Τα κορυφαία στιγμιότυπα από τα runways του 2023

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ

27

Best-off runways: όσα ξεχώρισαν και ό,τι συζητήθηκε από τις πασαρέλες του 2023.

Το 2023 φεύγει, το 2024 έρχεται και σε ό,τι αφορά τη μόδα οι τάσεις της σεζόν Φ/Χ απευθύνονται τόσο στη μία όσο και στην άλλη χρονιά. Αυτό σημαίνει ότι ελάχιστα πράγματα θα διαφοροποιηθούν στο στιλ μας με την έλευση του νέου έτους, με το “quiet luxury” και το “red trend” να συνεχίζουν να μας απασχολούν για τον υπόλοιπο χειμώνα, ενώ οι νέες προτάσεις στα trends θα κάνουν την εμφάνισή τους από την άνοιξη. Όμως, η μόδα έχει και ένα άλλο χαρακτηριστικό: με την άφιξη του 2024 θα έχουμε και τα πρώτα shows (τον Φεβρουάριο) που θα αφορούν τη μόδα του 2025. Πριν, όμως, φτάσουμε εκεί, στις πρώτες εικόνες από τα looks που θα μας απασχολήσουν μεταγενέστερα μέσα στη χρονιά, αξίζει να ξαναρίξουμε μια ματιά στις κυριότερες στιγμές από τα runways που πραγματοποιήθηκαν το 2023. Shows που εντυπωσίασαν, looks που ξεχώρισαν, συνεργασίες που συζητήθηκαν, στιγμές που ατύχησαν, αυτά είναι τα κορυφαία runway στιγμιότυπα της χρονιάς που τελειώνει:

Ο οίκος Prada δεν σταματά να καινοτομεί. Για τη συλλογή Φ/Χ 2023-24, οι καλλιτεχνικοί του διευθυντές, Miuccia Prada και Raf Simons, σκέφτηκαν να αξιοποιήσουν στο καθημερινό στιλ ένα look που μοιάζει να μην έχει θέση παρά μόνο σε μία συγκεκριμένη περίσταση: την τελετή του γάμου. Οι λευκές νυφικές φούστες που συνδύασαν με κασμιρένια πουλόβερ και σουέτ τζάκετ αποτελούν στιλιστική επιφοίτηση και το πιο απτό παράδειγμα στη σύγχρονη πεποίθηση ότι “τίποτα (σε μία ντουλάπα) δεν μπορεί και δεν πρέπει να πάει χαμένο”.

Prada AW'23

Prada AW’23

Miu Miu: το no pants trend στην  glam εκδοχή του

Miuccia Prada βρίσκεται πίσω από την επιτυχία ενός ακόμα brand που ξεχώρισε φέτος. Η Miu Miu, θυγατρική της Prada, αναδείχτηκε -για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά- το hottest brand του 2023, σύμφωνα με το The Lyst, και το υψηλό ranking οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο “no pants” trend, ή αλλιώς την τάση του “underwear-as-outerwear”, που ξεπήδησε μέσα από τη συλλογή της για το Φθινόπωρο – Χειμώνα 2023. Το show άνοιξε η Miu Miu ambassador, Emma Corrin, φορώντας ένα εσώρουχο κεντημένο με πούλιες, και μία iconic στιγμή από τις πασαρέλες μόλις είχε γεννηθεί!

Miu Miu AW'23

Miu Miu AW’23

Alexander McQueen: το “αντίο” της Sarah Burton

Sarah Burton αποχώρησε από τον οίκο Alexander McQueen μετά από 14 χρόνια στη θέση της Creative Director. Το τελευταίο της show ήταν αυτό για τη συλλογή Άνοιξη – Καλοκαίρι 2024, ένα ακόμα άριστο δείγμα της εξαιρετικής couture που υπηρετεί η σχεδιάστρια, ενώ τα δάκρυα της Naomi Campbell ενώ έκλεινε το catwalk φορώντας το final look, συνόψισαν τη συγκίνηση που ήταν διάχυτη στη ατμόσφαιρα.

Alexander McQueen SS24

Alexander McQueen SS24

Gucci: ο Sabato De Sarno κάνει ντεμπούτο και συστήνει  το Ancora Red

Χωρίς υπερβολή, το show του Gucci με το οποίο έκανε το ντεμπούτο του ο Sabato De Sarno ήταν το πιο πολυαναμενώμενο της χρονιάς. Η συλλογή Gucci Ancora, που αφορά τη σεζόν Α/Κ 2024, αποτελεί ορόσημο αφού σηματοδοτεί την “αλλαγή εποχής” (και στιλ) του Gucci, ενώ μας σύστησε και το Rosso Ancora, ένα χρώμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στις τάσεις της άνοιξης.

Gucci Ancora

Gucci Ancora

Burberry: το ανανεωμένο “Britishness” του Daniel Lee

Το δικό του ντεμπούτο για τον Burberry έκανε ο Daniel Lee με τη συλλογή Φ/Χ 2023-24. Ο Lee, που έγραψε ιστορία ως Creative της Bottega Veneta, αναλαμβάνει τώρα να φέρει νέα πνοή στον ιστορικό βρετανικό οίκο και να επαναπροσδιορίσει με σύγχρονους τρόπους τη “βρετανικότητα” και τους κώδικες που αυτή έχει κληροδοτήσει στην παγκόσμια μόδα. Τα πρώτα δείγματα, πάντως, ήταν θετικά.

