Τα μαύρα κοσμήματα μπορεί να μην λαμπυρίζουν, όμως προσδίδουν ένταση και απαράμιλλο στιλ σε κάθε εμφάνιση.
Αν είχε ένα πρόσωπο αυτή η τάση, μία και μόνο εικόνα θα ήταν η Emma Corin στην τελετή απονομής των BAFTA 2024. Παίζοντας με τους κανόνες του βραδινού ντυσίματος η νεαρή ηθοποιός του Τhe Crown έκανε μια statement εμφάνιση επιλέγοντας Miu Miu ένδυμα και ανατρεπτικά κοσμήματα Cartier, από τη σειρά Pοlyphorm. Φτιαγμένα από λευκόχρυσο, διαμάντια και όνυχα τα κοσμήματα τής εν λόγω σειράς συνδυάζουν την κομψότητα με τη…ροκ διάθεση.
Στην ίδια εκδήλωση και η Margot Robbie επέλεξε διαμαντένια σκουλαρίκια της Lorraine Schwartz, με μαύρο νεφρίτη να αγκαλιάζει τα λαμπερά διαμάντια. Ένα ακόμη παράδειγμα; Το παράδοξο περιδέραιο της Taylor Swift στα φετινά Grammy Awards με επίκεντρο το καντράν ενός vintage ρολογιού που «δέθηκε» περιμετρικά με μαύρα διαμάντια, ένα πραγματικά εντυπωσιακό κόσμημα και πάλι από την Lorraine Schwartz.
Όταν υπάρχουν τόσα υπέροχα χρώματα πολύτιμων λίθων στη φύση, είναι λογικό να μην είναι τα μαύρα κοσμήματα πρώτα σε ζήτηση. Κι ακριβώς εκεί έγκειται η δύναμή τους: παραμένουν ιδιαίτερα και ασυνήθιστα. Πόσο μάλλον όταν συνδυάζονται με χρυσό ή διαμάντια προκαλώντας μια εκρηκτική αντίθεση που μαγνητίζει τα βλέμματα.
«Παρά την αφθονία πολύτιμων λίθων σε φωτεινά και όμορφα χρώματα, είναι πάντα σημαντικό να προσφέρουμε μια σειρά από μαύρα κοσμήματα στις συλλογές μας», δηλώνει η Emily Johnston, υπεύθυνη buyer κοσμημάτων του NET-A-PORTER. «Για τις πελάτισσες που θέλουν να συμπεριλάβουν πολύτιμους λίθους στο ντύσιμό τους, αλλά δεν θέλουν να επιλέξουν ένα χρώμα που να συγκρούεται με τα διαφορετικά τους ρούχα, τα μαύρα κοσμήματα μπορούν πραγματικά να προσθέσουν μια πολυτελή νότα την ίδια στιγμή που απλώς ταιριάζουμε με όλα», εξηγεί. Το portal Μόδας βρίθει παραδειγμάτων: από διάσημους οίκους, όπως ο Saint Laurent και Valentino, ως δημιουργίες arty κοσμηματοποιών, ανάμεσά τους και οι Suzanne Kalan και Maria Tash με εξαιρετικά κομμάτια.
Οι Παριζιάνικοι οίκοι επικροτούν και επαυξάνουν
Την τάση έχουν αγκαλιάσει και οι μεγάλοι οίκοι Μόδας στο Παρίσι. Για τον οίκο Cartier το μαύρο χρώμα στα κοσμήματα δεν είναι κάτι νέο. Ήδη από τη δεκαετία του 1910 συνδύαζε το μαύρο χρώμα με διαμάντια, σ’ ένα παιχνίδι σκότους και φωτός. Ο οίκος συνεχίζει να καινοτομεί και να παρουσιάζει μοναδικά κομμάτια με σύμμαχο του μαύρους πολύτιμους λίθους και ντιζαϊνάτες φόρμες -φέτος στόλισε και τον πιο περιζήτητο ανερχόμενο σταρ, τον Paul Mescal τη βραδιά απονομής των BAFTA.
Με το μαύρο χρώμα δουλεύει επίσης ο οίκος Dior που παρουσίασε το Color Dior, μια σειρά με χρυσό, διαμάντια και μαύρο έβενο.
Στο επίκεντρο της συλλογής του έθεσε το μαύρο και ο Pharrell Williams για τη σειρά Tiffany Titan του Tiffany & Co,. Εμπνευσμένος από το σχήμα της τρίαινας του Ποσειδώνα, ο Williams σχεδίασε κολιέ και βραχιόλια με αγκαθωτή αλυσίδα, καθώς και ένα δαχτυλίδι από κίτρινο χρυσό και διαμάντια με μαύρη ζώνη τιτανίου για να δημιουργήσει αντίθεση και ένταση.
Τα υλικά ποικίλλουν
Οι σχεδιαστές πειραματίζονται με διάφορα υλικά προκειμένου να δημιουργήσουν τα κοσμήματά τους σύμφωνα με την τάση: μαύρη, γυαλιστερή λάκα, επεξεργασμένος πηλός, όνυχας, σπάνια είδη ξύλου εμπλουτίζουν το οπλοστάσιο των κοσμηματοποιών.
Όπως βέβαια και τον βικτωριανό πρωταγωνιστή, τον γαγάτη (Jet), τον οποίο λάτρευε η βασίλισσα Βικτώρια, ιδίως μετά τον θάνατο του συζύγου της και γρήγορα έγινε η απόλυτη μόδα. Ο λίθος εξορυσσόταν σε διάφορες χώρες το 1800, όπως στην Ισπανία, στη Γαλλία και οι νοτιοδυτικές περιοχές της Αμερικής, ωστόσο την καλύτερη ποιότητα γαγάτη μπορούσε κανείς να προμηθευτεί από το Whitby του Βόρειου Γιόρκσαϊρ στην Αγγλία.
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που κάποιοι Άγγλοι σχεδιαστές έχουν αγκαλιάσει και πάλι το βικτωριανό must. Ανάμεσά τους και η σχεδιάστρια κοσμημάτων Natasha Wightman (Sussex), η οποία δημιούργησε μια εντυπωσιακή συλλογή με κυρίαρχο υλικό τον βρετανικό γαγάτη και μεγάλο πρωταγωνιστή τα… κοράκια. Μικρά γλυπτά σκαλισμένα από τον Βρετανό τεχνίτη Graham Heeley. «Ήθελα να χρησιμοποιήσω κάτι που προέρχεται από τη γη και τη χώρα μας», δήλωσε σε συνέντευξή της η designer. «O γαγάτης (jet) είναι ένα από τα παλαιότερα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για κοσμήματα, σίγουρα στη Μεγάλη Βρετανία… Μου άρεσε ο ρομαντισμός του, η ιστορία του».
Η Cindy Chao από την Ταϊβάν αντλεί έμπνευση και υλικά από τη Φύση. Πρόσφατα παρουσίασε ένα περιδέραιο από ξύλο καρυδιάς σε σκούρο χρώμα, σκαλισμένο έτσι ώστε να μοιάζει με κλαδί δέντρου το οποίο στολίστηκε με λευκά διαμάντια που μοιάζουν σαν σταγόνες νερού. Ο στενός δεσμός της με τη φύση είναι και ο λόγος που κομμάτια των συλλογών της περιλαμβάνονται σε πωλητήρια μουσείων, όπως στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Smithsonian. Ένα από τα δικά της αγαπημένα υλικά είναι το ξύλο (έβενος, καρυδιά, κέδρος), το οποίο επεξεργάζεται και στη συνέχεια ενσωματώνει στα εκπληκτικά της κοσμήματα.
Eξωτερική φωτογραφία: www.nvwjewel.com