4 συμβουλές για να καθαρίσεις την τηλεόρασή σου χωρίς να την χαλάσεις

Η οθόνη χρειάζεται τη μεγαλύτερη προσοχή.

301

Έτσι όπως δεσπόζει η τηλεόρασή σου στο σαλόνι, δεν «μαγνητίζει» μόνο εσένα και την οικογένειά σου, για το καθημερινό ραντεβού στον καναπέ μπροστά της, αλλά και τη σκόνη και τις δακτυλιές. Όπως προειδοποιούν όλοι οι κατασκευαστές, αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να παραμελείς το καθάρισμά της, αν θέλεις να έχει αρκετά χρόνια «ζωής» ακόμη, και να μην σταματήσει να σε καθηλώνει με τα ζωντανά της χρώματα.

Ωστόσο, το μεγάλο μέγεθος και η στιβαρή κατασκευή της TV σου δεν πρέπει να σε ξεγελάσουν και να σε κάνουν να νομίζεις πως μπορεί ν’ αντέξει κάθε κακουχία. Ειδικά, μάλιστα, το πάνελ της οθόνης είναι αρκετά ευαίσθητο, με συνέπεια να χρειάζεται ειδική μεταχείριση. Επομένως, αν δεν προσέξεις, μόνο απίθανο δεν είναι αφότου τελειώσεις, η τηλεόραση να είναι μεν καθαρή αλλά να χρειάζεται επισκευή.

Ας δούμε, λοιπόν, βήμα προς βήμα ποια είναι η καλύτερη διαδικασία για ν’ απομακρύνεις τη σκόνη και κάθε άλλου είδους βρωμιά, χωρίς καμία αρνητική συνέπεια:
1ο Βήμα: Άφησε τη συσκευή να κρυώσει
Αν η τηλεόραση είναι αναμμένη, απενεργοποίησέ την και βγάλτη απ’ την πρίζα για να μην κινδυνεύσει από ενδεχόμενο βραχυκύκλωμα. Σε σχέση με τις παλιές TVs των καθοδικών σωλήνων, τα σύγχρονα μοντέλα -κατά κανόνα- θερμαίνονται πολύ λιγότερο κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους. Ακόμη κι έτσι, πάντως, δώσε χρόνο στη συσκευή για να κρυώσει, αφού έτσι θα μπορείς ν’ αφαιρέσεις πολύ πιο εύκολα οποιοδήποτε είδους «λεκέ» έχει πάνω της.

2ο Βήμα: Ξεκίνα το καθάρισμα από το πλαίσιο και τα υπόλοιπα πλαστικά τμήματα
Ασχολήσου σε πρώτη φάση με τα πλαστικά μέρη, καθαρίζοντάς τα μ’ ένα στεγνό, μαλακό πανί που δεν αφήνει χνούδια. Αν υπάρχει πιο «επίμονη» βρωμιά, τότε μούλιασε το πανί σε μία λεκάνη όπου, εκτός από καθαρό νερό, μπορείς να προσθέσεις και μία μικρή ποσότητα από ένα ήπιο απορρυπαντικό. Μετά, στύψε καλά το πανί, «πέρασε» το πλαίσιο και στη συνέχεια σκούπισέ το μ’ ένα δεύτερο, στεγνό και μαλακό ύφασμα.

Δεν πρέπει ποτέ να ψεκάζεις με υγρό οποιοδήποτε σημείο της τηλεόρασης, επειδή υπάρχει κίνδυνος κάποιες σταγόνες να φτάσουν στο εσωτερικό της και στα ηλεκτρονικά κυκλώματα που βρίσκονται εκεί, καταστρέφοντάς τα.

3ο Βήμα: Η σειρά της οθόνης
Ο καθαρισμός της οθόνης είναι η πιο «λεπτή» φάση της διαδικασίας, καθώς το πάνελ της καλύπτεται από ειδική αντιθαμβωτική επίστρωση (anti-glare), που είναι ευαίσθητη όχι μόνο σε πολλά χημικά, αλλά και στις γρατζουνιές. Επομένως, ένα λάθος μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στο πάνελ, όπως την εμφάνιση «καμένων» pixels, το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει να αλλαχθεί.

Αυτό σημαίνει πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται στο καθάρισμά της υγρό τζαμιών, ή κάποιο άλλο απ’ τα κοινά καθαριστικά, όπως επίσης και χαρτί κουζίνας, σφουγγαράκι, ή οποιοδήποτε άλλο υλικό που θα μπορούσε να «χαράξει» την οθόνη.

Η καλύτερη λύση είναι να προμηθευτείς προϊόντα ειδικά για τη φροντίδα του πάνελ, όπως ένα πανί μικροϊνών κι ένα ειδικό καθαριστικό. Στην Κωτσόβολος θα βρεις μεγάλη ποικιλία σε τέτοια προϊόντα.

Όσο «ευγενικά» είναι αυτά τα προϊόντα με την οθόνη σου, τόσο χρειάζεται να είναι και οι κινήσεις σου καθώς την καθαρίζεις. Έτσι, θα πρέπει να «περνάς» το πανί απαλά πάνω της, αφού αν εφαρμόσεις δύναμη, μπορεί και πάλι το αποτέλεσμα να είναι «καμένα» pixels.

4ο Βήμα: Μην ξεχάσεις να καθαρίσεις και το καλώδιο
Το τελευταίο βήμα είναι να καθαρίσεις το καλώδιο τροφοδοσίας, με ένα πανί ελαφρώς νοτισμένο με νερό, γιατί κι αυτό «μαγνήτης» σκόνης . Στη συνέχεια, θα μπορείς να το συνδέσεις ξανά στην πρίζα του τοίχου, αφού, βέβαια, πρώτα βεβαιωθείς πως έχει στεγνώσει.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις