Τα γένια που μεγαλώνουν ανάποδα
Δείξε τους το δρόμο προς τα έξω.
Μπορεί να πλένεσαι δυο φορές τη μέρα με μοσχοσάπουνα, να κόβεις τα νύχια σου ή τις τρίχες που ξεπροβάλλουν μέσα από τα ρουθούνια σου, να φροντίζεις τα μαλλιά σου με τόνους τζελ, να φοράς καθαρά πουκάμισα ή να έχεις σπουδαίες ικανότητες στο αντικείμενο της δουλειάς σου. Αλλά, για στάσου. Έχεις αναρωτηθεί τι μπορεί να φταίει που κανείς δεν λέει έναν καλό λόγο για την εμφάνισή σου;
Στις επόμενες σελίδες, θα μάθεις ποιες είναι οι λεπτομέρειες που διαρκώς παραβλέπεις στην συνολική εικόνα σου και τις οποίες αν φροντίσεις λίγο, θα καταφέρεις πολλά. Κυρίως, να μεταμορφωθείς από έναν τραχύ και αφρόντιστο άνδρα, σε απόλυτο αρσενικό πρότυπο.
Ακμή από φραγμένους πόρους
Οι λύσεις είναι δύο: ενυδάτωση ή μούσι.
> Δες καλύτερα στον καθρέφτη: Μερικές τρίχες στο πρόσωπό σου οι οποίες έχουν την τάση να μεγαλώνουν προς τα μέσα ή παράλληλα με την επιδερμίδα, δημιουργούν τα εξής προβλήματα στην εμφάνισή σου: σπυράκια, κοκκινίλες, δερματικές λοιμώξεις συν μια σοβαρή υποψία ότι δεν ξέρεις να ξυρίζεσαι σωστά.
> Τι δεν κάνεις: Η πρώτη ενστικτώδης κίνησή σου είναι να βγάλεις αυτές τις τρίχες με το νυχοκόπτη. Λάθος. Θα τραυματιστείς περισσότερο και η τρίχα, πιθανώς να μη βγει.
> Τι πρέπει να κάνεις: Άπλωσε μια καυτή πετσέτα για λίγα λεπτά ώστε να ανοίξει ο πόρος και δοκίμασε να την τραβήξεις με ένα αποστειρωμένο τσιμπιδάκι. Αν δεν «πιάνεται» η τρίχα μην προσπαθήσεις περισσότερο. Μια κρέμα με σαλικυλικό οξύ είναι η ιδανική τοπική θεραπεία, η οποία οδηγεί αυτές τις ατίθασες τρίχες στο πρόσωπό σου να πάρουν το σωστό δρόμο: προς τα έξω.
Καψίματα από το ξυράφι
Οι λύσεις είναι τρεις: Απολέπιση, σαλικυλικό οξύ ή μούσι
> Δες καλύτερα στον καθρέφτη: Σπυράκια, μαύρα στίγματα, κοκκινίλες, και, σε σοβαρές περιπτώσεις, φλύκταινες και κύστες είναι σημάδια ακμής. Στους ενήλικες άνδρες, τα αίτια δεν είναι ορμονικά (όπως συμβαίνει στην εφηβεία). Πρόκειται ουσιαστικά για μια λοίμωξη η οποία εμφανίζεται όταν οι πόροι δεν αναπνέουν.
> Τι δεν κάνεις: Το να περνάς με το ξυράφι μια επιδερμίδα που θυμίζει κακοτράχαλο χωράφι, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να ερεθίσεις ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
> Τι πρέπει να κάνεις: Λάδι για πριν το ξύρισμα ή ζεστό νερό ή μια πλούσια ενυδατική κρέμα μερικά λεπτά πριν απλώσεις τον αφρό. Και το ξυράφι σου πρέπει να πατά σαν τη γάτα. Αν δεν έχεις χρόνο ή όρεξη για τέτοιου είδους «ιεροτελεστίες», άφησε ένα ανδροπρεπές μούσι. Αλλά ούτε και τότε δεν πρέπει να ξεχνάς να καθαρίζεις την επιδερμίδα σου και να απλώνεις ενυδατική κρέμα.
Το 95% των ρούχων σου είναι γκρι, μαύρα ή λευκά
Δημιούργησε χρωματική ποικιλία με τα αξεσουάρ σου.
> Δες καλύτερα στον καθρέφτη: Ωραία. Κάνεις βαθύ κόντρα ξύρισμα, επειδή σου χαρίζει δέρμα απαλό και αφράτο. Αλλά είναι ελάχιστες οι ανδρικές επιδερμίδες που μπορούν να αντέξουν ένα τραχύ ξυράφι πάνω στο λαιμό τους. Το κάψιμο είναι μια κύρια παρενέργεια του ξυρίσματος κόντρα σε ευαίσθητη επιδερμίδα. Όσο συνεχίζεις να επιμένεις σ’ αυτό το είδος ξυρίσματος, κινδυνεύεις να πάθεις σοβαρή ζημιά (εμφανισιακά και δερματικά). Ο ιατρικός όρος είναι «ψευδοθυλακίτιδα του γενείου» και αφορά σε φλεγμονή, με συμπτώματα όπως: φλύκταινες, κόκκινα σπυριά, οξύς πόνος και τσούξιμο, εκτεταμένα σημάδια σε όλο το λαιμό.
> Τι δεν κάνεις: Δεν απλώνεις after shave με αλκοόλ. Ούτε κολόνιες. Δεν ξύνεσαι με τα νύχια σου και δεν ξυρίζεσαι μερικές μέρες. Δεν περνάς κόντρα το ξυράφι στην περιοχή που συνήθως εμφανίζεις κάψιμο.
> Τι πρέπει να κάνεις: Η καλύτερη ιδέα είναι η απολέπιση πριν από το ξύρισμα και η χρήση κρέμας με σαλικυλικό οξύ μετά το ξύρισμα. Η μόνιμη ή πρόσκαιρη γενειάδα -και σ’ αυτή την περίπτωση- σώζει από όλη αυτή την ταλαιπωρία.
Φοράς το ίδιο παντελόνι, πάντα και παντού
Εκτός από τα κυριλέ υφασμάτινα ή τα σπορ τζιν, υπάρχουν και τα chinos: και κυριλέ και σπορ.
> Δες καλύτερα στον καθρέφτη: Ακόμα κι αν διατηρείς μια ντουλάπα με άψογα, καλοραμμένα σακάκια και άφθονα πουκάμισα με ακριβές ετικέτες, τα οποία, ωστόσο, στην πλειοψηφία τους παίζουν στη χρωματική σκάλα του μαύρου-άσπρου-γκρι, το ντύσιμό σου καταντά μονότονο -και καθόλου μαγνητικό για το άλλο φύλο.
> Τι δεν κάνεις: Σκέψου λίγο αυτό: το μαύρο είναι συνώνυμο του πένθους, το άσπρο της παράδοσης άνευ όρων, το γκρι… είναι γκρι.
> Τι πρέπει να κάνεις: Αν και μπορείς να παραμείνεις σε μια τέτοια χρωματική παλέτα όσον αφορά τα σακάκια σου, εντούτοις, μπορείς να προσθέσεις τόνους σαγήνης ή και εκκεντρικότητας χρωματίζοντας τα πουκάμισά σου σύμφωνα με την εποχή (καλοκαίρι μπαίνει) και, επίσης, προσθέτοντας ποικιλία στο ύφος του ντυσίματός σου επιλέγοντας αξεσουάρ (γραβάτες, ζώνες, παπούτσια, τσάντα εργασίας ή μαντήλι τσέπης) σε χρώματα που τονίζουν τη διάθεσή σου για ανανέωση και τονίζουν το σεξαπίλ σου.
> Δες καλύτερα στον καθρέφτη: Τα παντελόνια είναι, στην κυριολεξία, η μισή σου εμφάνιση. Δείξε τους, λοιπόν, την ανάλογη σημασία.
> Τι δεν κάνεις: Υπάρχουν άνδρες που φορούν τζιν ακόμη και σε δεξιώσεις. Άλλοι, που δεν αλλάζουν το κολλαριστό, υφασμάτινο παντελόνι της δουλειάς, ακόμη κι όταν πηγαίνουν σε μπαρ. Αν ανήκεις σε κάποια από αυτές τις ομάδες ανδρών, δεν δουλεύεις πολύ καλά το στιλ σου από τη μέση και κάτω.
> Τι πρέπει να κάνεις: Ένας άνδρας πρέπει να έχει τουλάχιστον δυο κατηγορίες παντελονιών στη ντουλάπα του: υφασμάτινα για το γραφείο (και τις δεξιώσεις) και τζιν για τις εξόδους. Όλα, σε τόσες διαφορετικές παραλλαγές κοψίματος, υφάσματος και απόχρωσης, όσες και οι μέρες της εβδομάδας. Μείνε σ’ αυτή το λογική, αλλά κάνε και την υπέρβαση: chinos. Ούτε τζιν, ούτε ύφασμα. Βαμβάκι σε ποικιλία χρωμάτων (μην κολλήσεις στο μαύρο-γκρι). Ακόμη κι αν στην αρχή σού φανεί ασυνήθιστο πάνω σου, οι γυναίκες θα έχουν να λένε μεταξύ τους για εκείνον τον ωραίο τύπο με το μπορντό παντελόνι.
Το ρολόι, που μοιάζει με του πατέρα σου
Η τέχνη της ωρολογοποιίας έχει φτάσει στο διάστημα. Εσύ, ακόμη κουρδίζεις;
> Δες καλύτερα στον καθρέφτη:
Α) Δεν φοράς ρολόι. Αρκείσαι να βλέπεις την ώρα από το κινητό. Λύση βολική και οικονομική, ωστόσο, μεγάλο λάθος -στυλιστικό.
Β) Φοράς ρολόι. Αρκείσαι σε αυτό που σου έκαναν δώρο οι γονείς σου όταν τελείωσες το πανεπιστήμιο (ή το λύκειο). Λύση οικονομική και βαθιά συναισθηματική, ωστόσο, μεγάλο λάθος –στυλιστικό.
> Τι δεν κάνεις: Δεν αγοράζεις ένα νέο ρολόι από πανέρι, ούτε από φανάρια, ούτε από telemarketing.
> Τι πρέπει να κάνεις: Συμβουλέψου το πορτοφόλι σου κι ένα εξειδικευμένο κατάστημα. Δεν είναι υποχρεωτικό να ξοδέψεις μια περιουσία σε ένα ρολόι, ωστόσο δείξε προτίμηση σε στιβαρά, μηχανικά ρολόγια με δερμάτινο λουρί. Αφού δεις τι θα σου πει το πορτοφόλι σου, πρόσθεσε και μια ακόμη παράμετρο, που θα αφήσει στόματα ανοιχτά: μηχανισμό tourbillon.