Από το Πασχαλινό τραπέζι των Ορθόδοξων της Ανατολικής Ευρώπης, όπως των Ρώσων, των Ουκρανών, των Λετονών και των Λιθουανών, δε λείπει ποτέ το Pascha (ή Pashka) το τυρένιο γλυκό σε σχήμα κώνου, που απλώνεται πάνω στο, επίσης παραδοσιακό, Kulich (τη δική τους εκδοχή του τσουρεκιού).
Το Pascha είναι το αναστάσιμο γλύκισμα (αφού έχει προηγηθεί η νηστεία της Σαρακοστής), που ετοιμάζεται τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ το Μεγάλο Σάββατο κάθε οικογένεια πηγαίνει το Pashka και το Kulich της στην εκκλησία για να ευλογηθούν. Το Pascha παραδοσιακά φτιάχνεται με tvorog, του οποίου το λευκό χρώμα συμβολίζει την αγνότητα του Χριστού. Γίνεται μέσα σε ξύλινη φόρμα σε σχήμα πυραμίδας με κομμένη την κορυφή –που συμβολίζει την Εκκλησία- και διακοσμείται με θρησκευτικά σύμβολα όπως ο σταυρός, ή τα γράμματα του Κυριλλικού αλφαβήτου Χ και Β (αρχικά γράμματα του Χριστός Ανέστη στα Ρωσικά).
Εμείς βρήκαμε μια παραδοσιακή, οικογενειακή συνταγή από φίλο της ιστοσελίδας με ρίζες στη Ρωσία. Η γιαγιά του έφτιαχνε κάθε Πάσχα αυτό το γλυκό, στην παιδική του εκδοχή, με σοκολάτα, και ο μικρός Γιώργος (που η γιαγιά αποκαλούσε Γιούρι) και τα ξαδέλφια του, το καταβρόχθιζαν, αφού κοινωνούσαν, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Το tvorog αντικαταστάθηκε με μυζήθρα όταν ήρθαν στην Ελλάδα, χωρίς σοβαρές «επιπτώσεις» στη σύσταση και τη γεύση του Pascha:
Μερίδες: 1 ρολό (4-5 μερίδες)
Χρόνος προετοιμασίας: 50 λεπτά
Χρόνος στο ψυγείο: τουλάχιστον 8 ώρες
Δυσκολία: Μέτρια
Θα χρειαστείτε:
• 800 γρ φρέσκια μυζήθρα
• 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
• 150 γρ. κουβερτούρα
• 1 ½ ποτήρι νερού ζάχαρη
• 1 ποτήρι νερού κρέμα γάλακτος
• 3 κρόκοι αυγού
• ½ κουταλάκι αλάτι
• Μια χούφτα αμύγδαλα καβουρντισμένα
• 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας ή μια βανίλια
Βήμα-βήμα:
1. Περνάμε τη μυζήθρα με το βούτυρο από το μύλο του πουρέ και στη συνέχεια τα ανακατεύουμε με την κρέμα γάλακτος.
2. Χτυπάμε τη ζάχαρη με τους κρόκους.
3. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί.
4. Καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα σε ένα τηγανάκι και μετά τα κάνουμε τρίμα στο multi.
5. Ανακατεύουμε το τυρί, τα αυγά με τη ζάχαρη και τη λιωμένη σοκολάτα, προσθέτουμε το αλάτι και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες φουσκάλες. Το αποσύρουμε, προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τη βανίλια και βάζουμε το μείγμα σε μια λινή πετσέτα (τουλπάνι), τοποθετώντας το σε ένα καλαθάκι για τουλουμοτύρι (για να πάρει το σχήμα) ή σε κεραμικό φίλτρο καφέ. Από κάτω τοποθετούμε ένα σκεύος για να μαζέψει το υγρό που θα στραγγίξει. Όλο μαζί το βάζουμε στο ψυγείο και το αφήνουμε τουλάχιστον 8 ώρες.
6. Το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα, το διακοσμούμε με φράουλες, μύρτιλλα ή λουλούδια και το σερβίρουμε αλειμμένο στο τσουρέκι ή το φρυγανισμένο ψωμί.
Σημείωση: Μπορείτε εξ ίσου να φτιάξετε τη Sirnaya με τον ίδιο τρόπο, αλλά χωρίς την κουβερτούρα, όπως αυτή τη φωτογραφίας. Αυτή βέβαια έχει βγει από την ειδική φόρμα, αλλά και το δικό μας «καλαθάκι» δίνει ωραία φόρμα με ανάγλυφα σχέδια στην επιφάνεια του γλυκού.