ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ

Ε. Μπούλια

32

Με το color analysis θα ανακαλύψεις τι… εποχή είσαι και θα καταλήξει στη δική σου μοναδική χρωματική παλέτα που θα σε κάνει με ό,τι φοράς να λάμπεις.

Σου έχει συμβεί κάποιες μέρες να εμφανίζεσαι στη δουλειά και να σου λένε «τι ωραία μπλούζα!», ενώ άλλες να σου λένε «τι όμορφη που είσαι!»Τα δύο αυτά εξίσου κολακευτικά σχόλια σημαίνουν δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα: Στην πρώτη περίπτωση ότι την παράσταση κλέβει η μπλούζα σου. Στη δεύτερη εσύ. Και στις δύο περιπτώσεις καθοριστικός παράγοντας εντυπωσιασμού είναι το χρώμα.

Τον συσχετισμό χρώματος και τόνου της επιδερμίδας μελετούν οι γκουρού της μόδας και της κοσμητολογίας χρόνια τώρα. Κατά τη δεκαετία του ’80, το βιβλίο «Color me Beautiful» της professional color consultant Carole Jackson έκανε ευρέως γνωστή την ιδέα ότι ο κάθε άνθρωπος, βάσει του τόνου και του υποτόνου της επιδερμίδας του, ανήκει σε μία κατηγορία-εποχή, στην οποία αντιστοιχεί μια μεγάλη γκάμα κοντινών αποχρώσεων. Επιλέγοντας, λοιπόν, ρούχα και αξεσουάρ από τη συγκεκριμένη χρωματική παλέτα αναδεικνύει καλύτερα τη φυσική ομορφιά του. Φορά, δηλαδή, πάντα αυτό που «του πάει».

Την αρμοδιότητα του color analysis ανέλαβαν τα χρόνια που ακολούθησαν οι στιλίστες, οι μακιγιέρ και οι beauty editors, που είχαν το ενδιαφέρον να μελετήσουν σε βάθος τους συσχετισμούς τόνου επιδερμίδας και χρώματος, ωστόσο ο τρόπος να γνωρίσει ο καθένας και η καθεμία μας την δική του μοναδική παλέτα ήρθε ως λύση μόλις πριν από λίγα καιρό, μέσω των social media και της δυνατότητας που δίνουν για αλληλεπίδραση.

Αρκεί να πληκτρολογήσεις «color analysis» στο TikTok ή στο Instagram και θα ανακαλύψεις αμέτρητους λογαριασμούς, περισσότερο ή λιγότερο εξειδικευμένων στην ανάλυση χρώματος, χρηστών που είτε μεταφέρουν τη δική τους εμπειρία είτε υπόσχονται να σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις τα χρώματά σου με τη βοήθεια π.χ. του A.I. Εσύ θα το εμπιστευόσουν; Εγώ όχι.

Απευθύνθηκα, λοιπόν, στην Έλλη Παρασκευοπούλου, η οποία έπειτα από σπουδές στο styling, έχει δημιουργήσει εδώ και λίγο καιρό το project Your WOW! colors μέσω του οποίου πραγματοποιεί online color analysis, φιλοδοξώντας να βοηθήσει το ελληνικό τουλάχιστον κοινό να λάμψει μέσα από τις χρωματικές επιλογές του.

Πώς θα ανακαλύψεις τα χρώματα που πραγματικά σου ταιριάζουν

iStock

Τι είναι το color analysis;

«Η χρωματική ανάλυση είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό των χρωμάτων που ταιριάζουν καλύτερα σε ένα άτομο, βάσει του τόνου και υποτόνου του δέρματος (και στο overtone και στο undertone). Δηλαδή μπορεί το overtone σου να είναι λευκό, αλλά το undertone σου να είναι θερμό, οπότε μπορεί να θεωρούσες ότι σου ταιριάζουν τα ψυχρά χρώματα αλλά τελικά να σου ταιριάζουν πιο πολύ τα θερμά, ή τα χρυσά κοσμήματα αντί για τα ασημένια», λέει στο OW η κ. Παρασκευοπούλου.

«Γιατί στο color analysis ανακαλύπτεις και αν σου ταιριάζουν ασημένια, χρυσά ή χάλκινα κοσμήματα, ποιο χρώμα μαλλιών σου ταιριάζει, πιο makeup να χρησιμοποιήσεις. Ενδιαφερόμαστε, βέβαια, για τα χρώματα που θα επιλέξεις για γύρω από το πρόσωπό σου. Δεν μας νοιάζει, δηλαδή, το παντελόνι σου, μας νοιάζει το φουλάρι σου, η μπλούζα σου, τα σκουλαρίκια σου».

Γιατί έχει νόημα να ξέρεις ποιο χρώμα σου ταιριάζει;

Η κ. Παρασκευοπούλου απαντά: «Γιατί το color analysis λέει πως αν φοράς τα σωστά χρώματα λάμπεις. Αν φοράς τα λάθος χρώματα μπορεί να φαίνονται οι ατέλειες στο πρόσωπό σου, οι ρυτίδες κ.λ.π.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι αν πάρεις χρώματα από την καλύτερη χρωματική σου παλέτα, μετά δεν χρειάζεται να αγοράζεις πάρα πολλά ρούχα. Με λίγα ρούχα μπορείς να κάνεις συνδυασμούς που να ταιριάζουν μεταξύ τους. Οπότε, εξοικονομείς και χρήματα επιλέγοντας το πιο σωστό, χωρίς να κάνεις πειράματα που μπορεί να αποτύχουν.

Κάτι ακόμα που λέει το color analysis είναι ότι, αν κάποιος που σε δει παρατηρήσει πρώτα το ρούχο σου και μετά το πρόσωπό σου, τότε έχεις επιλέξει λάθος χρώμα. Αν, όμως, παρατηρήσει το πρόσωπο πρώτα, τότε είναι σε αρμονία με το χρώμα που φοράς».

Πώς θα ανακαλύψεις τα χρώματα που πραγματικά σου ταιριάζουν

iStock

 

Πώς θα ανακαλύψεις τη δική σου μοναδική χρωματική παλέτα

Η color expert μου εξηγεί ότι από αναλύσεις που έχουν γίνει έχει βρεθεί ότι βάσει του overtone και undertone τα χρώματα των ανθρώπων χωρίζονται σε 4 εποχές και 3 υποεποχές, άρα υπάρχουν 12 διαφορετικές βασικές κατηγορίες ανθρώπων ως προς την απόχρωση της επιδερμίδας τους. Για να ανακαλύψεις σε ποια ανήκεις εσύ με τη βοήθεια της κ. Παρασκευοπούλου το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να της στείλεις μέσω της Ιnstagram page @your_wow_colors μια φωτογραφία του προσώπου σου σε φυσικό φως, χωρίς μακιγιάζ, ιδανικά με λευκό μπλουζάκι. Στη συνέχεια, η Έλλη κάνει την ανάλυση της εικόνας, βρίσκει ποια εποχή και υπο-εποχή είσαι, ποια χρώματα σου ταιριάζουν, ποια κοσμήματα, ποιο makeup, τι χρώμα μαλλιών, αλλά και ποια χρώματα να αποφεύγεις και σου στέλνει το report. Η διαδικασία, δηλαδή, γίνεται εξολοκλήρου online και σε κόστος πολύ οικονομικότερο από οποιαδήποτε αντίστοιχη υπηρεσία του εξωτερικού.

Τα χρώματα που η ανάλυση θα δείξει πως σου ταιριάζουν είναι αυτά που θα φοράς όλο τον χρόνο. «Ας πούμε, οι γυναίκες με φυσικά κόκκινα μαλλιά ανήκουν πολύ συχνά στην εποχή της άνοιξης και αυτό σημαίνει ότι τους ταιριάζουν τα χρώματα της άνοιξης, δηλαδή τα ροζ, τα πράσινα, τα πορτοκαλί…», περιγράφει η κ. Παρασκευοπούλου.

Η κάθε εποχή, λοιπόν, έχει τα χρώματά της: «Ο χειμώνας έχει τα πιο icy χρώματα, το φθινόπωρα τα ζεστά χρώματα, οπότε σου πάνε τα λαδί, καφέ, κίτρινα, μουσταρδί, ενώ αν είσαι καλοκαίρι σου πάνε τα πιο ψυχρά αλλά πιο ανοιχτόχρωμα».

Είσαι υποχρεωμένος/-η, όμως, να φοράς μόνο αυτά; «Όχι βέβαια. Υπάρχει περίπτωση η ανάλυση να δείξει σου ταιριάζει ένα χρώμα, αλλά εσένα να μη σου αρέσει. Εμένα, για παράδειγμα, η παλέτα μου έχει βγάλει κάποια χρώματα που εγώ δεν θα επιλέξω. Εξάλλου, δεν σου αποκλείει κάποιο χρώμα, απλά σου λέει ποια σε φωτίζουν και ποια όχι», μου λέει η ειδικός.

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι από την ώρα που αρχίζεις να φοράς τα χρώματα που σου “πάνε” παίρνεις πολύ περισσότερα κομπλιμέντα, ενώ χτίζεις και μια γκαρνταρόμπα με ωραία mix and match, εξοικονομώντας χρήματα».

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!