Burberry AW'23

Burberry AW’23

Schiaparelli: το αμφιλεγόμενο faux- taxidermy του Daniel Roseberry

Το show που δίχασε περισσότερο μέσα στο 2023 ήταν αυτό για την Haute Couture SS’23 συλλογή του οίκου Schiaparelli. Ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Daniel Roseberry, επιχείρησε να δημιουργήσει μια αλληγορία βασισμένη στην “Κόλαση” του Δάντη, όμως το αποτέλεσμα – και κυρίως, τα τρία looks που (υποτίθεται) απεικονίζουν τα “θηρία” που ο Δάντης συναντά στο ταξίδι του στην Κόλαση- προκάλεσαν αντιδράσεις κυρίως γιατί οι κεφαλές των ζώων στα φορέματα, που μιμούνται την τεχνική της ταξιδερμίδας, θύμισαν σε πολλούς τα απάνθρωπα και κατακριτέα ταριχευμένα τρόπαια των κυνηγών σαφάρι. Ο ίδιος ο Roseberry δήλωσε ότι ο σκοπός του ήταν να “τιμήσει την άγρια φύση” και ότι στην πραγματικότητα αυτά τα ζώα συμβολίζουν “μια ασπίδα προστασίας για τη γυναίκα που τα φορά”, ωστόσο η εξήγηση δεν στάθηκε αρκετή για να κατευνάσεις την έντονη διχογνωμία. Εν τέλει, πολλοί συμφώνησαν ότι η μάλλον ατυχής (ρεαλιστική) απόδοση, του κατ’ άλλα δεξιοτέχνη και ταλαντούχου Roseberry, ήταν αυτή που έκανε το περισσότερο κακό.

Schiaparelli

Schiaparelli Haute Courture SS’23

Το μοντέρνο Black Tie του Valentino

οίκος Valentino δημιουργεί τάσεις όχι απλά μέσα από συγκεκριμένα κομμάτια, αλλά από ολόκληρες συλλογές. Μετά τη “Valentino Pink PP”, ήταν η σειρά της “Valentino Black Tie” να κάνει τη δική της αίσθηση της μόδας για τη σεζόν Φ/Χ 2023-23. Ο Pierpaolo Piccioli εμπνεύστηκε αυτή τη συλλογή από τη 15χρονη κόρη του, η οποία για τις βραδινές της εξόδους διαλέγει κοστούμια, πουκάμισα και γραβάτες από τη …ντουλάπα του. Η Valentino Black Tie είναι η συλλογή που μας επανασυστήνει τη δύναμη του λευκού πουκάμισο και μας βάζει να φορέσουμε μαύρη λεπτή γραβάτα. 

Valentino AW'23

Valentino AW’23

Η αναβίωση του Helmut Lang

Τον ’90s μινιμαλισμό του Helmut Lang ανέλαβε να αναβιώσει ο Peter Do. Ο σχεδιαστής έκανε το ντεμπούτο του ως Creative Director του brand στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης και στα looks που προσφέρει το “παλιό συνάντα το νέο” χωρίς να μένουν εκτός οι προσωπικές πινελιές (και οι αναφορές στη βιετναμέζικη καταγωγή) του Do. Σημειώστε, ότι ο Do δέχτηκε να αναλάβει αυτό τον ρόλο με την προϋπόθεση ότι τα ρούχα θα προσφέρονται σε λογικές τιμές.

Helmut Lang SS'24

Helmut Lang SS’24

O Haider Ackermann ως guest designer του Jean Paul Gaultier

Μία από τις πιο επιτυχημένες (αν όχι πιο επιτυχημένη) συνεργασίες του Jean Paul Gaultier με guest designer ήταν αναμφίβολα αυτή με τον Haider Ackermann. Η Jean Paul Gaultier Haute Couture by Haider Ackermann ήταν ένα άριστο δείγμα υψηλής ραπτικής και δεν χρειάζεται να ειπωθεί τίποτα περισσότερο.

Jean Paul Gaultier Haute Couture by Haider Ackermann

Jean Paul Gaultier Haute Couture by Haider Ackermann

H Couture συλλογή του Thom Browne

Thom Browne παρουσίασε την πρώτη του couture συλλογή ως guest της Εβδομάδας Μόδας Υψηλής Ραπτικής στο Παρίσι, αποδεικνύοντας ότι μπορεί άνετα να εξυπηρετήσει τις προδιαγραφές της haute couture. Το show του παρουσιάστηκε στην Όπερα Γκαρνιέ με τους καλεσμένους να κάθονται πάνω στη σκηνή με θέα τα …3.000 χάρτινα γκρι ανθρωπάκια του Browne που είχαν τοποθετηθεί στην πλατεία. Το signature γκρι και το tweed κυριάρχησαν στη συλλογή, η οποία δικαιολόγησε απόλυτα τον χαρακτηρισμό “παραμυθάς της σύγχρονης μόδας” που αποδίδεται στον Αμερικανό σχεδιαστή.

Thom Browne Couture

Thom Browne Couture

To displacement στις couture δημιουργίες Viktor & Rolf

Ο (διασκεδαστικός συνήθως) σουρεαλισμός των Viktor&Rolf  είναι απ’ αυτούς που σπάνια περνούν απαρατήρητοι και η Haute Couture συλλογή τους για τη σεζόν Α/Κ 2023, με τον τίτλο “Late Stage Capitalism Waltz”, εμπεριείχε το όραμά τους για τα “μοντέρνα ballgowns“: βραδινά φορέματα, δηλαδή, που δεν χρειάζεται να φορεθούν με τον συμβατικό όρο, μπορούν να μετατοπιστούν, να φορεθούν άνω, κάτω και πλαγίως, ακόμα και να μεταφερθούν στα χέρια!

Viktor & Rolf  Haute Couture SS'23

Viktor & Rolf  Haute Couture SS’24

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!