Μπορεί συνήθως να χρησιμοποιούμε το φούρνο μας για να ψήσουμε κοτόπουλο, χοιρινό, μπιφτέκια κ.ο.κ., αλλά η αλήθεια είναι ότι το κρέας δεν είναι χρειάζεται να είναι ο… βασιλιάς του φούρνου μας. Υπάρχουν αρκετά υλικά εκεί έξω που όχι μόνο νοστιμίζουν με το ψήσιμο, αλλά ταυτόχρονα είναι και υγιεινά, χαρίζοντας χρώμα και οφέλη στο πιάτο μας. Ας δούμε τι προτείνει η Δέσποινα Μαρσέλου, Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και χορτοφάγος.
Ντοματίνια
Το ψήσιμο συμπυκνώνει τη γεύση που έχουν ήδη τα ντοματίνια. Πέραν αυτού, όμως, αυξάνει και το λυκοπένιό τους, που είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό, και το καθιστά ταχύτερα απορροφήσιμο. Ψήστε τα με λάδι και ρίγανη και δείτε πώς μαλακώνουν απελευθερώνοντας τους χυμούς τους.
Πράσα
Αποτελούν καλό αντικαταστάτη του κρεμμυδιού σε stir-fry πιάτα, σούπες και ζωμούς, αλλά είναι ελαφρώς πιο γλυκά κι έχουν μια πικάντικη γεύση που σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο σχήμα τους είναι ιδανικά για ψήσιμο. Πλύνετέ τα καλά, κόψτε τα στη μέση, κρατήστε το πάνω μέρος για ζωμούς και κόψτε κατά μήκος το κάτω μέρος τους. Αλείψτε το με ελαιόλαδο και πασπαλίστε το με μυρωδικά πριν το ψήσετε. Αποτελούν ένα απρόσμενα γευστικό συνοδευτικό στο πιάτο σας, έχει αρωματική γεύση και μην ξεχνάτε ότι σας παρέχει βιταμίνη C, βιταμίνη Α, σίδηρο, βιταμίνη Β6, ασβέστιο και μαγνήσιο.
Λάχανο
Συνήθως το βράζουμε, το χρησιμοποιούμε σε σούπες ή λαχανοντολμάδες ή το τρώμε ωμό στη σαλάτα. Υπάρχουν, όμως και άλλοι τρόποι να το μαγειρέψουμε, όπως π.χ. να ψήσουμε τα φύλλα του ολόκληρα, αλείφοντάς τα με λάδι και πασπαλίζοντάς τα με αλάτι, πιπέρι και μπαχαρικά της αρεσκείας σας, όπως και με λίγο λεμόνι. Το λάχανο αποδίδει μόλις 25 θερμίδες στα 100 γραμμάρια και παρέχει το 60% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης C στον οργανισμό μας, όπως και αρκετές φυτικές ίνες.
Εσπεριδοειδή
Το ψήσιμο μπορεί να «τιθασεύσει» την πιο όξινη αίσθηση των εσπεριδοειδών και να σας διευκολύνει να τα χρησιμοποιήσετε σαν τόπινγκ στις σαλάτες, το ψάρι ή το κοτόπουλο, χαρίζοντάς τους έξτρα δόσεις βιταμίνης C που είναι απαραίτητη για το ανοσοποιητικό. Δοκιμάστε να τα ψήσετε με λάδι, αλάτι και πιπέρι.
Βερίκοκα και ροδάκινα
Αν έχετε στη διάθεσή σας άγουρα βερίκοκα, ροδάκινα ή άλλα πυρηνόκαρπα φρούτα, μπορείτε να τα αξιοποιήσετε ψήνοντάς τα στο φούρνο, χωρίς να περιμένετε καιρό να ωριμάσουν. Κόψτε τα στη μέση, αφαιρέστε το κουκούτσι και πασπαλίστε τα με τα αγαπημένα σας μπαχαρικά. Αν τους προσθέσετε λίγη καστανή ζάχαρη, θα τα βοηθήσετε να καραμελώσουν και να γίνουν πιο λαχταριστά. Τοποθετήστε τα με την κομμένη πλευρά τους προς τα κάτω, αλλά φροντίστε να τα γυρίσετε 1-2 φορές, προσέχοντας μην μαυρίσουν. Τόσο το βερίκοκο, όσο και το ροδάκινο θα σας χαρίσουν βιταμίνη Α και C που κάνουν καλό στην όραση και βοηθούν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σταφύλι
Αν και η δυνατότητα να το απολαύσετε ψητό είναι περιορισμένη, καθώς το σταφύλι το βρίσκουμε μόνο στο τέλος του καλοκαιριού και μέχρι Οκτώβριο, όταν έρθει η ώρα του δοκιμάστε το! Πάρτε τις ρώγες, ψήστε τες και προσθέστε τες στη σαλάτα, στο γιαούρτι ή στη σάλτσα σας και επωφεληθείτε εκτός από τη νοστιμιά τους στο φαγητό, από τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τις φυτικές τους ίνες.
Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς, 210 4536144
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr