Αυτές τις συμβουλές τις βρήκαμε στο site του σεφ Γιώργου Τσούλη, είναι χρήσιμες και για να μην κάνουμε σπατάλες αλλά και για τη σωστή διατροφή αυτών των ημερών της κλεισούρας.
Στα πλαίσια της καμπάνιας του Υπουργείου Υγείας “Μένουμε Σπίτι” κρίνεται αναγκαίο από όλους μας να περιορίσουμε τις εξόδους μας και να παραμένουμε όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε στις κατοικίες μας.
Καλό θα ήταν λοιπόν, όταν βγαίνουμε για να κάνουμε τις αγορές μας στα σούπερ μάρκετ ή στις λαϊκές, να προνοούμε και να έχουμε κάνει τον προγραμματισμό μας, ώστε να μην αναγκαζόμαστε να επισκεπτόμαστε τα συγκεκριμένα μέρη καθημερινά.
Για αυτό και εγώ συγκέντρωσα στην παρακάτω λίστα κάποια βασικά υλικά και προϊόντα μαζί με συμβουλές για τη διατήρηση τους, ώστε να διευκολυνθείτε. Πιο συγκεκριμένα:
Ελαιόλαδο: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε μονοακόρεστα λιπαρά, το ελαιόλαδο διατηρείται πιο εύκολα από τα υπόλοιπα λάδια, αρκεί να το φυλάξουμε σε σκιερά, δροσερά μέρη, αφού η ζέστη και το φως το οξειδώνουν.
Αλάτι: Πρέπει να φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο σε δροσερή, ξηρή και σκοτεινή θέση.
Σοκολάτα κουβερτούρα: Τη διατηρούμε σε δροσερό και σκιερό μέρος και αποφεύγουμε το ψυγείο, καθώς η σοκολάτα έχει την ιδιότητα να απορροφά τις οσμές από την προϊόντα που βρίσκονται τριγύρω της, π.χ. τυρί.
Μέλι: Είναι ένα από τα πιο εύκολα τρόφιμα προς τη διατήρηση του, αφού χρειαζόμαστε απλά ένα καλά σφραγισμένο βάζο και ένα σκιερό, δροσερό μέρος.
Όσπρια: Μπορούν να διατηρηθούν για αρκετό καιρό σε βάζα καλά κλεισμένα.
Φρούτα και λαχανικά: Εδώ θα πρέπει να είμαστε φειδωλοί στις αγορές μας, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να σαπίσουν και να πάνε τα χρήματα μας χαμένα.
Ζάχαρη: Μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και ένα χρόνο, αρκεί να είναι κλεισμένη αεροστεγώς.
Ζυμαρικά και ρύζι: Διατηρούνται σε σκιερό μέρος και υπάρχουν πάρα πολλές εύκολες συνταγές και με τα δύο. Αποτελούν την ιδανική λύση.
Σάλτσα και χυμός ντομάτας: Διαδεδομένα υλικά στην ελληνική κουζίνα, τέλεια για μακαρονάδες και κοκκινιστά.
Γάλα και γιαούρτι: Διατηρούνται ανάλογα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Καλό θα ήταν να μην υπερβάλλετε με την ποσότητα του, αφού είναι ένα προϊόν που μπορούμε να αγοράσουμε και στα περίπτερα ή σε μαγαζιά με ψιλικά.
Ξηροί καρποί και δημητριακά: Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται, καλό θα ήταν να τα διατηρούμε στο ψυγείο, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε ακόρεστο λίπος.
Φρυγανιές και παξιμάδια: Διατηρούνται ανάλογα με τις οδηγίες της συσκευασίας, ιδανικά για το πρωινό και το βραδινό σας.
Ξύδι: Διατηρείται σε σκιερό μέρος, απαραίτητο για τις σαλάτες μας.
Αυγά: Διατηρούνται ανάλογα με τις οδηγίες της συσκευασίας και υπάρχει πληθώρα συνταγών με το συγκεκριμένο υλικό.
Μπαχαρικά: Διατηρούνται για αρκετό καιρό και κάνουν πιο εύγευστα τα φαγητά μας.
Πατάτες και κρεμμύδια: Διατηρούνται μέχρι και 2 εβδομάδες.
Κρεατικά: Μοσχαρίσιος ή χοιρινός κιμάς, μοσχαρίσια ελιά, χοιρινός λαιμός, κοτόπουλο στήθος ή μπούτι, όλα τους διατηρούνται για 2-3 μέρες στη συντήρηση ή για όσες μέρες επιθυμείτε, αρκεί να είναι πολύ καλά τυλιγμένα, ώστε να μην καούν από την ψύξη.