Υπάρχουν επτά τρόποι για να ξοδεύουμε λιγότερα σε είδη παντοπωλείου και παράλληλα να στρώνουμε με θρεπτικά γεύματα το οικογενειακό τραπέζι. Ας δοκιμάσουμε μερικές από αυτές τις συμβουλές για να μειώσουμε το κόστος των αγορών μας στο σούπερ μάρκετ όταν ο πληθωρισμός ανεβάζει συνεχόμενα τις τιμές.
1. Να αναζητάμε τις προσφορές
Μερικοί από εμάς πάντα σνόμπαραν τις προσφορές, ενώ κάποιοι άλλοι είναι ήδη έμπειροι στο να χρησιμοποιούν κουπόνια και να εξετάζουν τα εβδομαδιαία φυλλάδια εκπτώσεων. Ποτέ δεν είναι αργά. Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ προσφέρουν εκπτώσεις σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες ειδών. Για όσους ψωνίζουν διαδικτυακά υπάρχουν έξτρα κουπόνια στις online παραγγελίες ή μπορούμε να φιλτράρουμε τα προϊόντα με βάση τα προϊόντα που διατίθενται σε προσφορά. Και φυσικά αν είμαστε τακτικοί πελάτες ενός συγκεκριμένου καταστήματος, ας βεβαιωθούμε ότι έχουμε κάνει την εγγραφή μας για τους πόντους ανταμοιβής που παρέχουν. Μία έξυπνη στρατηγική είναι να βρίσκουμε τα προϊόντα σε προσφορά και μετά να τα εντάσσουμε στο πρόγραμμα γευμάτων της εβδομάδας. Με αυτόν τον τρόπο δεν βάζουμε στο καλάθι τρόφιμα μόνο επειδή είναι σε προσφορά, αλλά παράλληλα ανανεώνουμε τις γευστικές επιλογές μας.
2. Να είμαστε επιλεκτικοί με τα προϊόντα
Διαχρονικά οι ειδικοί προτείνουν μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να φαίνονται ακριβά, ειδικά αν επιλέγουμε βιολογικά. Η επιλογή κατεψυγμένων, κονσερβοποιημένων ή αποξηραμένων φρούτων και λαχανικών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξοικονομήσουμε χρήματα και να συνεχίσουμε μία διατροφή με πολύτιμα μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Σημαντικό είναι επίσης να αναζητήσουμε επιλογές χωρίς πρόσθετα σάκχαρα και αλάτι. Επιπλέον, κάποιες φορές την εβδομάδα αξίζει να δοκιμάζουμε να αλλάζουμε ένα πιο ακριβό φρούτο ή λαχανικό με κάτι φθηνότερο. Για παράδειγμα το λάχανο, αντί μία έτοιμη πράσινη σαλάτα ή κατεψυγμένα μούρα αντί για φρέσκα σε ένα smoothie. Ας φροντίσουμε να τρώμε πραγματικά αυτό που αγοράζουμε. Μπορούμε επίσης να δοκιμάσουμε να καταψύξουμε προϊόντα που δεν θα χρησιμοποιήσουμε όπως πιπεριές ή καρότα ή να προσθέσουμε οτιδήποτε πρόκειται να χαλάσει σε σούπες, τηγανητό ρύζι ή ομελέτες, ακόμα κι αν δεν το συνηθίζαμε μέχρι σήμερα.
3. Ας κατανοήσουμε τις ημερομηνίες λήξης
Οι ημερομηνίες που βλέπουμε στις συσκευασίες τροφίμων αντιπροσωπεύουν συχνά πρότυπα ποιότητας, όχι ασφάλεια. Ολοι είχαμε μία γιαγιά που πετούσε το φαγητό χωρίς να κοιτάξει την ημερομηνία λήξης, αρκεί να αποκτούσε περίεργη μυρωδιά ή γεύση, αλλά μόνο τότε.
Πιο συγκεκριμένα:
Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: Αυτή είναι μια ημερομηνία διασφάλισης ποιότητας και χρησιμεύει ως «πρόταση» για κατανάλωση την ημερομηνία που η γεύση και η ποιότητα του φαγητού είναι στο αποκορύφωμά τους. Δεν είναι ημερομηνία αγοράς ή ασφάλειας.
