Ένας Βρετανός καλλιτέχνης έχτισε ένα σπίτι σ′ ένα κάδο σκουπιδιών στο Λονδίνο και σχεδιάζει να ζήσει σε αυτό για ένα χρόνο, επιδιώκοντας να επιστήσει την προσοχή του κοινού στις «τρελές» τιμές της ενοικίασης ενός δωματίου στη βρετανική πρωτεύουσα που έχει επηρεαστεί από την κρίση κόστους ζωής.
Ο Χάρισον Μάρσαλ, 28 ετών, μετακόμισε στο ειδικά προσαρμοσμένο κάδο σε στο Μπέρμοντσεϊ, περιοχή του νότιου Λονδίνου πριν από ένα μήνα, εξηγώντας ότι ήταν ο μόνος τόπος που μπορούσε να αντέξει η τσέπη του το κόστος στην κεντρική περιοχή κοντά στο σημείο όπου εργάζεται.
Επιστρέφοντας στο Λονδίνο μετά από ένα διάστημα διαμονής στο εξωτερικό, ο Μάρσαλ είπε ότι πάλευε να βρει κάποιο μέρος να ζήσει λόγω έλλειψης δωματίων.
An artist has built a house in a skip in London and plans to live in it for a year, seeking to draw attention to the ‘crazy’ price of renting a room in Britain’s capital during a cost of living crisis | Read more: https://t.co/eAOrkyNmLF pic.twitter.com/yJZozX8vaU
— RTÉ News (@rtenews) March 6, 2023
″Όπως συνέβη με χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την πόλη και σε ολόκληρη τη χώρα, οι τιμές έχουν ξεφύγει. Το ενοίκιο που ζητάνε είναι τρελό”, είπε ο Μάρσαλ.
«Και ακόμα κι αν έβρισκα κάπου που ήταν στη ζώνη τιμών μου, τότε θα υπήρχαν άλλα 100 άτομα περίπου που θα αναζητούσαν αυτό το δωμάτιο».
Ο πληθωρισμός στη Βρετανία έφτασε στο υψηλό 41 ετών του 11,1% τον Οκτώβριο και παραμένει διψήφιος, πυροδοτώντας μια κρίση κόστους διαβίωσης, καθώς οι μισθοί απέτυχαν να συμβαδίσουν με τους αυξανόμενους λογαριασμούς τροφίμων και νοικοκυριών.
Η δημιουργική λύση του Μάρσαλ στο πρόβλημα ήταν να ξοδέψει 4.000 λίρες (4.500 €) για να χτίσει ένα ξύλινο κάλλυμα με κυρτή οροφή και να το στερεώσει σε μια σκάλα. Στο εσωτερικό του σπιτιού, υπάρχει μια μικρή κουζίνα και ένας χώρος κρεβατιού στον ”ημιώροφο”. Το “Skip House” (σ.σ καδόσπιτο) είναι ζωγραφισμένο με μαύρο χρώμα πάνω στο κλασικό κίτρινο κάδο που χρησιμοποιείται συνήθως για τα απορρίμματα των οικοδόμων.
«O κάδος μου έδωσε την ευκαιρία να φτιάξω το δικό μου μικροσκοπικό σπιτάκι», είπε.
Μια φιλανθρωπική οργάνωση τεχνών του δάνεισε το οικόπεδο. Έχει ένα μονοπάτι στον κήπο που οδηγεί σε μια σκάλα εισόδου και μια φορητή τουαλέτα στη γωνία της τοποθεσίας. Κάνει ντους στη δουλειά, σε απόσταση 10 λεπτών με το ποδήλατο ή στο γυμναστήριο και έχει πρόσβαση σε νερό από έναν σωλήνα από το κατάλυμα ενός γείτονα.
″Όλοι οι γείτονες είναι καταπληκτικοί, στην πραγματικότητα. Όλοι είναι πολύ υποστηρικτικοί. Έχω γείτονες που έρχονται και φέρνουν σπιτικά γεύματα”, είπε. ”Αυτό είναι ένα τεράστιο μπόνους για το όλο πρότζεκτ, καθώς αυτή η περιοχή φαίνεται να έχει μια πραγματικά καλή κοινότητα.”