Ανάμεσα σε άλλες τάσεις της διακόσμησης που εμφανίζονται κατά καιρούς για να δώσουν έναν διαφορετικό αέρα στα σπίτια μας έχετε ίσως παρατηρήσει την τάση που θέλει τα βιβλία να μπαίνουν στα ράφια από την… ανάποδη.
Αυτό εμπνεύστηκαν οι λάτρεις του μίνιμαλ για να δώσουν στις βιβλιοθήκες έναν αέρα απλότητας και ομοιομορφίας – κάτι που χαρακτηρίζει τους χώρους που προτιμούν τη «λιτή» διακόσμηση. Είναι πράγματι έτσι ή μήπως το γεγονός ότι οι τίτλοι δεν είναι πλέον εμφανείς μετατρέπει τις βιβλιοθήκες σε ουδέτερα αντικείμενα φτιαγμένα από άψυχα, νεκρά δέντρα;
Τα βιβλία που ο τίτλος τους κρύβεται κάπου κοντά στον τοίχο και προσφέρουν θέα μόνο στο άψυχο υλικό τους, το χαρτί, κάνουν τις βιβλιοθήκες να μοιάζουν σαν να έχουν υποστεί ένα μονότονο και ανέμπνευστο ντεκουπάζ. Στερούν επίσης από τους καλεσμένους σας την ευκαιρία να σκανάρουν τα ράφια της βιβλιοθήκης σας και στερούν και από εσάς τους ίδιους την ευκαιρία να γίνουν τα βιβλία σας αφορμή για συζήτηση και επικοινωνία.
Γίνονται από την άλλη αφορμή για μερικές απορίες: Μήπως πιστεύετε ότι τα βιβλία δεν είναι για να ξαναδιαβάζονται; Μήπως πραγματικά δεν θέλετε οι καλεσμένοι σας να γνωρίζουν ποια βιβλία έχετε; Τι κρύβετε; Είναι εύκολο να υποθέσει κάποιος πως είτε ντρέπεστε για το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης σας είτε δεν έχετε διαβάσει κανένα από τα βιβλία σας και απλώς τα έχετε βάλει στα ράφια σας για χάρη της διακόσμησης.
Ο βασικός σκοπός μιας βιβλιοθήκης – εκτός από το να λειτουργεί ως εξαιρετικός αποθηκευτικός χώρος που θα εναποθέσετε τα βιβλία σας και ίσως μερικά ακόμα διακοσμητικά στοιχεία – είναι να αναδείξει την προσωπικότητά σας. Λειτουργεί επίσης πολύ βολικά στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο θέλετε να ξαναδιαβάσετε εκείνη την παράγραφο που σας άρεσε πολύ αλλά έχει κάπως ξεθωριάσει στο μυαλό σας. Η παράδοση της οργάνωσης των βιβλίων ξεκίνησε το 1535, έχει λειτουργήσει για αρκετούς αιώνες και λειτουργεί ακόμα.