Aν και η μαγειρίτσα δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στα νοικοκυριά της Κεφαλονιάς, θα σας βρω ενδιαφέρουσες συνταγές μήπως αλλάξετε ιδέα..
Υλικά
- 2 συκωταριές και μια σακούλα εντεράκια
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
- 2 ματσάκια μάραθο
- 2 1/2 κουταλιές πελτέ
- 5 κουταλιές της σούπας λάδι
- αλάτι πιπέρι
- 1 δοχείο γιαούρτι στραγγιστό (αυτό με το χεράκι)
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα εντεράκια – εγώ τα κόβω μακριά κομμάτια και τα βάζω κάτω από την βρύση σαν σωλήνες έτσι ώστε το νερό που περνάει από μέσα να τα καθαρίζει εντελώς μέχρι που γίνονται διάφανα- τα τρίβουμε με λεμόνι και αλάτι να ασπρίσουν , τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε μαζί με τις συκωταριές σε μια κατσαρόλα με νερό ίσα που να τα σκεπάζει. Τα αφήνουμε να ζεματιστούν αλλά να μην βράσουν. Ψιλοκόβουμε τα μυριστικά (τα φρέσκα κρεμμυδάκια με και με το πράσινο τους). Σουρώνουμε την συκωταριά και τα εντεράκια, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με το λάδι, τα τσιγαρίζουμε, ρίχνουμε την ντομάτα, το αλατοπίπερο και τα μυριστικά και νερό τόσο ώστε να βράσουν μεν αλλά να μην γίνει η μαγειρίτσα νερουλή (ούτε καν να τα σκεπάζει δηλαδή). Καλύτερα είναι να ξεκινήσετε με λιγότερο νερό και αν χρειαστεί να συμπληρώσετε κατά την διάρκεια του μαγειρέματος. Πρέπει να βράσουν καλά η συκωταριά και τα εντεράκια και το μείγμα να είναι παχύρρευστο έτσι ώστε, όταν θα συμπληρώσετε το γιαούρτι να τρώγεται με το πιρούνι. Λίγο πριν την σερβίρετε, και αφού την έχετε βγάλει από την φωτιά, προσθέτετε το γιαούρτι το οποίο πρέπει να το έχετε βγάλει αρκετή ώρα νωρίτερα από το ψυγείο για να έχει πάρει την θερμοκρασία του δωματίου και να μην κόψει όταν πέσει μέσα στο ζεστό φαγητό (περίπου τον μισό κεσέ ή και λίγο παραπάνω – θα το δείτε με το μάτι έτσι ώστε να πήξει όσο σας αρέσει).
Tip: Την συκωταριά (και τα πνευμόνια να χρησιμοποιήσετε) πρέπει να τα κόψετε πρώτα σε μικρότερα κομμάτια, στα τέσσερα ας πούμε, και μετά να τα ζεματίσετε. Αλλιώς θα “αιμοραγήσουν” την ώρα που θα πάτε να τα ψιλοκόψετε και θα έχετε δράματα.