More

    Για ποιο λόγο κανείς δεν επιτρέπεται να δει για 100 χρόνια το αιματοβαμμένο Chanel ταγιέρ της Jackie Κennedy;

    Κείμενο: Έλενα Φάκου

    87

    Φυλάσσεται στο Εθνικό Αρχείο των ΗΠΑ τουλάχιστον για τα επόμενα 79 χρόνια

    Στις 22 Νοεμβρίου 1963 το προεδρικό αεροπλάνο των ΗΠΑ, Air Force One, προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα του Texas με τον John Kennedy και τη σύζυγό του να αποβιβάζονται για την προγραμματισμένη επίσκεψή τους στο Dallas. Η Jackie είχε επιλέξει γι’ αυτή της την εμφάνιση ένα μάλλινο ροζ ταγιέρ με την υπογραφή του οίκου Chanel, λευκά γάντια και ένα pillbox καπέλο.

    Λίγη ώρα αργότερα, ο πρόεδρος JFK δολοφονήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό τους, πέφτοντας νεκρός στην αγκαλιά της και βάφοντας το ρούχο της με το αίμα του. Η Jackie εξακολουθούσε να φορά το ροζ Chanel ταγιέρ της μέχρι να επιστρέψουν πίσω στην Ουάσινγκτον. Mάλιστα, παρακολούθησε με αυτό την ορκωμοσία του μέχρι τότε αντιπροέδρου, Lyndon Johnson, ως νέου προέδρου των ΗΠΑ μέσα στο αεροπλάνο.

    Ο Abe Zapruder δεν μπορούσε να διανοηθεί, όταν πήγε με την 8mm κάμερά του στην Dealey Plaza εκείνη την ημέρα, ότι θα κατέγραφε τη δολοφονία του αμερικανού προέδρου. Το υλικό μικρότερης διάρκειας από μισό λεπτό συνεχίζει να μελετάται (και να τροφοδοτεί θεωρίες συνωμοσίας) μέχρι και σήμερα.

    Η Jackie Kennedy φορούσε το αιματοβαμμένο ταγιέρ από τις 12:30 το μεσημέρι της 22ας Νοεμβρίου 1962 μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας, όταν και έφτασε στον Λευκό Οίκο. Οι κηλίδες αίματος προέρχονταν από το διαλυμένο κρανίο του προέδρου JFK, το οποίο και κρατούσε η χήρα του καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, ώστε να μη χυθεί έξω το μυαλό του. Η ίδια λέγεται πως αρνήθηκε να βγάλει το αιματοβαμμένο ρούχο της, ενώ ταυτόχρονα φώναζε: «Αφήστε τους να δούνε τι έκαναν».

    Η Jackie Kennedy ήταν μια γυναίκα που είχε υψηλή αίσθηση του στιλ και ό,τι φορούσε γινόταν αμέσως τάση. Από όλα όσα φόρεσε το συγκεκριμένο ταγιέρ είναι το πιο πολυσυζητημένο. Κατά τη δεκαετία του 1960 η Gabrielle Bonheur “Coco” Chanel είχε αρχίσει να κατακτά, εκτός από την Ευρώπη, και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη Jackie Kennedy να παίζει καταλυτικό ρόλο σε αυτό, επιλέγοντας τις δημιουργίες της.

    O John Kennedy με τη σύζυγό του, Jackie Kennedy, φτάνουν στο Dallas την ημέρα που δολοφονήθηκε, στις 22 Νοεμβρίου 1963

    Μάλιστα αναζητήθηκε ακόμη και η προέλευσή του, αν, δηλαδή, ήταν ραμμένο στην Ευρώπη ή επρόκειτο για γνήσιο αντίγραφο, ραμμένο σύμφωνα με τις γραμμές της Chanel στην Αμερική. Η έρευνα των ιστορικών μόδας συμπέρανε πως πρόκειται για ένα ταγιέρ της συλλογής «Chez Ninon» και τηρούσε κατά γράμμα όλες τις προϋποθέσεις υλικών, μοτίβου και πατρόν του διάσημου γαλλικού οίκου.

    Το εμβληματικό ροζ Chanel ταγιέρ, που φορούσε η Jackie Kennedy την ημέρα που δολοφονήθηκε ο σύζυγός της, βρίσκεται συσκευασμένο μέσα σε ένα ειδικό χειροποίητο κουτί, το οποίο διαθέτει έλεγχο θερμοκρασίας και υγρασίας και φυλάσσεται στα γραφεία του Εθνικού Αρχείου των ΗΠΑ στο College Park του Maryland. Κανείς δε μπορεί να το δει μέχρι και τη χρονολογία που η οικογένεια Kennedy θα επανεξετάσει το ενδεχόμενο να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση σε αυτό.

    Η Jackie Kennedy δέχεται ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα κατά την άφιξή της στο Dallas τη μοιραία ημέρα. Ο Πρόεδρος JFK δολοφονήθηκε λίγες ώρες αργότερα.

    Την απόφαση το συγκεκριμένο ρούχο να μείνει στην απομόνωση μέχρι το 2103 έλαβε η νόμιμη κληρονόμος των Kennedy, η Caroline Kennedy, κόρη της Jackie και του John, που, όταν δολοφονήθηκε ο πατέρας της, ήταν μόλις 5 ετών. Η σήμερα 66χρονη Caroline ζήτησε από το Εθνικό Αρχείο των ΗΠΑ να διαφυλάξει το ταγιέρ που φορούσε η μητέρα της με τον όρο να μην έχει κανείς πρόσβαση σε αυτό, προκειμένου να αποφευχθεί η απαξίωση της μνήμης των γονιών της ή ώστε να μην προκληθεί λύπη ή πόνος στα μέλη της οικογένειάς τους.

    Η δωρεά έγινε το 2003 και μαζί συντάχθηκε ένα έγγραφο, το οποίο συνόδευε το αιματοβαμμένο ταγιέρ και τους όρους της φύλαξής του, που μεταξύ άλλων αναφέρει πως η επανεξέταση της προσβασιμότητας σε αυτό θα γίνει σε 100 χρόνια από την ημερομηνία της παράδοσής του, δηλαδή το 2103. Για τα επόμενα, λοιπόν, 79 χρόνια κανείς δεν έχει δικαίωμα πρόσβασης στο συγκεκριμένο ρούχο. Για την τύχη του θα αποφασίσει κάποιος που θα έχει το δικαίωμα για τη συνέχειά του μετά το 2103.

    Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Captcha verification failed!
    CAPTCHA user score failed. Please contact us!