Μπορεί να μην είμαστε όλες εμμονικές με την κουζίνα αλλά η αλήθεια είναι πως αποτελεί τον πιο επικοινωνιακό χώρο του σπιτιού μας. Γιατί επικοινωνιακό; Γιατί είναι ένα μέρος δημιουργίας, ένας χώρος που μας εκφράζει, που περνάμε ώρες μέσα του και που συγκεντρώνει όλη την οικογένεια γεμίζοντας φωνές, γεύσεις, στιγμές και εμπειρίες. Η κουζίνα λοιπόν πρέπει (και επιβάλλεται) να είναι λειτουργική, να ανανεώνεται και να ακολουθεί τα trends της εποχής.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι τάσεις έρχονται και παρέρχονται γι’ αυτό πάμε να δούμε τις 3 τάσεις κουζίνας που μοιάζουν ξεπερασμένες αυτό το φθινόπωρο, καθώς και με τι να τις αντικαταστήσουμε. Πρόκειται για 3 trends που μας έχουν κουράσει και για άλλα 3 trends που έρχονται «με φόρα» δίνοντας την υπόσχεση πως θα μείνουν για τουλάχιστον μια πενταετία.
1. OUT: Ολόλευκοι πάγκοι χαλαζία
Ήρθε η ώρα να πεις αντίο στους απλούς πάγκους από λευκή πέτρα. Σκέψου χαλαζία, laminate ή κεραμικές πλάκες σε ολόλευκο χρώμα – χωρίς τη χρωματική παραλλαγή μιας φυσικής φλέβας από χρώμα. Φυσικά, αυτά τα τεχνητά υλικά κέρδισαν δημοτικότητα για την τιμή και την διαθεσιμότητά τους. Σήμερα, όμως, η εμπορευματοποιημένη, ολόλευκη πέτρα έχει μετατραπεί από «κομψή» και «μινιμαλιστική» σε κουραστική.
Σήμερα, οι σχεδιαστές στρέφονται προς τους πάγκους με πιο δραματικές φλέβες, συγκεκριμένα, με έμφαση στις πράσινες, μαύρες και καφέ αποχρώσεις. Δημιουργεί μια πιο ζεστή, πιο γήινη εμφάνιση που μοιάζει προσαρμοσμένη στον χώρο (και σου αφήνει πολύ χώρο για να κινηθείς με τα χρώματα των ντουλαπιών σου ακόμη κι αν αυτά είναι τελείως λευκά).
2. OUT: Μαγειρικές εστίες υγραερίου
Παλιότερα, πιθανότατα δεν σκεφτόμασταν πολύ για τις εστίες μας. Οι καιροί έχουν αλλάξει και πρόσφατα οι εκπομπές από τις εστίες υγραερίου έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο παιδικού άσθματος—μεταξύ άλλων ανησυχιών για την υγεία—σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο των New York Times (για να μην αναφέρουμε τον αντίκτυπο που έχουν οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων σε έναν πλανήτη που θερμαίνεται).
ΙN: Κρυφές επαγωγικές εστίες
Σκέψου το ενδεχόμενο να αλλάξεις τις εστίες υγραερίου με μια επαγωγική σειρά. Γιατί; Κυρίως, επειδή δεν υπάρχουν σχετικοί κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με τις ηλεκτρικές εστίες. Στο μέτωπο του σχεδιασμού, βλέπουμε μια αύξηση των αναζητήσεων για «κρυφές επαγωγικές εστίες» και «επαγωγικές σειρές» που ακόμη και το κλασικό το μετατρέπουν σε μοντέρνο. Plus: καθαρίζουν κι εύκολα!
3. OUT: Διπλός νεροχύτης
Ακόμα μια ξεπερασμένη τάση στην κουζίνα που αποχαιρετάμε; Ο διπλός νεροχύτης (γνωστός ως νεροχύτης μπαρ). Σε αντίθεση με τον κύριο νεροχύτη – ο οποίος είναι μεγαλύτερος σε μέγεθος- ένας νεροχύτης προετοιμασίας έχει μια μικρότερη, πιο στενή γούρνα που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως θήκη για αποστράγγιση ποτηριών ή κατσαρόλας, για προετοιμασία φαγητό, πλύσιμο κλπ.
IN: Βρύση για γεμιστικά δοχείων
Μία τάση που βλέπω ξανά και ξανά στις κουζίνες του εξωτερικού είναι οι βρύσες για γέμισμα κατσαρόλας. Έτσι ονομάζεται. Τι είναι; Ουσιαστικά πρόκειται για μια βρύση πιο γρήγορης ροής με περιστρεφόμενο βραχίονα που κάθεται πάνω από το εύρος του φούρνου μας, ένας γεμιστήρας κατσαρόλας που έχει σχεδιαστεί για να γεμίζει κατσαρόλες την ώρα που βρίσκεται η κατσαρόλα επάνω στην εστία χωρίς να χρειάζεται να τις μεταφέρουμε από και προς το νεροχύτη. Τέλειο;