Γράφει Julie Kendrick
Ένα ντουλάπι κουζίνας που είναι γεμάτο με μισοφαγωμένα κουτιά δημητριακών (δεν) είναι μια χαμένη ευκαιρία. Τι μπορούμε να κάνουμε με τα δημητριακά που τα παιδιά μας ικέτευσαν να αγοράσουμε, προτού (αλλάξουν γνώμη και) επιλέξουν νέες αγαπημένες συσκευασίες;
Μιλήσαμε με σεφ και ειδικούς στο οικονομικό φαγητό που πρόσφεραν υπέροχες ιδέες για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο κάθε κουτί.
Πώς να ξεχειλώσουμε την διάρκεια ζωής των δημητριακών που ήδη έχουμε
Για να το κάνουμε ακόμα καλύτερο, ας δοκιμάσουμε την «πρόκληση παγωμένων δημητριακών» που δεσπόζει στο TikTok: Ας ρίξουμε τα δημητριακά σε ένα μπολ και, στη συνέχεια, ας τα βάλουμε στην κατάψυξη όλη νύχτα (μερικοί άνθρωποι παγώνουν ένα ολόκληρο κουτί, οπότε μπράβο για την μεγάλο χώρο κατάψυξης που έχουν). Στη συνέχεια, όταν είμαστε έτοιμοι να το φάμε, απλώς ας ρίξουμε γάλα από πάνω κι ας απολαύσουμε δημητριακά που δεν μουσκεύουν τόσο γρήγορα. Με αυτό το κόλπο πιθανότατα θα τρώμε περισσότερο από τα δημητριακά που έχουμε μειώνοντας τη σπατάλη φαγητού.
Εχουν μπαγιατέψει; Ας δοκιμάσουμε αυτό το τέχνασμα του TikTok για να τα κάνουμε τραγανά. Υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για να «επαναφέρουμε στη ζωή» τα μπαγιάτικα δημητριακά σε φούρνο ή φριτέζα αέρα. Ας τα απλώσουμε σε μια ομοιόμορφη στρώση σε ένα ταψί κι ας τα ψήσουμε σε φούρνο 350 βαθμών Φαρενάιτ (176.7 βαθμοί Κελσίου) για περίπου 5 με 10 λεπτά. Σε φριτέζα αέρα τα ψήνουμε στους 390 βαθμούς για 2 με 4 λεπτά.
Ας χρησιμοποιήσουμε δημητριακά σε άλλα γεύματα
Συναρπαστικό «τηγανητό» κοτόπουλο: Πολλοί σεφ ξετρελαίνονται πώς τα δημητριακά – που είναι ουσιαστικά απλά τραγανά κομμάτια επεξεργασμένων δημητριακών και ζάχαρης – μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να πανάρουμε αντί φρυγανιάς τριμμένης.
Η Αλί Κχαν είναι παρουσιαστής του Food Network και συγγραφέας γαστρονομίας που ανέλαβε οικοδεσπότης για πέντε σεζόν του “Cheap Eats” στο Cooking Channel. Αυτός και η οικογένειά του έκαναν πρόσφατα ένα γευστικό τεστ για το κυριακάτικο δείπνο στο σπίτι, αντιπαραθέτοντας κοτόπουλο φριτέζας παναρισμένο με κορν φλέικς με ένα κοτόπουλο ψημένο στο φούρνο που είχε παναριστεί παραδοσιακά με φρυγανιά τριμμένη.
«Εκπλαγήκαμε, αλλά η εκδοχή του κορν φλέικ ήταν πολύ καλύτερη», είπε.
Fish and chips, το στυλ “Below Deck” : Ο σεφ της αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς ριάλιτι Below Deck του Bravo, Ντέιβ Γουάιτ, λατρεύει την ιδέα να χρησιμοποιήσουμε τα δημητριακά μας για να πανάρουμε και, μάλιστα, την πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα με την πρόταση να φτιάξουμε fish and chips με οποιαδήποτε δημητριακά έχουμε στη διάθεσή μας.
«Ας ξεκινήσουμε με ένα νόστιμο, λευκό ψάρι», λέει. «Για να το πανάρουμε, ας έχουμε σε ένα μπολ αλεύρι, σε ένα χτυπημένα αυγά με γάλα και σε ένα τα αγαπημένα μας δημητριακά, θρυμματισμένα. Πασπαλίζουμε το ψάρι σε αλεύρι, μετά το ”δένουμε” στα χτυπημένα αυγά και το γάλα και τέλος το τυλίγουμε στα ψίχουλα δημητριακών. Τηγανίζουμε, μαζί με μπαστουνάκια πατάτες, αλατοπιπερώνουμε με ξίδι βύνης και αλάτι, και μετά σερβίρουμε με σάλτσα ταρτάρ και λίγο μάραθο».
Κι ας μην ξεχάσουμε το γλυκό: Ο Φράνκι Σελένζα είναι ο γαστρονομικός οικοδεσπότης των “Sguggle Meals” του Tastemade, το οποίο προσφέρει οικονομικές συνταγές και εύκολες τεχνικές σε καθημερινούς ανθρώπους. Πρότεινε τη χρήση δημητριακών πολύ ωραία γεύση για νέες «αποδόσεις σε νόστιμα επιδόρπια.
«Σκέφτομαι το παγωτό τύπου Milk Bar, το οποίο ενσωματώνει γάλα με δημητριακά και πασπαλίζεται με καραμελωμένα θρυμματισμένα κορν φλέικς. Μια άλλη ιδέα είναι να προσθέσουμε γλυκά δημητριακά σε ένα γάλα ξηρών καρπών, να το αφήσουμε να βράσει και μετά να το στραγγίσουμε».
«Είναι διασκεδαστικό να έχουμε αυτή τη νοστιμιά με λιωμένο βουτυρένιο marshmallow και να χρησιμοποιούμε τα δημητριακά που μας περισσεύουν για να φτιάξουμε κάθε λογής λιχουδιές», λέει. «Μου αρέσει να ”στολίζω” το δικό μου με μικρές εκπλήξεις, όπως κεράσματα από κακάο με ψιλοκομμένες μέντες σοκολάτας και μίνι κομματάκια ημίγλυκης σοκολάτας».