Κατανάλωση έως/ημερομηνία λήξης: Χρησιμοποιείται κυρίως για ευάλωτα τρόφιμα που πρέπει να καταναλωθούν μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά όχι μετά από αυτήν, ακόμη και αν φαίνονται ή μυρίζουν καλά, καθώς θα μπορούσαν να προκαλέσουν τροφικές δηλητηριάσεις. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αν περάσει μία ή δύο ημέρες από την ημερομηνία δεν σημαίνει ότι το τρόφιμο είναι επικίνδυνο. Αυτό όμως εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, οπότε καλό είναι να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
4. Να αναθεωρήσουμε την «ευκολία»
Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές πληρώνουμε ακριβά την ευκολία – όπως έτοιμες σαλάτες ή σάλτσες που είναι έτοιμες για χρήση. Ωστόσο, μερικές φορές αυτά τα είδη είναι χρήσιμα αν πρόκειται να φάμε ένα σπιτικό γεύμα, αντί να ξαναπάρουμε φαγητό σε πακέτο ή να μην αξιοποιήσουμε υλικά που έχουμε στο ψυγείο μας. Ολοι χρειαζόμαστε λίγη έξτρα βοήθεια τις μέρες που γυρίζουμε σπίτι κουρασμένοι και μερικές φορές το κόστος των ψιλοκομμένων λαχανικών ή μιας σάλτσας σε βάζο δεν είναι πολύ πιο ακριβό. Είναι ωφέλιμο όμως να βεβαιωθούμε ότι επιλέγουμε αυτή την ευκολία με σύνεση και τη χρησιμοποιούμε προς όφελός μας για να εξοικονομήσουμε χρήματα, μαγειρεύοντας περισσότερο στο σπίτι αντί για άλλο ένα πακέτο φαγητό απ’ έξω.
5. Να ελέγχουμε τις τιμές μονάδας
Η τιμή μονάδας βρίσκεται στο ράφι δίπλα στην τιμή του προϊόντος και μας επιτρέπει να συγκρίνουμε καλύτερα τα μεγέθη, τις τιμές και τις διαφορετικές μάρκες. Ας υποθέσουμε ότι παίρνουμε συσκευασμένα μήλα κάθε εβδομάδα. Ισως είναι λογικό να αγοράσουμε τη μεγαλύτερη συσκευασία, η οποία θα κοστίζει περισσότερο εκείνη τη στιγμή, αλλά θα είναι φθηνότερη ανά κιλό από τη μικρότερη. Οι τιμές μονάδας δείχνουν το κόστος με βάση το βάρος και τα μικρότερα μεγέθη κοστίζουν περισσότερο.
6. Ας δοκιμάσουμε νέες πηγές θρεπτικών συστατικών
Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες όπως το κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά τείνουν να είναι μερικά από τα πιο ακριβά τρόφιμα στα καλάθι μας. Είναι αλήθεια ότι πολλές φυτικές πρωτεΐνες, όπως τα όσπρια και το τόφου, είναι φθηνότερες από το κρέας. Δοκιμάζοντας ένα ή δύο γεύματα χωρίς κρέας μπορεί να μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε χρήματα χωρίς να στερηθούμε βασικά συστατικά από το διαιτολόγιό μας.
7. Να έχουμε φτιάξει ένα πλάνο διατροφής της εβδομάδας
Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά ο προγραμματισμός μας βοηθά να εξοικονομήσουμε χρήματα με πολλούς τρόπους. Η δημιουργία μιας λίστας τροφίμων μάς βοηθά να αποφύγουμε παρορμητικές αγορές που στο τέλος ανεβάζουν τον λογαριασμό. Σύμφωνα με τους ερευνητές είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουμε αυτό που αγοράζουμε όταν μπορούμε να το συνδυάσουμε με κάτι που έχουμε ήδη. Δηλαδή: Δεν αγοράζουμε κουβερτούρα αν δεν έχουμε ήδη τα υπόλοιπα υλικά για να φτιάξουμε ένα κέικ σοκολάτας.
Με τον ίδιο τρόπο, αγοράζουμε ντομάτες για να φτιάξουμε σάλτσα ενώ έχουμε ήδη ζυμαρικά στο ντουλάπι μας. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, κατά μέσο όρο, τα νοικοκυριά πετούν περίπου το 30% των τροφίμων που αγοράζουν. Κι αυτό είναι αρκετό να μας πείσει για ένα πλάνο αγορών. Δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκο, αλλά το να έχουμε γράψει τι θα φάμε μέσα στην εβδομάδα και στη συνέχεια να αγοράσουμε αυτά τα συστατικά είναι μια εξαιρετική στρατηγική που θα μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε χρήματα, να μην πετάξουμε φαγητό και θα μας απαλλάξει από το άγχος «τι να μαγειρέψω απόψε».
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image