CHRISTILALIBERTE VIA GETTY IMAGES ΒΥ Ιφιγένεια Πλευράκη
Προσθέτουν έναν σαγηνευτικό αέρα, απίστευτη κίνηση σε κάθε μας βήμα και αναδεικνύουν την μποέμιαν διάθεση μας. Ο λόγος για τα κρόσια, τα οποία αν και δεν έφυγαν ποτέ από το προσκήνιο, αυτή τη σεζόν αναβαθμίζονται και παρουσιάζονται σαν μια δυνατή προσθήκη σε ρούχα και αξεσουάρ.
Είναι ενδιαφέρον ότι πολυτελείς οίκοι μόδας, όπως Chloe, Dior, Balmain, Proenza Shouler, Alonso Rojas και πολλοί άλλοι χρησιμοποιήσαν κρόσσια στις συλλογές τους, δίνοντας μια άλλη διάσταση στο διακοσμητικό αυτό στοιχείο.
Στις πασαρέλες τα είδαμε να συμπληρώνουν τα μήκη σε μίνι φούστες, να τονίζουν τα τελειώματα των μακριών πλεκτών ή σατέν φορεμάτων, να καλύπτουν τα σταθερά υφάσματα σε παντελόνια και φυσικά να τοποθετούνται σαν εντυπωσιακές πινελιές σε ελαφριά τζάκετ και γιλέκα.
Πώς θα τα φορέσουμε
Αν και τα κρόσσια έχουν ταυτιστεί με την μποέμικη κοινωνία της δεκαετίας των ’60s και συνήθως επιλέγουμε να τα φορέσουμε με μπότες ή σανδάλια και μεγάλες τσάντες, φέτος τα συνδυάζουμε άνετα και με πιο κομψά κομμάτια όπως πέδιλα, γόβες και μικρά τσαντάκια. Το γεγονός ότι προστέθηκαν σε πιο πολυτελή υφάσματα, τα αναβάθμισε και έδωσε το εισιτήριο για νέους συνδυασμούς και με άλλα αξεσουάρ. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε όταν φοράμε κάποιο ρούχο με κρόσια είναι να μην το συνδυάζουμε με τσάντα ή παπούτσι που επίσης θα έχει κρόσια. Είναι σημαντικό να φοράμε μόνο ένα κομμάτι με αυτό το έντονο διακοσμητικό στοιχείο.
Η ιστορία πίσω από το κρόσια
Τα κρόσια σαν διακοσμητική λεπτομέρεια χρησιμοποιήθηκαν από πολλούς πολιτισμούς στα χρόνια της αρχαιότητας. Οι αρχαίοι Έλληνες τα έραβαν σε μανδύες και στολές, ενώ οι Ρωμαίοι τα τοποθετούσαν στις στολές των στρατιωτών και στις σημαίες.
Στους νεότερους χρόνους τα κρόσια ήταν το σήμα κατατεθέν στα φορέματα και κοστούμια των χορευτών του τάνγκο και φλαμένγκο.
Κατά τα τέλη της δεκαετίας των ΄60s και στις αρχές των ’70s, τα κρόσια λατρεύτηκαν από τους μποέμ και χίπις εκπροσώπους της εποχής. Από τους πρωτοπόρους σχεδιαστές που χρησιμοποίησαν το αμφιλεγόμενο τότε διακοσμητικό στοιχείο στα ρούχα τους ήταν ο Yves Saint Laurent και ο Paco Rabanne. Ακολούθησαν οι Giorgio Armani, Ralph Lauren και Calvin Klein. Από τα μέσα της δεκαετίας των ’ 70s τα κρόσια αποτελούν ένα σταθερό στοιχείο στη μόδα και τοποθετούνται όχι μόνο σε ρούχα, αλλά και σε τσάντες, παπούτσια και αξεσουάρ.