Καλοκαιρινή πάβλοβα με φρούτα δάσους

433

Η Πάβλοβα είναι ένα επιδόρπιο με βάση τη μαρέγκα που πήρε το όνομά του από τη διάσημη Ρωσίδα μπαλαρίνα Άννα Πάβλοβα. Είναι ένα επιδόρπιο με τραγανό εξωτερικό και μαλακό, ελαφρύ εσωτερικό που συνήθως γαρνίρεται με φρούτα και κατά προτίμηση με σαντιγί. Το επιδόρπιο πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε προς τιμήν της χορεύτριας, είτε κατά τη διάρκεια ή μετά, από μία από τις περιοδείες της στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία το 1920.

Το δημοφιλές επιδόρπιο είναι σημαντικό κομμάτι της εθνικής κουζίνας τόσο της Αυστραλίας, όσο και της Νέας Ζηλανδίας και συχνά σερβίρεται κατά τη διάρκεια των εορταστικών εορτών και στα γεύματα. Πρόκειται για ένα επιδόρπιο που ταυτίζεται με τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά τρώγεται όλο το χρόνο σε πολλά σπίτια της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Στο σημερινό πόστ μοιράζομαι μαζί σας την δικιά μου εκδοχή, με φρούτα δάσους και φιστίκια Αιγίνης για ένα εύγεστο και ευπαρουσίαστο καλοκαιρινό γλυκό και εύχομαι να το απολαύσετε, τόσο στην δημιουργία του όσο και στο φάγωμα του, όπως έκανα εγώ και η οικογένεια μου!

ΥΛΙΚΑ

Για την σπιτική μαρέγκα:

  • 6 ασπράδια, αυγών
  • 350γρ. ζάχαρη άχνη
  • ½ κουτ. γλυκού, σκόνη βανίλιας

Για την Πάβλοβα:

  • 1 λίτρο, κρέμα γάλακτος
  • 400γρ. φράουλες, κομμένες στην μέση
  • 300γρ. φράουλες για χυμό
  • 400 – 500γρ. φρούτα δάσους (βατόμουρα, blueberries, raspberries, blackberries)
  • 90γρ. φιστίκια Αιγίνης
  • Μικρά φύλλα δυόσμου για διακόσμηση

Ετοιμασία μαρέγκας:

  • Αφότου χωρίσουμε τα ασπράδια από τους κρόκους τα βάζουμε στο μίξερ και τα κτυπούμε με γρήγορη ταχύτητα μέχρι να φουσκώσουν καλά. (Περίπου 10 λεπτά)
  • Χωρίς να σταματήσουμε το μίξερ, προσθέτουμε την σκόνη βανίλιας και σιγά-σιγά προσθέτουμε λίγο-λίγο την ζάχαρη αχνη. Συνεχίζουμε να κτυπάμε για άλλα δέκα λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο και πηκτό μείγμα. Για να το τεστάρουμε, παίρνουμε με μια σπάτουλα μια ελάχιστη ποσότητα και αναποδογυρίζουμε την σπάτουλα και αν δεν πέσει, τότε είναι έτοιμο.
  • Σε δυο ταψιά ζαχαροπλαστικής τοποθετούμε χαρτί ψησίματος και με ένα μολυβι σχηματίζουμε 3 ιδίους κύκλους (Δυο στο ένα ταψί και έναν στο άλλο) με διάμετρο 20εκ περίπου. (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πιάτο για τον σχεδιασμό των κύκλων)
  • Χρησιμοποιώντας την σπάτουλα, πάρτε λίγο μείγμα (απο μαρέγκα) κάθε φορα και απλώστε μέχρι να γεμίσουν οι κύκλοι, κάνοντας τρεις παχύρευστες μαρέγκες, ύψους 4 εκατοστών περίπου. Το πάνω μέρος κάθε μαρέγκας, δεν χρειάζεται να είναι λείο και ομοιόμορφο, καθώς επίσης η μαρέγκα που θα χρησιμοποιηθεί τελευταία μπορεί να έχει μικρά ακανόνιστα διακοσμητικά ‘κυματάκια’.

Ψήσιμο μαρέγκας:

  • Πριν τοποθετείτε τα ταψιά στον φούρνο, χαμηλώνετε την θερμοκρασία στους 120° βαθμούς και τοποθετείτε τα ταψιά με την μαρέγκα στον φούρνο.
  • Ψήνετε για περίπου 1 ώρα και τις κοιτάτε αρκετά συχνά για να μην ‘αρπάξουν’. Αν και οι έτοιμες απο ζαχαροπλαστείο μαρέγκες, μένουν άσπρες, αυτές θα πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα μπεζ όταν αρχίσουν να ψήνονται.
  • Στην μια ώρα περίπου, είναι έτοιμες και όταν τις αγγίξετε πρέπει είναι σκληρές. Απο μέσα θα μείνουν μαλακές και κολλώδεις.
  • Τις αφήνετε στον φούρνο για μισή ώρα ακόμη, με την πόρτα του φούρνου ανοιχτή και μετα τις βγάζετε και τις αφήνετε να κρυώσουν καλά. Αν μπορείτε να φτιάξετε τις μαρέγκες από την προηγουμένη μέρα/βράδυ είναι ακόμη καλυτέρα.
  • Αφότου κρυώσουν καλά, χρησιμοποιώντας μια λεπτή και μακριά σπάτουλα, αφαιρέστε με μεγάλη προσοχή, γιατί είναι πολύ εύθραυστες, τις μαρέγκες από το χαρτί ψησίματος. Και πάλι λέω με μεγάλή προσοχή γιατί μπορεί να είναι λίγο κολλημένες και πολύ εύθραυστες!

Μέθοδος για την δημιουργία της Πάβλοβα:

  • Πλύνετε καλά και στεγνώστε τα φρούτα και κόψτε τις μισές φράουλες στην μέση.
  • Βάλτε τις άλλες μισές φράουλες σε ενα μίξερ με λεπίδες κοπής και πολτοποιήστε τες μεχρι να γινεί ένας παχύρευστος χυμός.
  • Κτυπήστε τα φιστικιά και σπαστέ τα χοντρά.
  • Κτυπήστε καλά στο μίξερ ή με μίξερ χεριού, την κρεμά γάλακτος μέχρι να πήξει και να γίνει σαντιγί.
  • Βάλτε την πρωτη μα
  • ρέγκα σε μια πιατέλα κέικ και απλώστε παντού με μια σπάτουλα, μπόλικη σαντιγί. (Περίπου το 1/3 της ολης σαντιγής)
  • Τοποθετείστε ακανόνιστα, αλλά παντού, το 1/3 από τα φρούτα, πάνω στην σαντιγί, χύστε το 1/3 του χυμού φράουλας περιμετρικά και ρίξτε και λίγα απο τα φυστικιά.
  • Τοποθετείστε τώρα την δεύτερη μαρέγκα από πάνω, πιεστε την πολυ ελαφρά για να κολλήσει και επαναλάβετε την διαδικασία με τα φρούτα, τον χυμό και τα φυστίκια.
  • Τοποθετείστε τώρα και την τρίτη μαρέγκα και επαναλάβετε την διαδικασία για τρίτη φορα.
  • Στολίστε την πάβλοβα με μικρές φραουλίτσες και μικρά φύλλα από δυόσμο και ρίξτε μπόλικα φιστικιά αυτή την φορά.
  • Είναι καλό να φαγωθεί σχεδόν άμεσα γιατί όταν τοποθετηθεί στο ψυγείο για αρκετή ώρα, νερώνει.
  • Καλή απόλαυση!

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις