Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως πέρα από τον παραδοσιακό οβελία, το τσουρέκι αποτελεί το σήμα κατατεθέν του Πάσχα.
Χωρίς αυτό, απλά Λαμπρή δεν γίνεται, καθώς πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί μια απολαυστική λιχουδιά, το τσουρέκι έχει κι έναν ακόμη ρόλο. Δεν είναι απλά ένα γλυκό ψωμί: αντιπροσωπεύει την Ανάσταση με το αλεύρι και τα υπόλοιπα ταπεινά υλικά να μεταμορφώνονται σε μια ζωντανή μυρωδάτη ζύμη, ενώ το κόκκινο αυγό που συνήθως έχει για στολίδι, αναγγέλλει το χαρμόσυνο γεγονός.
Ακόμη και το σχήμα του έχει σημασία: οι πλεξούδες, άλλωστε, όπως και οι κόμποι θεωρούνται ήδη από την αρχαιότητα σύμβολα κατά του κακού. Το έθιμο απαιτεί τα τσουρέκια να ζυμώνονται στο σπίτι, αλλά αν δεν υπάρχει χρόνος, μην απογοητεύεστε, καθώς τα καλά ζαχαροπλαστεία και οι φούρνοι της πόλης, σε κάθε γειτονιά, έχουν προνοήσει για όλους μας.
Στο κέντρο
Προτιμάτε τα μαλακά ή τα πιο στιβαρά τσουρέκια; Αν ανήκετε στην πρώτη κατηγορία, η στάνταρ στάση που θα κάνετε είναι στο Lido στο Παγκράτι (Χρεμωνίδου 35) για την πιο μαστιχωτή βερσιόν της πόλης, η οποία ευωδιάζει μαχλέπι και μαστίχα – για να την αποκτήσετε θα χρειαστεί να περιμένετε στην ουρά, αλλά αξίζει τον κόπο.
Στην ίδια κατηγορία ανήκει και αυτό από το 72H (Μητροπόλεως 27, Σύνταγμα). Εδώ, θα βρείτε επίσης και τσουρέκι-κρουασάν, σκέτο ή γεμιστό με τζιαντούγια. Αφράτο και σχετικά άγλυκο είναι το τσουρέκι της Kora (Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι), αλλά θα σας αποζημιώσει με την υφή του και τα έντονα αρώματα από μαχλέπι, μαστίχα και πορτοκάλι.
Σε πιο κλασικά μονοπάτια κινείται το λαμπριάτικο τσουρέκι στον Φούρνο του Τάκη (Μισαραλιώτου 14, Αθήνα) που φτιάχνεται με φυσική μαστίχα Χίου, μαχλέπι και βούτυρο γάλακτος από το τυροκομείο Κωστάκη στα Χανιά.
Αιγοπρόβειο βούτυρο, μπόλικο ξύσμα πορτοκαλιού και χοντροκοπανισμένα, καβουρδισμένα αμύγδαλα στην επιφάνεια έχει το σούπερ μαστιχωτό τσουρέκι στο ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι (Χαριλάου Τρικούπη 82, Εξάρχεια), ενώ στον φούρνο του Σταυρόπουλου (Γαμβέτα 4, Εξάρχεια) θα βρείτε την κλασική πολίτικη εκδοχή, αρωματισμένη με μαστίχα, μαχλέπι και κακουλέ, αλλά και το αρμυρό αρμένικο τσουρέκι, πασπαλισμένο με σουσάμι και μαυροκούκι σε σχήμα μεγάλου pretzel.
Πιο συμπαγές, σκούρο με πολλά μπαχαρικά και ελαφρώς σιροπιασμένο εξωτερικά είναι αυτό που θα ανακαλύψετε στα Άκρα (Αμύντα 12, Παγκράτι).
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στον Πειραιά και πέριξ
Αν έχετε κατηφορίσει προς το λιμάνι, κάντε μια τσουρεκο-βόλτα στον Φούρνο του Σέκκα (Παλαμηδίου 62, Πειραιάς). Το πολίτικο τσουρέκι τους φτιάχνεται με προζύμι, αιγοπρόβειο βούτυρο, μαχλέπι, κακουλέ, βανίλια και πορτοκάλι και ψήνεται στον ξυλόφουρνο. Προζυμένιο είναι, επίσης, και το τσουρέκι του Temps Perdu (Καραΐσκου 114, Πειραιάς) με τα λιγωτικά αρώματα από μαστίχα, πορτοκάλι, βανίλια, κάρδαμο και μαχλέπι, ενώ εδώ θα βρείτε και Colomba, το παραδοσιακό πασχαλινό «τσουρέκι» των Ιταλών με σοκολάτα και εσπεριδοειδή.
