Πολλοί από εσάς μένετε σε μικρά διαμερίσματα τα οποία κάποιες φορές σας εκνευρίζουν τόσο που δεν θέλετε να τα βλέπετε στα μάτια σας. Δυστυχώς, δεν μπορείτε να τα ξεφορτωθείτε τόσο εύκολα και γι’αυτό είμαστε εμείς εδώ για να σας βοηθήσουμε να τα «μεγαλώσετε» όσο γίνεται περισσότερο με τα μυστικά που θα σας πούμε.
Χρώματα Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσετε στα χρώματα και στα μοτίβα που θα επιλέξετε. Προτιμήστε ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις γενικότερα. Πιο συγκεκριμένα επιλέξτε ουδέτερες αποχρώσεις στους τοίχους, τα έπιπλα και τα υφάσματα και βάλτε μικρές και πιο έντονες πινελιές στα διακοσμητικά στοιχεία του σπιτιού. Δώστε χώρο στο λευκό, το γκρι και τα ανοιχτά γήινα χρώματα καθώς αυτά είναι που θα χαρίσουν στο χώρο σας τη φωτεινότητα που χρειάζεται. Παρόλο που για φέτος το χειμώνα σας έχουμε πει πως οι πιο σκούρες αποχρώσεις είναι στη μόδα, όσοι από εσάς έχει μικρά διαμερίσματα θα πρέπει να αφήσετε τη μόδα στην άκρη και να επιλέξετε πιο ανοιχτές αποχρώσεις.
Tip: Κάντε το ταβάνι σας να φαίνεται ψηλότερο συνεχίζοντας το χρώμα του τοίχου 15 πόντους προς τα μέσα και στο ταβάνι.
Ταπετσαρίες και κουρτίνες Αν θέλετε να δώσετε στιλ χρησιμοποιώντας ταπετσαρίες μην επιλέξετε εκείνες που έχουν μεγάλα και έντονα μοτίβα. Καλό είναι να έχουν ως βάση τους το λευκό. Μπορείτε να βρείτε ανοιχτόχρωμες ή ανάγλυφες ταπετσαρίες με φωτεινά μοτίβα ή πιο αχνά σχέδια. Το ίδιο ισχύει και για τις κουρτίνες. Καλό θα είναι να επιτρέπουν στο φως να τις διαπερνάει. Όσο περισσότερο φυσικό φως έχετε, άλλωστε, τόσο το καλύτερο.
Tip: Για να έχετε την αίσθηση ενός ψηλοτάβανου σπιτιού, ένας ακόμα έξυπνος τρόπος είναι να κρεμάσετε αρκετά ψηλά τις κουρτίνες σας.
Έπιπλα Ξεκαθαρίστε τα έπιπλα που έχετε. Ακόμα και αν μετακομίσατε από ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα σε ένα μικρότερο, μην προσπαθείτε να τα χωρέσετε όλα σε αυτό. Χαρίστε ό,τι δεν χρειάζεστε σε κάποιον που το έχει ανάγκη. Για να καταφέρετε να δώσετε έκταση στο χώρο σας θα πρέπει να έχετε λίγα έπιπλα και μάλιστα χωρίς όγκο. Επίσης είναι πολύ καλό τα έπιπλά σας να έχουν ποδαράκια έτσι ώστε να βρίσκονται μερικά εκατοστά πάνω από το έδαφος για να περνάει το βλέμμα από κάτω και να μην σας δημιουργείται άγχος. Επίσης, καλό είναι να επιλέγετε έπιπλα που έχουν πάνω από μια χρήσεις έτσι ώστε με λιγότερα έπιπλα να κάνετε τη δουλειά σας και να έχετε τους χώρους αποθήκευσης που χρειάζεστε.
Δώστε βάθος Για να δώσετε βάθος σε έναν χώρο του σπιτιού σας βάλτε ένα πίνακα που έχει βάθος, με ένα δρόμο, μια γέφυρα, τον ορίζοντα σε μια παραλία, και τοποθετήστε τον απέναντι από τον καναπέ ή το κρεβάτι. Βάλτε τον στο σημείο που εσείς θα θέλατε να είχε βάθος. Προσέξτε το μέγεθος του πίνακα να μην είναι υπερβολικό για το χώρο αλλά ούτε και πολύ μικρό.
Έξτρα tip: Έχετε τις κουρτίνες σας ανοιχτές για να δείχνει ακόμα πιο μεγάλος ο χώρος σας. Το φυσικό φως του ήλιου βοηθάει πολύ.
Δημιουργήστε χώρους μέσα στο χώρο Ακόμα και αν το σπίτι σας είναι γκαρσονιέρα και όλοι οι χώροι του είναι ενιαίοι, μπορείτε να δημιουργήσετε εσείς χώρους μέσα στον χώρο. Ο πιο εύκολος και οικονομικός τρόπος για να το πετύχετε είναι είτε με έπιπλα είτε με κουρτίνες. Μπορείτε, για παράδειγμα, να βάλετε κουρτίνες γύρω από το χώρο που θέλετε να κάνετε υπνοδωμάτιο και έτσι να απομονώσετε τον προσωπικό σας χώρο.
