Από το σκούπισμα μέχρι τους λεκέδες σας αποκαλύπτουμε πώς θα κρατήσετε τα ευαίσθητα χαλιά σας πεντακάθαρα!
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που λατρεύουμε τα χειροποίητα χαλιά. Είναι πολύ κομψά, εκπέμπουν πολυτέλεια και προσδίδουν στιλ και προσωπικότητα σε όποιο χώρο και αν βρίσκονται. Πέρα από αυτό, τα χειροποίητα χαλιά χαρίζουν μια αίσθηση διαχρονικής κομψότητας, πολυτέλειας και ιδιαιτερότητας σε κάθε χώρο. Ωστόσο, αυτή η ξεχωριστή ατμόσφαιρα που δημιουργούν κοστίζει αρκετά: κι αυτό γιατί η φροντίδα και, ειδικά, η καθαριότητά τους απαιτεί μεγάλη προσοχή και ακόμα μεγαλύτερη γνώση. Για να μην σπαζοκεφαλιάζετε, όμως, σχετικά με το τι πρέπει ή δεν πρέπει να (τους) κάνετε και –κυρίως– για να μην… παθαίνετε κάθε φορά που εντοπίζετε λεκέδες σε αυτό, εμείς σας παρουσιάζουμε έναν μίνι οδηγό που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα χειροποίητα χαλιά σας στην εντέλεια.
Η πιο… αεράτη ώρα είναι τώρα Προτιμήστε τις απογευματινές ώρες για να αερίσετε και να τινάξετε τα χειροποίητα χαλιά σας. Γιατί πρέπει να αποφεύγετε την έκθεσή τους στον ήλιο; Μα γιατί αλλοιώνει τα (υπέροχα) χρώματά τους. Σε ό,τι αφορά το τίναγμά τους, σας πληροφορούμε ότι πρέπει να γίνεται με αγάπη και απαλές κινήσεις.
Επιχείρηση-σκούπα Σίγουρα έχετε ακούσει τον «αστικό» μύθο που υποστηρίζει ότι η ηλεκτρική σκούπα απαγορεύεται να αγγίξει τα χειροποίητα χαλιά σας. Ωστόσο, αυτός ο μύθος είναι σε μεγάλο βαθμός αναληθής. Για την ακρίβεια, η ηλεκτρική σκούπα δεν θα καταστρέψει τα χαλιά σας. Ωστόσο καλό είναι να την χρησιμοποιείτε με μέτρο και να μην τα καθαρίζετε με αυτήν καθημερινά. Προσοχή όμως: το σκούπισμα πρέπει να γίνεται κατά τη φορά του πέλους ενώ, δεν πρέπει ποτέ να περνάτε τα κρόσσια με την ηλεκτρική σκούπα. Τέλος, μην ξεχνάτε να περνάτε την ανάποδη πλευρά τους με τη σκούπα περίπου μια φορά το μήνα. Έχετε χαλιά… από μετάξι; Αποφύγετε την ηλεκτρική σκούπα μόνο για αυτά μιας και είναι φύσει ευαίσθητα. Προτιμήστε να τα σκουπίζετε με μια μαλακή βούρτσα για χαλιά φροντίζοντας να κάνετε απαλές κινήσεις.
Νεύρα-κρόσσια Όπως γράψαμε παραπάνω, καλό είναι να μην περνάτε τα κρόσσια με την ηλεκτρική σκούπα. Για να τα καθαρίσετε, επιλέξετε να τα περάσετε με μια μαλακή βούρτσα και λίγο απορρυπαντικό, φροντίζοντας ωστόσο να μην κάνετε –κυριολεκτικά–μούσκεμα το πέλος του χαλιού. Κατά τη διαδικασία του καθαρισμού τους, επίσης, φροντίστε να τα ξεμπλέκετε.
Του κάνετε πατητή; Καλό είναι να μην τοποθετείτε τα χειροποίητα χαλιά κάτω από βαριά κι ογκώδη έπιπλα γιατί τα τελευταία αφήνουν ανεξίτηλο το σημάδι τους πάνω σε αυτά. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, φροντίστε να αλλάζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τη θέση των επίπλων σας ώστε να μην «επιβαρύνετε» μόνιμα ένα συγκεκριμένο σημείο.
Άστραψε και… καθάρισε! Λερώθηκε το χαλί σας; Φροντίστε να το καθαρίσετε όσο πιο σύντομα γίνεται προκείμενου να καταφέρετε να αφαιρέσετε το λεκέ αποτελεσματικά. Ο καθαρισμός των χειροποιήτων χαλιών γίνεται με ειδικό απορρυπαντικό. Ωστόσο, καλό είναι να το δοκιμάσετε πάντα σε μια άκρη του χαλιού για να είναι σίγουρο ότι η προσπάθειά σας να καθαρίσετε ένα λεκέ δεν θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά. Αφού εξαφανίσετε το λεκέ, περάστε την περιοχή με μια στεγνή πετσέτα και φροντίστε να μην πατήσετε το συγκεκριμένο σημείο μέχρι να στεγνώσει απόλυτα.