Το παράδοξο με τις επιλογές είναι το εξής: όταν έχεις μόνο μία, εκνευρίζεσαι και όταν έχεις πολλές, πάλι εκνευρίζεσαι, γιατί πολύ απλά δεν ξέρεις ποια απ’ όλες να διαλέξεις. Κουράζεσαι, σπας το κεφάλι σου και συνήθως καταλήγεις στο να κάνεις τη χειρότερη επιλογή όλων.
Αυτό ακριβώς το τελευταίο θα έχεις σίγουρα παρατηρήσει ότι συμβαίνει κάθε φορά που ανοίγεις τη ντουλάπα σου. Τόσα πολλά ρούχα, τόσες πολλές επιλογές, τόσοι πολλοί πιθανοί συνδυασμοί. Ποιοι είναι όμως οι σωστοί; Εκείνοι που θα σε διαφοροποιήσουν από το σύνολο, θα καταφέρουν να προσελκύσουν όλα τα βλέμματα πάνω σου, θα αναβαθμίσουν το στυλ και τη συνολική σου εικόνα;
Εδώ, λοιπόν, θα εξετάσουμε πώς θα κάνεις τους σωστούς συνδυασμούς πουκαμίσου – γραβάτας, του πιο κομψού δηλαδή «παντρέματος» ρούχου με αξεσουάρ, βάσει χρώματος, σχεδίου και υφάσματος. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις θα βρεις στον χρηστικό και χρήσιμο οδηγό που ακολουθεί, για να ξέρεις τι πρέπει και τι δεν πρέπει να φορέσεις στο γραφείο. Βαρετό ντύσιμο, no more.
Ο τροχός των χρωμάτων
Η αλήθεια είναι πως τα χρώματα και ο συνδυασμός τους αποτελούν δύσκολη υπόθεση. Επικίνδυνη αποστολή ακόμη και για τους πιο μυημένους στον κόσμο της μόδας και του στυλ. Ωστόσο, οφείλεις να την φέρεις εις πέρας με επιτυχία αν δεν θέλεις το look σου να είναι αδιάφορο και μουντό.
Ο παρακάτω τροχός των χρωμάτων λοιπόν είναι μια οπτική αναπαράσταση κάθε απόχρωσης και το σημαντικότερο; Σου αποκαλύπτει ποια χρώματα μοιάζουν, ποια συμπληρώνουν το ένα το άλλο και ποια είναι η μέρα με τη νύχτα.
Τα όμοια χρώματα: Είναι εκείνα που βρίσκονται δίπλα – δίπλα και τα οποία συνδυάζονται εύκολα.
Τα συμπληρωματικά χρώματα: Είναι εκείνα που βρίσκονται αντικριστά και συνδυάζονται δύσκολα, μιας και ενέχουν τον κίνδυνο αν δεν μπορείς να τα υποστηρίξεις να σε κάνουν να μοιάζεις με κλόουν.
Τα αντίθετα χρώματα: Είναι εκείνα που ανάμεσά τους παρεμβάλλονται τρία χρώματα. Ο καλύτερος τρόπος για να τα συνδυάσεις είναι να έχεις υπόψιν σου πάντα το ένα από τα δύο χρώματα να είναι πιο σκούρο. Για παράδειγμα, το μπλε (primary blue) με το κόκκινο (primary red).
Οδηγίες για τον σωστό συνδυασμό χρωμάτων
Όταν πρόκειται να συνδυάσεις πουκάμισο με γραβάτα, θα έχεις διαπιστώσει από την εμπειρία σου ότι είναι πολύ πιο εύκολο να ταιριάξεις τα αντίθετα χρώματα, συγκριτικά με τα συμπληρωματικά. Παράδειγμα: ένα σκούρο θαλασσί πουκάμισο με μία κόκκινη βουργουνδίας γραβάτα και ένα navy κοστούμι είναι ο συνδυασμός που κάθε άντρας μπορεί να κάνει, είτε έχει, είτε δεν έχει ιδέα από μόδα.
Το κλειδί για να δουλέψεις σωστά τα συμπληρωματικά χρώματα είναι να υπάρχει ποικιλία αποχρώσεων. Και εξηγούμαστε: ένα γαλάζιο πουκάμισο με μία γραβάτα σε σκούρο πορτοκαλί. Ευκολάκι; Φυσικά, αν αναλογιστείς ότι ο κανόνας θέλει την γραβάτα να είναι πάντα πιο σκούρα από το πουκάμισο.
Βέβαια, ο πιο εύκολος και ασφαλής τρόπος είναι να συνδυάσεις μια μονόχρωμη ή εμπριμέ γραβάτα με ένα λευκό πουκάμισο, αλλά πού βρίσκεις το ενδιαφέρον σ΄ αυτόν το «πάντρεμα»; Πειραματίσου με τα χρώματα και θα καταφέρεις σύντομα να αντιλαμβάνεσαι ποιες αποχρώσεις δένουν και ποιες χτυπάνε άσχημα στο μάτι.
Στον ενδυματολογικό αυτό γάμο (πουκαμίσου – γραβάτας), όλα τα μάτια είναι στραμμένα στη νύφη, κι αυτή δεν είναι άλλη από τη γραβάτα. Είναι το πρώτο πράγμα που θα προσέξει ο άλλος στην εμφάνισή σου, με το πουκάμισο να έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Άλλωστε, η γραβάτα δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί ένα αξεσουάρ που «μιλά» για το γούστο αυτού που το φορά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι καλής ποιότητας. Όχι κατ’ ανάγκη ακριβή, αλλά το ύφασμά της να δείχνει καλό και προσεγμένο.
Ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσέξεις είναι το μέγεθός της. Γενικά, το πλάτος της γραβάτας πρέπει να είναι παρόμοιο με το πλάτος του γιακά του σακακιού και ο κόμπος της, τόσο λεπτός ή χοντρός που να ταιριάζει με το πρόσωπό σου και το κολάρο του πουκαμίσου σου.
Ένα ακόμη σημείο που καλείσαι να λάβεις υπόψιν είναι το ύφασμα. Οι μεταξωτές γραβάτες είναι ιδανικές για επίσημες εκδηλώσεις, ενώ οι πλεκτές ή οι μάλλινες για πιο casual smart εμφανίσεις.
Πώς να συνδυάσεις μονόχρωμο πουκάμισο με γραβάτα
Τα απλά, μονόχρωμα και βαμβακερά πουκάμισα αποτελούν το Α και το Ω για την αντρική γκαρνταρόμπα. Κάθε άντρας οφείλει να έχει τα εξής τρία χρώματα στη ντουλάπα του: λευκό, γαλάζιο και ροζ.
Το πασπατρού λευκό
Σου προσφέρει ευελιξία κινήσεων και επιλογών, καθώς δεν υπάρχει χρώμα και σχέδιο γραβάτας που να μην του ταιριάζει.
Το all time classic γαλάζιο
Ταιριάζει ιδανικά με μία σκούρα πορτοκαλί γραβάτα, όπως επίσης με μία σε απόχρωση κόκκινου της βουργουνδίας, ροζ, μουσταρδί και βαθύ πράσινο (κυπαρισσί). Απόφυγε το κίτρινο και το κόκκινο, που κάνουν έντονη αντίθεση.
Το παρεξηγημένο ροζ
Αποτελεί εκείνο το χρώμα που μπορεί να «ζωντανέψει» κάθε σου εμφάνιση, αν φυσικά ξέρεις πώς να το φορέσεις για να μην σε φορέσει. Εκείνο που πρωταγωνιστεί στις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές κολεξιόν των μεγαλύτερων οίκων μόδας. Αναρωτιέσαι με ποιες αποχρώσεις «δένει» αρμονικά και κομψά;
Ασυζητητί με το σκούρο μοβ, με το μπλε που είναι το αντίθετό του, αλλά και με το πράσινο που είναι το συμπληρωματικό του στον τροχό των χρωμάτων. Προτίμησε το τελευταίο σε χακί τόνους για πιο όμορφο αποτέλεσμα.
Πώς να συνδυάσεις ριγέ πουκάμισο με γραβάτα
Ο πιο εύκολος δρόμος είναι να δώσεις ψήφο εμπιστοσύνης σε μία μονόχρωμη γραβάτα, είτε σε παρόμοιο, είτε σε αντίθετο, είτε σε συμπληρωματικό τόνο απόχρωσης. Από την άλλη, αν θέλεις να φανείς λιγάκι πιο τολμηρός, επένδυσε σε μια γραβάτα με σχέδια. Αυτό που πρέπει να προσέξεις όμως είναι το μέγεθος του σχεδίου.
Μετά τον κανόνα λοιπόν που θέλει τη γραβάτα πιο σκούρα από το πουκάμισο, ο αμέσως επόμενος είναι το σχέδιο της πρώτης να είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο από εκείνο του δεύτερου, ανάλογα με το μέγεθςο των ριγών. Δηλαδή ένα πουκάμισο με φαρδιά ρίγα θέλει μια γραβάτα με μικρό σχέδιο, ενώ ένα πουκάμισο με στενή ρίγα μια γραβάτα με μεγάλο σχέδιο.
Τόλμησε το διαφορετικό, ταιριάζοντας ένα ριγέ πουκάμισο με μία γραβάτα πουά ή με λαχούρια ή με γεωμετρικά σχέδια, ακόμη και με ρίγες. Αυτό το τελευταίο στο κάνουμε εικόνα ευθύς αμέσως: Ένα ριγέ πουκάμισο με λεπτές κάθετες γραμμές συνδυάζεται πολύ ωραία με μία γραβάτα με πλάγιες, φαρδιές ρίγες.
Πώς να συνδυάσεις καρό πουκάμισο με γραβάτα
Πάνω – κάτω ισχύει ότι και για το ριγέ πουκάμισο, με την εξής ωστόσο διαφορά: Ενώ το ριγέ επιβάλλει μεγαλύτερο ή μικρότερο σχέδιο στη γραβάτα, ανάλογα με το πόσο φαρδιές ή στενές είναι οι γραμμές του, το καρό από την άλλη θέλει πάντα να το συνοδεύει μια γραβάτα με μεγάλα σχέδια.
Κλέψε μερικέ ιδέες από τα έξι στιλάτα «παντρέματα» που θα βρεις ακριβώς από κάτω.
Πώς να συνδυάσεις διαφορετικών υφών πουκάμισα με γραβάτα
Εκτός από τα βαμβακερά, που η αλήθεια είναι πως είναι τα πιο συνηθισμένα, βολικά και πρακτικά, υπάρχουν τα λινά, τα denim, τα μάλλινα και τα κοτλέ πουκάμισα. Ακολουθούν κατευθυντήριες γραμμές πώς να φορέσεις και να συνδυάσεις το καθένα απ’ αυτά.
Λινό πουκάμισο: Είναι το μοναδικό είδος υφάσματος που δεν «κολλάει» με τη γραβάτα. Καλύτερα, χωρίς.
Denim πουκάμισο: Ταιριάζει άψογα με μια πλεκτή γραβάτα, όπως επίσης και με την κλασική, αρκεί να επιλέξεις μία printed.
Μάλλινο πουκάμισο: Και σε αυτή την περίπτωση, μπορείς να επενδύσεις σε μία πλεκτή, μονόχρωμη κατά βάση πλεκτή γραβάτα.
Κοτλέ πουκάμισο: Για να δείχνει λιγότερο παλιομοδίτικο, συνδύασέ το με μία μάλλινη γραβάτα με prints.