Στη Νίκαια τώρα, στο Rita’s Cookies (Δομοκού 40, Νίκαια) η Ρίτα Αμιραλιάν ξεφουρνίζει κλασικά, αφράτα τσουρέκια με ισορροπημένη γλυκύτητα και μπόλικο αμύγδαλο για γαρνιτούρα. Αν θέλετε κάτι διαφορετικό θα σας προτείνουν τσουρέκι με σταφίδες, αλλά και με σοκολάτα υγείας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στα Νότια Προάστια
Στο Παλιό Φάληρο υπάρχουν τρία διαφορετικά ζαχαροπλαστεία για τσουρέκι που θα σας κλέψουν την καρδιά. Στο Divan (Ναϊάδων 51) είναι έντονα αρωματικό και μαλακό, το Rio (Πρωτέως 4-8) κινείται σε πιο κλασικά μονοπάτια με το τσουρέκι του να είναι ψωμωμένο, φουσκωτό και βουτυράτο με αρκετό μαχλέπι και το Riviera (Τρίτωνος 119) συγκεντρώνει κάθε χρόνο τους λάτρεις της πολίτικης συνταγής κι όσους αγαπούν το μαχλέπι.
Στη Νέα Σμύρνη, θα πάτε στου Maxim (Τσακίρογλου 23, πλ. Βασιλέως Γεωργίου Β΄) για το αυθεντικό πολίτικο τσουρέκι του κ. Κώστα Αντωνιάδη, που γράφει ιστορία από το 1983 και βασίζεται στη μυστική συνταγή της αδερφής του. Για τη σμυρναίικη, μαστιχένια παραλλαγή θα κάνετε οπωσδήποτε μια στάση στον Τάσο στην Γλυφάδα (Μαραγκού 6).
Δυτική όχθη
Πιο στιβαρό τσουρέκι είναι αυτό του Τίλλα στη Νέα Φιλαδέλφεια (Αγίας Τριάδος 2) – ακριβώς επειδή είναι λιγότερο γλυκό και «φέρνει» αρκετά σε ψωμί, ταιριάζει με τα τυριά και τα υπόλοιπα εδέσματα του Πάσχα. Αν βρίσκεστε στο Περιστέρι, αξίζει να περάσετε από τα ζαχαροπλαστεία Μέλισσα (Εθνάρχου Μακαρίου 43). Ο ιδιοκτήτης, Χρήστος Μπιτσακτσής έχει πολίτικη καταγωγή και κρατάει ζωντανή μια παράδοση με ρίζες στο 1925. Το τσουρέκι του βασίζεται στη συνταγή που έφεραν οι πρόγονοί του από την Κωνσταντινούπολη.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στα βόρεια
Ανηφορίζοντας προς τον βορρά, μια παράκαμψη επιβάλλεται στη Νέα Ιωνία, στα Γιούλια (Αλέκου Παναγούλη 24) για το μαστιχωτό πολίτικο τσουρέκι, που το στολίζουν με αμύγδαλα φιλέ και λίγη κρυσταλική ζάχαρη – κυκλοφορεί απλό ή γεμιστό με πραλίνα φουντουκιού, κρέμα κάστανου ή κεράσι και επικάλυψη σοκολάτας.
Στον Βάρσο (Κασσαβέτη 5, Κηφισιά) θα βρείτε ένα αφράτο τσουρέκι, αρωματισμένο με πορτοκάλι που φέρνει σε μπριός και ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, ενώ στο Bread BC (Αγ. Παρασκευής 59, Χαλάνδρι) θα έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε είτε το κλασικό, με μαχλέπι, μαστίχα, βανίλια και πορτοκάλι, είτε την πρωτότυπη, εντελώς σοκολατένια βερσιόν – και τα δύο παρασκευάζονται με φυσικό προζύμι που ωριμάζει για 24 ώρες.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τα εναλλακτικά
Vegan τσουρέκι θα δοκιμάσετε στο Holy Llama (Νίκης 23, Σύνταγμα). Δεν υπολείπεται σε τίποτα από το παραδοσιακό, αντίθετα είναι πολύ αφράτο και μυρίζει έντονα μαχλέπι και μαστίχα. Μια εξίσου ενδιαφέρουσα vegan πρόταση έχει το Yum Gluten free (Ξενοφώντος 40, Γλυφάδα), το οποίο διαθέτει επίσης και μια συγκλονιστική σοκολατένια Babka, με γέμιση λαχταριστής μαύρης σοκολάτας και σοκολατένια επικάλυψη, εξίσου vegan και sugar free. Τέλος, στο Μετς στον gluten free φούρνο Asterisque (Χαρβούρη 2) φτιάχνουν ένα συμπαγές, ιδιαίτερα αρωματικό τσουρέκι, το οποίο κυκλοφορεί και γεμιστό, με πραλίνα φουντουκιού.
Πηγή: NewsIT TasteIt