«Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο». Μια έκφραση την οποία συχνά χρησιμοποιώ κι εγώ και με την οποία μπορεί να βγεις διπλά κερδισμένη αν απλά πιέσεις τον εαυτό σου και τη φαντασία σου μερικές φορές με το ντύσιμο σου. Η λήψη έξυπνων αποφάσεων όσον αφορά τα ρούχα μας μπορεί να είναι εξίσου διασκεδαστική με μια βόλτα για ψώνια όταν απλά έχεις αίσθηση του τι ακριβώς χρειάζεται για να αγοράσεις.
Όλες ξέρουμε πως όταν το στυλ μας εξελίσσεται πιο γρήγορα από την ντουλάπα μας πολλά από τα αγαπημένα μας κομμάτια μπορεί να καταλήξουν να μαζεύουν σκόνη. Αλλά με λίγη δημιουργικότητα και ανοιχτό μυαλό, μπορούμε να επανεφεύρουμε τα παλιά μας ρούχα χρησιμοποιώντας νέα κόλπα. Υπάρχουν τάσεις που θα είναι περίπου 20 χρόνια από τώρα, και υπάρχουν περαστικές μόδες που θα τελειώσουν όσο γρήγορα ξεκίνησαν. Έτσι, θέλοντας να εξοικονομήσουμε χρήματα μπορούμε να «ψωνίζουμε» από τις δικές μας ντουλάπες, χρησιμοποιώντας τη δημιουργικότητα για να επαναπροσδιορίσουμε τα κομμάτια που ήδη γνωρίζουμε και αγαπάμε. Ακολουθούν 3 χρήσιμες συμβουλές για να είσαι στυλάτη με ρούχα που έχεις ήδη στη ντουλάπα σου.
1. Οι βιώσιμες επιλογές είναι πάντα «in»
Η δημιουργία μιας γκαρνταρόμπας που αντέχει στο χρόνο είναι μια πρόκληση σε μια εποχή έντονης επιρροής από διαφημίσεις στο TikTok και Instagram για προϊόντα fast fashion που μπορεί να απλά να καταστραφούν στο πρώτο τους πλύσιμο. Ωστόσο, υπάρχουν ήδη βασικά είδη στη ντουλάπα μας που αντέχουν στον χρόνο. Η συντάκρια μόδας Aleska Servian μοιράστηκε με το The List: «Όλοι έχουμε τα λίγα κομμάτια που φοράμε σε επανάληψη, ανεξάρτητα από το πόσα ρούχα έχουμε στη ντουλάπα μας και πρέπει να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό. Το να κάνετε επενδύσεις σε κομμάτια που θα επιστρέφετε ξανά και ξανά δεν θα σας εξοικονομήσει απλώς χρήματα. Δεν θα προσθέσει ούτε στα υλικά απόβλητα που δημιουργεί η βιομηχανία της μόδας καθημερινά σε όλο τον κόσμο». Ο Frej Lewenhaupt, ειδικός στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, είπε στο In Style: «Εάν αγοράζετε καινούργια μόνο για χάρη μιας νέας μικρο-τάσης, θα καταλήξετε να υπερκαταναλώνετε, γεγονός που οδηγεί σε τόνους κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων να καταλήγουν σε χωματερές. Μόλις καταλήξουν σε χωματερή, μπορεί να χρειαστούν εκατοντάδες χρόνια για να αποσυντεθούν τα υλικά».
2. Μην υποτιμάς τα βασικά κομμάτια σου αντ’ αυτού κάνε layering
Διάλεξε κομμάτια που μπορείς να τα μεταμορφώσεις σε διαφορετικά ρούχα, μέρα με τη μέρα, και βασίσου σε υλικά που είναι άνετα και πρακτικά. Το jeans, για παράδειγμα, είναι πάντα καλό για την ικανότητα του να αντέχει στη φθορά κι ας εμφανίζονται νέες τάσεις. Τα απλά μπλουζάκια έχουν επίσης περισσότερη ζωή από αυτή που τους πιστεύουμε. Ένα μαύρο μπλουζάκι μπορεί να συνδυαστεί με μια δερμάτινη φούστα και σακάκι ή μπορείς να ταιριάξεις ένα λευκό μπλουζάκι με ένα κλασικό ζευγάρι Levi’s. Οι μακριές φούστες και τα ψηλόμεσα παντελόνια συνδυάζονται τέλεια με μπλουζάκια, ζακέτες και γιλέκα. Οι TikTokers δίνουν πολλές συμβουλές για την ανάμειξη κομματιών όπως βαμβακερά, άνετα πουκάμισα με μπουφάν μοτοσικλέτας. Και αυτή τη στιγμή, το layering σε βασικά κομμάτια, όπως τα tank tops και τα πουλόβερ, μπορούν να δημιουργήσουν διασκεδαστικές και υπέροχες εμφανίσεις.
3. Αποτύπωσε το δικό σου στυλ
Το να εμπιστεύεσαι τη ντουλάπα σου απαιτεί να εμπιστεύεσαι τη δική σου αίσθηση του στυλ, αλλά αυτό μπορεί να είναι πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις. Η στυλίστρια Abigail Valentine είπε στο In Style: «Η εύρεση νέων τρόπων για να φορέσεις κομμάτια που ήδη έχεις θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις το προσωπικό σου στυλ, να βελτιστοποιήσεις την ντουλάπα σου και να αναζωογονήσεις την αγάπη σου για τα αντικείμενα που ήδη έχεις». Πρότεινε επίσης να παίζεις περισσότερο με το στυλ σου. Είπε: «Είναι σημαντικό να κάνεις τη μόδα διασκεδαστική και να τη διατηρείς νέα και συναρπαστική χωρίς να ξοδεύεις χρήματα σε κάθε νέα τάση». Η στυλίστρια και ειδικός σε θέματα βιωσιμότητας Lakyn Carlton είπε στο Harpers’ Bazaar: «Αξιολογήστε την γκαρνταρόμπα σας και βγάλτε τα πράγματα που φοράτε ήδη, δημιουργήστε νέους συνδυασμούς από τα παλιά και, στη συνέχεια, αν χρειάζεται οπωσδήποτε να προσθέσετε κάτι, καταλάβετε τι είναι αυτό».