Αφθονούσαν στην Κεφαλονιά κάποτε οι μέσπολες (μούσμουλα για τους μη Κεφαλονίτες).  Σε κάθε περιβολάκι, σε κάθε αυλή μαζί με τη λεμονιά και    την πορτοκαλιά ήταν και η μεσπολιά. Το πρώιμο φρούτο της άνοιξης για να γλυκάνει το τραπέζι της οικογένειας.. Τρώγαμε έως τελικής εξοντώσεως.. η εποχή που γέμιζε το «Παιδιατρικό» νοσοκομείο από φουσκωμένες κοιλίτσες λόγω υπερκατανάλωσης.. Η μέσπολα παραμένει ένα από τα αγαπημένα φρούτα των βέρων Κεφαλλήνων ακόμα και σήμερα..

Οι νοικοκυρές  για να την κρατήσουν και τον  χειμώνα και να μη πάνε χαμένα τα  υπέροχα αυτά κίτρινα φρουτάκια, την έκαναν γλυκό του κουταλιού.   Την έβαζαν στα βαζάκια και τα την πόστιαζαν ψηλά στα μπουφέ να μη την φθάνουν τα παιδιά ούτε με την καθίκλα..

Την παραδοσιακή συνταγή της μέσπολας γλυκό έχει καταγράψει η  Νιόβ η Καμπίτση στο βιβλίο της «Κεφαλονίτικες ρετσέτες»..    Την ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρησή της συνταγής στο Kefalonia press.

Η συνταγή:

  

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις