • 100 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
  • 100 γρ. αμύγδαλα λευκά, χοντροκομμένα
  • 5 σύκα ξερά, ψιλοκομμένα
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 4 κουτ. σούπας κορν φλάουρ

Για το γαρνίρισμα:

  • 40 γρ. καρύδια, χοντροσπασμένα
  • κανέλα, σε σκόνη
  • σπόρους ροδιού

Εκτέλεση:

Μουλιάζουμε σε κατσαρόλα, από το προηγούμενο βράδυ, το σιτάρι, αφού το ξεπλύνουμε καλά, σε μετρημένα 2,2 λίτρα νερό. Το βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 1 – 2 λεπτά, αφού κοχλάσει.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 2,5 – 3 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το σιτάρι. Το στραγγίζουμε, κρατάμε το νερό που έβρασε, μετρώντας για να χρησιμοποιήσουμε, 1,6 λίτρα από το υγρό (κολλυβοζούμι) και 1 1/2 φλιτζάνι από το σιτάρι.

Το υπόλοιπο σιτάρι, το διατηρούμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, για άλλη παρασκευή, όπως κόλλυβα ή μέσα σε σαλάτες.

Σε ένα μικρό μπολ διαλύουμε το κορν φλάουρ, σε 300 ml από το κρατημένο υγρό.

Βάζουμε στην κατσαρόλα το σιτάρι, το υπόλοιπο υγρό, το διαλυμένο νισεστέ, όλα, τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά, περίπου, μέχρι να αρχίσει να πήζει.

Μοιράζουμε σε 10-12 μπολάκια, ανάλογα με το μέγεθός τους και αφήνουμε το ασουρέ να κρυώσει.

Διακοσμούμε με καρύδια και ρόδι, πασπαλίζουμε με κανέλα και βάζουμε τα μπολάκια, σκεπασμένα με μεμβράνη στο ψυγείο, μέχρι να καταναλώσουμε το γλυκό μας.

Πηγή: NewsIT TasteIt

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!