Πέντε συμβουλές για να είναι το σπίτι μας ζεστό και ο αέρας του καθαρός όλο τον χειμώνα

Φέτος ειδικά, εν μέσω πανδημίας, το ερώτημα διανθίζεται από μία ακόμα παράμετρο.

453

Το… μεγάλο ζητούμενο κάθε χρόνο, τις ημέρες που αλλάζει ο καιρός και ψυχραίνει η ατμόσφαιρα, λίγο πριν μπει ο χειμώνας, επιστρέφει ο «μεγάλος πονοκέφαλος»: Πώς θα κρατήσουμε και φέτος το σπίτι μας ζεστό, με οικονομικό τρόπο;

Φέτος ειδικά, εν μέσω πανδημίας, το ερώτημα διανθίζεται από μία ακόμα παράμετρο, που οι επιστήμονες τονίζουν ως εξαιρετικά σημαντική για την υγεία μας: Πώς θα διαφυλάξουμε και τον επαρκή εξαερισμό του σπιτιού μας, ώστε να αποφύγουμε τυχόν ιούς και μικρόβια και ειδικά, βεβαίως, τον κορονοϊό;

Με λίγα λόγια και απλά, πώς θα κρατήσουμε φέτος το σπίτι μας ζεστό, ενώ θα πρέπει να αερίζουμε τον χώρο όσο πιο συχνά και όσο περισσότερο γίνεται; Εκ πρώτης όψεως, πράγματι, φαίνεται εντελώς αδιανόητος συνδυασμός, καθώς η λογική λέει πως κλείνουμε τα παράθυρα και ζεσταίνουμε το σπίτι ή ανοίγουμε τα παράθυρα και ξεπαγιάζουμε… Κι όμως υπάρχει τρόπος για να επιτύχουμε αυτόν τον φαινομενικά αδιανόητο συνδυασμό και να έχουμε και ένα ζεστό σπίτι και τον καθαρότερο αέρα για να αναπνέουμε.

Ας δούμε μερικές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή.

  1. Αερίζουμε καθημερινά το σπίτι μας

Ο καθημερινός αερισμός του σπιτιού μας είναι εκ των ουκ άνευ. Ανεξαρτήτως πανδημίας, ο αέρας των χώρων που ζούμε, που κοιμόμαστε, χρειάζεται τακτική ανανέωση και μάλιστα όσο πιο συχνά γίνεται. Επομένως, ανοίγουμε καθημερινά τα παράθυρά μας, προσέχοντας όμως, ειδικά τις πιο κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα, αυτό να γίνεται για μικρά, σύντομα αλλά συχνά χρονικά διαστήματα.

  1. Δεν ανοίγουμε όλο το σπίτι ταυτόχρονα

Ένα παράθυρο τη φορά αρκεί, ώστε να ανανεωθεί ο αέρας στο σπίτι μας, χωρίς να δημιουργηθούν… πολικές θερμοκρασίες στο σαλόνι ή το υπνοδωμάτιό μας. Η πιο κατάλληλη ώρα είναι καθώς κάνουμε το καθημερινό μας συμμάζεμα, επομένως βρισκόμαστε σε κίνηση και δεν πρόκειται να αισθανθούμε έντονα το κρύο.

  1. Διατηρούμε τη θέρμανση σε σταθερό επίπεδο

Με το να έχουμε τον θερμοστάτη μας σταθερά στους 19-20°C, πετυχαίνουμε τα καλύτερα αποτελέσματα και από άποψη θέρμανσης και από άποψη εξοικονόμησης ενέργειας και για να διατηρούμε την καλύτερη ατμόσφαιρα στο σπίτι.

  1. Αξιοποιούμε τις δυνατότητες της τεχνολογίας

Η τεχνολογία σήμερα μας δίνει πολύ μεγάλες δυνατότητες και στον τομέα αυτό – να έχουμε δηλαδή αέρα της καλύτερης ποιότητας στο σπίτι μας. Οι αφυγραντήρες τελευταίας τεχνολογίας αλλά και οι ιονιστές, έχουν λειτουργίες που εξασφαλίζουν τον καθαρό αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού μας, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και τα κλιματιστικά, ειδικά τα πιο σύγχρονα, φροντίζουν με μεγάλη επιμέλεια τον τομέα αυτό. Δεν φοβόμαστε λοιπόν να επενδύσουμε σε αυτόν τον τομέα, καθώς το όφελος είναι εξαιρετικά σημαντικό για το πιο πολύτιμο αγαθό, την υγεία μας.

  1. Εκμεταλλευόμαστε τις χειμωνιάτικες λιακάδες

Με την πρώτη ευκαιρία, δηλαδή με την πρώτη λιακάδα του χειμώνα, εκμεταλλευόμαστε το γεγονός και ανοίγουμε το σπίτι… «διάπλατο»! Ο ήλιος θα κάνει αυτό που πρέπει, ενώ το σπίτι μας δεν θα παγώσει. Ακόμα και εκείνες τις ημέρες που λέμε πως έχει «ήλιο με δόντια», τολμούμε και για μερικά λεπτά ανοίγουμε το σπίτι μας ολόκληρο.

Είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας πως το σπίτι μας θα παραμείνει ζεστό ακόμα και αν ανοίξουμε για μερικά λεπτά τα παράθυρά μας ώστε να ανανεωθεί σωστά ο αέρας. Ειδικά τον φετινό χειμώνα, είναι καλό να ανοίγουμε τακτικά, για λίγη ώρα ένα τζάμι στον χώρο που βρισκόμαστε με την οικογένειά μας, ώστε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για την υγεία των δικών μας ανθρώπων.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις