Απίστευτα αποτελεσματικές συμβουλές για να πάρουμε πίσω αυλή και κήπο από τα κουνούπια

Ανεμιστήρας, εντομοκτόνα, επιθεώρηση κήπου, «φυτά κουνουπιών», κεριά σιτρονέλας: το χρειαζόμαστε και τι πρέπει να ξεχάσουμε. PHOTO:LUIS VILLALBA / EYEEM VIA GETTY IMAGES

125

Η ζωή έχει πολλές μικρές ενοχλήσεις, μερικές από αυτές λιγότερο ή περισσότερο δυσάρεστες από τα κουνούπια. Σχεδόν όλοι όσοι περνούν οποιοδήποτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους θα ενοχληθούν, αργά ή γρήγορα, από τους αιματοβαμμένους απρόσκλητους επισκέπτες στο δέρμα μας.

Αν και μπορεί να φαίνεται δύσκολο να αποφύγουμε τα κουνούπια, υπάρχουν αρκετά μέτρα που μπορούμε με ευκολία να λάβουμε για να ελαχιστοποιήσουμε την εμφάνισή τους ή να τα εξαλείψουμε από την αυλή και τον κήπο μας.

Ο καλύτερος τρόπος να τα ελέγξουμε είναι η πρόληψη.

Με εξαίρεση αυτούς που ζουν κοντά σε λίμνη, έλος ή βάλτο – ή σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές – το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τις εισβολές κουνουπιών συνήθως έχουν οι κάτοικοι ενός χώρου. Τα κουνούπια χρειάζονται μόνο ένα τέταρτο της ίντσας νερού για να αναπαραχθούν – και ένα θηλυκό μπορεί να γεννήσει εκατοντάδες αυγά τη φορά.

Αρχή πάντων, η επιθεώρηση για λιμνάζοντα νερά

Ας επιθεωρήσουμε την ιδιοκτησία μας για λιμνάζοντα νερά. Ακόμη και οι πιο επιμελείς ανάμεσά μας πιθανότατα θα βρουν νερό μαζεμένο σε ένα παιδικό σετ παιχνιδιού, ένα λάστιχο, μια βουλωμένη υδρορροή, ένα πιατάκι, ένα αναποδογυρισμένο καπάκι κάδου απορριμμάτων ή σε ένα ιπτάμενο παιχνίδι με δίσκους. Ας στραγγίξουμε ή ας απορρίψουμε το νερό όπως το βλέπουμε, ακόμα κι αν η ποσότητα φαίνεται ασήμαντη, κι ας ανοίξουμε τρύπες αποστράγγισης στο κάτω μέρος των δοχείων.

Το θαυματουργό βακτήριο

Για νερά που προορίζονται να παραμείνουν, το βακτήριο Bacillus thuringiensis israelensis (Bti) είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για να σκοτώσουμε τις προνύμφες των κουνουπιών. Υπάρχουν στην αγορά διαθέσιμα διάφορα στελέχη Bt, καθένα από τα οποία στοχεύει διαφορετικά έντομα, οπότε ας φροντίσουμε να αγοράσουμε το στέλεχος israelensis για να στοχεύσουμε στα κουνούπια. Το προϊόν είναι επίσης αποτελεσματικό κατά των μαύρων μυγών και μυκητιάσεις από σκνίπες…

Πώς μπορούμε να φτιάξουμε μια παγίδα κουνουπιών

Ας προσθέσουμε μια χούφτα άχυρο, σανό ή αποκόμματα γρασιδιού σε ένα (κατά προτίμηση σκουρόχρωμο) δοχείο γεμάτο με νερό κι ας τα αφήσουμε να «καθίσουν» για 1- 2 ημέρες. Στη συνέχεια, ας προσθέσουμε ένα «κάρφωμα κουνουπιών» (σ.σ. το mosquito dunk περιέχει το βακτήριο Bacillus thiringiensis israelensis ως δραστικό συστατικό). Για θεαματικά αποτελέσματα, ας τοποθετήσουμε πολλούς κουβάδες γύρω από την αυλή. Η οργανική ύλη που αποσυντίθεται θα προσελκύσει τα έντομα, τα οποία θα γεννήσουν αυγά στο επεξεργασμένο νερό. Ας αντικαταστήσουμε το νερό κι ας προσθέσουμε φρέσκο «κάρφωμα κουνουπιών» κάθε 30 ημέρες για να αποτρέψουμε τις μελλοντικές γενιές κουνουπιών (να εμφανιστούν).

Στα κουνούπια αρέσει επίσης να κυνηγούν ανάμεσα σε ζιζάνια και κατάφυτη βλάστηση. Ας κρατήσουμε την αυλή μας τακτοποιημένη. Η λειτουργία ενός ανεμιστήρα σε όρθια θέση ή ανεμιστήρα σε υψηλή ταχύτητα θα μειώσει σημαντικά τη δραστηριότητα των κουνουπιών στη βεράντα, το κατάστρωμα ή το αίθριο. Λειτουργεί κυριολεκτικά φυσώντας τα έντομα και διασκορπίζοντας το εκπνεόμενο διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο διαφορετικά θα τα προσέλκυε. Θα μας δροσίσει επίσης.

Εντομοκτόνα ή σπρέι. τα χρειαζόμαστε;

Ας αποφύγουμε τη χρήση εντομοκτόνων ή σπρέι, που απειλούν βασικούς επικονιαστές και άλλα ωφέλιμα έντομα, ενώ ελέγχουν μόνο ένα μικρό μέρος του πληθυσμού των ενήλικων κουνουπιών. Επιπλέον, τέτοιες εφαρμογές θα πρέπει να επαναλαμβάνονται πολλές φορές ανά σεζόν.

Για να μάθουμε και για τα λεγόμενα «φυτά κουνουπιών»

Τα λεγόμενα «φυτά κουνουπιών» και άλλα φυτά που διατίθενται στο εμπόριο ως απωθητικά περιέχουν, πράγματι, έλαια ή χημικές ουσίες που τα έντομα θεωρούν μη ελκυστικά. Αλλά δεν είναι αποτελεσματικά εκτός εάν απελευθερωθούν αυτές οι ενώσεις, όπως να κονιορτοποιηθούν τα φύλα. Το να έχουμε απλώς ένα τέτοιο φυτό στον κήπο ή μια γλάστρα δεν θα προσφέρει κανένα όφελος.

Και για τα κεριά σιτρονέλλας

Διάφορες ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα κεριά σιτρονέλλας που περιέχουν έλαιο λεμονόχορτου παρέχουν ήπια έως μέτρια προστασία. Δεν εξετάζουμε εάν το όφελος μπορεί να αποδοθεί στις απωθητικές ιδιότητες του δραστικού συστατικού, στην ικανότητα του κεριού να καλύπτει το ανθρώπινο άρωμα ή αν η ίδια η φλόγα είναι ο αποτρεπτικός παράγοντας.

Και για τις τύψεις μας: Αλήθεια, είναι χρήσιμα σε κάτι τα κουνούπια;

Σε περίπτωση που αναρωτιόμαστε, τα κουνούπια εξυπηρετούν έναν σκοπό – ως επικονιαστές και τροφή για πτηνά. Ωστόσο, επειδή οι ρόλοι που υπηρετούν σε αυτούς τους τομείς είναι δευτερεύοντες, η εξάλειψή τους από την αυλή μας δεν θα επηρεάσει αρνητικά το οικοσύστημα. Εκτός από την φαγούρα, πολλοί από εμάς ζούμε ή κάνουμε διακοπές σε περιοχές όπου τα κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν ιούς όπως ο Δυτικός Νείλος, ο Ζίκα, ο δάγκειος πυρετός και παρασιτικές ασθένειες όπως η ελονοσία. Τα κατοικίδια ζώα κινδυνεύουν, επίσης, με τη νόσο της διροφιλαρίωσης να αποτελεί τη σημαντικότερη απειλή.

Με το να φοράμε μακριά μανίκια και παντελόνια, μειώνουμε, τέλος, τον χρόνο που περνάμε σε εξωτερικούς χώρους μεταξύ του σούρουπου και της αυγής, ώρες που τα κουνούπια είναι πιο δραστήρια, και η ενημέρωση με τις θεραπείες πρόληψης της διροφιλαρίωσης των κατοικίδιων ζώων θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση των τσιμπημάτων των κουνουπιών.

Καλό είναι να θυμόμαστε, τέλος, ότι δεν ζούμε σε έναν στάβλο. Ας έχουμε την πόρτα κλειστή.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις