Οταν λέμε Χριστουγεννιάτικα κοκτέιλ, δεν εννοούμε Eggnog και ζεστό κρασί με μπαχαρικά, μην ανησυχείτε. Οι προτάσεις μας είναι πρωτότυπες και σοβαρές και θα ευχαριστήσουν τόσο τους λάτρεις του καλού αλκοόλ, όσο και τους ερασιτέχνες του σπορ.
Διαλέξτε το κοκτέιλ που ταιριάζει καλύτερα στην ατμόσφαιρα του ρεβεγιόν σας – και πιείτε υπεύθυνα.
Λευκή Χριστουγεννιάτικη Μαργαρίτα
Υλικά για 6 δόσεις
400 ml. γάλα καρύδας
350 τεκίλα, κατά προτίμηση Silver
240 ml. triple sec
1/4 φλυτζ. χυμός λάιμ
4 φλυτζ. πάγος
Φέτες από λάιμ και κράνμπερι για τη διακόσμηση
Χτυπάμε όλα τα υλικά – εκτός της διακόσμησης – στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Περνάμε το χείλος των ποτηριών με μία φέτα λάιμ και τα βουτάμε σε ένα μπώλ με ζάχαρη. Ρίχνουμε το μίγμα στα ποτήρια και γαρνίρουμε με λάιμ και κράνμπερι.
Το Χριστουγεννιάτικο κοκτέιλ του Τζέιμς Ολιβερ
Υλικά για μία δόση
50 ml βότκα καλής ποιότητος
1 μανταρίνι ή μισό ρόδι
Σόδα
Ενα μπαστούνι κανέλα (προεραιτικό)
Βάζουμε μία χούφτα παγάκια σε ένα ποτήρι και προσθέτουμε τη βότκα. Στύβουμε τον χυμό του μανταρινιού (πρέπει να είναι 50 ml. όπως και η βότκα) ή 50 ml. φρεσκοστυμμένο χυμό ροδιού (αν πέσουν και μερικά σπόρια, δεν πειράζει, προσθέτουν χαρακτήρα).
Γεμίζουμε το ποτήρι με σόδα και το ανακατεύουμε ελαφρά – με το μπαστούνι κανέλας, αν θέλουμε.
Αν το κοκτέιλ προορίζεται για πολύ κόσμο, καλό είναι να στύψουμε τον χυμό μας από πριν και να τον κρατήσουμε σκεπασμένο σε μία κανάτα.
Κράνμπερι Μιμόζα
Υλικά για 4 δόσεις
Ενα λάιμ, κομμένο στη μέση
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
1 φλυτζ. χυμό κράνμπερι
1 μπουκάλι σαμπάνια
12 κράμπερι
4 μικρά κλωνάρια δενδρολίβανο
Περνάμε το λάιμ στο χείλος των ποτηριών σαμπάνιας και τα βουτάμε στη ζάχαρη. Ρίχνουμε 1/4 φλυτζ. χυμό κράνμπερι και συμπληρώνουμε με τη σαμπάνια.
Τρυπάμε τα κράνμπερι με μία οδοντογλυφίδα, τα περνάμε στο κλαράκι του δενδρολίβανου και διακοσμούμε τα ποτήρια.
Χριστουγεννιάτικη Μιμόζα
Υλικά για 8 δόσεις
Δύο μήλα, ψιλοκομμένα
1 φλυτζ. κράνμπερι
1 φλυτζ. άσπρα σταφύλια, κομμένα στη μέση
1 φλυτζ. σπόροι ροδιού
750 ml. παγωμένη σαμπάνια, προσέκο ή Cava.
Σε μία μεγάλη κανάτα ή μπωλ, βάζουμε όλα τα φρούτα. Προσθέτουμε την σαμπάνια, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Νεγκρόνι με ροζ πιπέρι
Υλικά για μία δόση
25 ml Bombay Sapphire gin
25 ml Martini Rosso
25 ml Campari
5 κόκκοι ροζ πιπεριού ολόκληροι
1 πορτοκάλι
Ανακατεύουμε το τζιν, το βερμουτ, το καμπάρι και το πιπέρι. Τα αφήνουμε σε κλειστό δοχείο για ένα βράδυ – ή και περισσότερα – για να ενοποιηθούν οι γεύσεις. Σερβίρουμε με πάγο και μία φέτα πορτοκαλιού.
Χριστουγεννιάτικη Σανγκρία
Υλικά για 6 δόσεις
Δύο κ.σ. σιρόπι αγαύης
1/4 φλυτζ. Grand Marnier
1/4 φλυτζ. μπράντι
Ενα πορτοκάλι κομμένο στη μέση και μετά σε φέτες
Ενα λάιμ σε φέτες
Ενα αχλάδι σε φέτες
Μισό φλυτζάνι σπόροι ροδιού
Δύο μπαστουνάκια κανέλας
Ενα μπουκάλι ξηρό κόκκινο κρασί (Cabernet Sauvignon)
3/4 φλυτζ. ginger ale
Σε μία μεγάλη κανάτα βάζουμε το σιρόπι αγαύης, το Grand Marnier, το μπράντι, τα φρούτα και την κανέλα και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε όλο το κρασί. Σκεπάζουμε και βάζουμε την κανάτα στο ψυγείο για 1-2 ώρες (όσο περισσότερο μείνει,τόσο το καλύτερο).
Πριν σερβίρουμε, προσθέτουμε το ginger ale.
Το κοκτέιλ του πάγου
Μέλι για το γαρνίρισμα των ποτηριών
Νιφάδες καρύδας
8 φλυτζ. πάγο
1 φλυτζ. χυμό ανανά
1 φλυτζ. Blue Curacao
1/2 φλυτζ. βότκα ή λευκό ρούμι
1/2 φλυτζ. κρέμα καρύδας
Βουτάμε τα χείλη των ποτηριών πρώτα σε λίγο μέλι και μετά στιςνιφάδες καρύδας.
Χτυπάμε στο μπλέντερ τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν, ρίχνουμε σε ποτήρια και σερβίρουμε.