Βγάλτε τα μεγάλα φωτιστικά από τον χώρο σας Μπορεί να σας ακούγεται πρωτοποριακό και ίσως και να είναι αλλά μια πολύ ωραία ιδέα για να διασκορπίσετε την προσοχή σε όλο τον χώρο είναι να εντάξετε στη διακόσμησή σας μικρά φωτιστικά (λάμπες που κρέμονται από το ταβάνι, πορτατίφ κλπ). Έτσι, ανάβοντάς τα θα πέφτουν τα βλέμματα τριγύρω και δεν θα κολλάνε μόνο στο σημείο κάτω από το φωτιστικό του ταβανιού.
Χολ Ένας χώρος που είναι σημαντικό να διαχωρίσετε-και ας μην υπάρχει-είναι το χολ. Το χολ είναι ο πρώτος χώρος τον οποίο βλέπει κάποιος με το που μπαίνει στο σπίτι σας και ο τελευταίος πριν φύγει. Δεν θέλετε να υπάρχει η αίσθηση ότι με το που ανοίγει η εξώπορτα μπαίνετε κατευθείαν στο σαλόνι. Για να το πετύχετε αυτό και να δημιουργήσετε χολ εκεί που δεν υπάρχει, βάλτε μια ραφιέρα τοίχου. Μπορείτε, μάλιστα, να βάλετε και ένα μικρό χαλάκι, μερικά κουτιά ή σκαμπό με αποθηκευτικό χώρο έτσι ώστε να δίνετε την αίσθηση του έξτρα δωματίου. Οι καθρέφτες που αντανακλούν το φως και οι γυάλινες επιφάνειες που τις διαπερνάει το φως, όπως έχουμε ξαναπεί, είναι ιδανικά αντικείμενα για μικρούς χώρους.
Χαλιά Προτιμήστε χαλιά σε απαλά χρώματα ή μοτίβα. Ακόμα και αν το πάτωμά σας είναι ανοιχτόχρωμο καλό είναι να επιλέξετε ανοιχτόχρωμα χαλιά. Θέλετε να υπάρχει μια συνέχεια χρωμάτων στο πάτωμα αλλά και τα έπιπλα. Στόχος σας είναι να δημιουργήσετε μια όμορφη-στο μάτι-εικόνα.
Χρησιμοποιήστε ρίγες για να μεγαλώσει ο χώρος σας Μια πολύ ωραία ιδέα είναι βάλετε στο πάτωμά σας ένα χαλί με ρίγες σαν αυτό της φωτογραφίας. Όπως οι κατακόρυφες ρίγες ψηλώνουν μια γυναίκα που τις φοράει, έτσι και οι ρίγες στο χαλί κάνουν τον χώρο να δείχνει «ψηλότερος».
Βάλτε ράφια κοντά στο ταβάνι Βάζοντας ράφια όσο πιο ψηλά γίνεται απομακρύνετε το βλέμμα των καλεσμένων σας από τον γύρω-γύρω χώρο και έτσι αυτό μεταφέρεται προς τα πάνω. Το δωμάτιό σας φαίνεται πιο μεγάλο και κερδίζετε και έξτρα αποθηκευτικό χώρο.
Μικρό μπάνιο Ακόμα και στο μικρό σας μπάνιο προτιμήστε ανοιχτά χρώματα και μάλιστα σε κοντινές αποχρώσεις μεταξύ τους. Επιλέξτε ράφια για αποθηκευτικό χώρο και όχι ντουλάπια για να μην κλείνει ο χώρος και να δείχνει πολύ μεγαλύτερος.
Κουζίνα Τολμήστε να κάνετε τη κουζίνα σας να φαίνεται μεγαλύτερη προσπαθώντας τα ντουλάπια να είναι στο ίδιο χρώμα με τον τοίχο. Αντικαταστήστε εάν μπορείτε τα πορτάκια με διάφανα ή βγάλτε εντελώς τα πορτάκια και αφήστε το χώρο σας να αναπνεύσει. Τακτοποιήστε όμορφα τα σερβίτσια σας και δείτε την κουζίνα σας με άλλο μάτι.
Να θυμάστε ότι τα μικρά διαμερίσματα πρέπει να είναι πάντα τακτοποιημένα. Αφήστε να φαίνονται μόνα τα έπιπλα και κάποια συγκεκριμένα διακοσμητικά. Τα υπόλοιπα αποθηκεύστε τα. Πρέπει να υπάρχουν ελεύθερες επιφάνειες για να αντανακλάται το φως επάνω τους και να διασκορπίζεται στο χώρο.