H εσφαλμένη αποθήκευση τροφίμων μπορεί επίσης να σου κοστίσει σε σπατάλη χρημάτων και ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα στην κατάσταση της υγείας σου. Δες τα πιο συνηθισμένα λάθη αποθήκευσης τροφίμων και πώς να τα διορθώσεις εύκολα:
1.Αποθήκευση τροφίμων σε λάθος ράφια
Η Katie Heil, η οποία είναι πιστοποιημένη επαγγελματίας στην ασφάλεια των τροφίμων καθώς και συγγραφέας εκπαίδευσης για την ασφάλεια των τροφίμων για το State Food Safety, είπε στο realsimple.com ότι η επιλογή του λάθος ραφιού στο ψυγείο είναι ένα σημαντικό λάθος αποθήκευσης τροφίμων. «Είναι σημαντικό να αποθηκεύουμε τα τρόφιμα με τη σωστή σειρά για να μειώσουμε τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης», ανέφερε.
2.Αποθήκευση τροφίμων χωρίς προστασία
Όλοι έχουμε κάνει το λάθος να βάλουμε ένα ακάλυπτο πιάτο στο ψυγείο. Αν και αυτό μπορεί να μην φαίνεται να είναι σημαντικό πρόβλημα, μπορεί να είναι επικίνδυνο λάθος αποθήκευσης τροφίμων και να οδηγήσει σε διασταυρούμενη μόλυνση. Ο Heil είπε ότι είναι σημαντικό να θυμάσαι να αποθηκεύεις τα πάντα σε κλειστά δοχεία. «Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν κάτι το αδιανόητο, αλλά είναι εύκολο να το ξεχάσεις όταν βιάζεσαι. Εκτός από το ότι το προστατεύει από τη μόλυνση, η αποθήκευση των τροφίμων σε καλυμμένα δοχεία το βοηθά επίσης να διαρκέσει περισσότερο».
3.Χρήση ακατάλληλων δοχείων αποθήκευσης
Κατά γενικό κανόνα, θέλεις να χρησιμοποιείς τα καλύτερα δοχεία της αγοράς. Τα τρόφιμα θα πρέπει ιδανικά να αποθηκεύονται σε αεροστεγή γυάλινα δοχεία. Σε αντίθεση με τα πλαστικά, τα γυάλινα δοχεία είναι κατάλληλα για φούρνο μικροκυμάτων και πλυντήριο πιάτων, καθώς και χωρίς BPA.
4.Αποθηκεύεις το φαγητό πριν κρυώσει
Αν θέλεις το φαγητό που μαγείρεψες να συντηρηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πρέπει να το αποθηκεύεις αφού έχει κρυώσει πλήρως.
5.Ψύχεις λάθος προϊόν
Δεν πρέπει να φυλάσσονται όλα τα προϊόντα στο ψυγείο. Το πεπόνι (εκτός αν είναι ήδη κομμένο), οι ντομάτες, τα κρεμμύδια, οι πατάτες και τα εσπεριδοειδή δεν πρέπει ποτέ να βρίσκονται στο ψυγείο γιατί ο κρύος αέρας επηρεάζει τη γεύση τους. Ωστόσο, φρούτα όπως τα νεκταρίνια, τα ροδάκινα, τα αχλάδια και τα αβοκάντο πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο όταν είναι ώριμα για να αποφευχθεί η υπερβολική ωρίμανση. Ένα άλλο κοινό λάθος αποθήκευσης προϊόντων συμβαίνει με τα μήλα. Οι περισσότερες από εμάς τα αφήνουμε έξω από το ψυγείο, αλλά στην πραγματικότητα πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο.
6.Χρήση της πόρτας του ψυγείου για ευπαθή αντικείμενα
Το σημαντικότερο λάθος που πιθανώς κάνεις είναι τα τοποθετείς το γάλα στην πόρτα του ψυγείου σου. Επειδή η θερμοκρασία τείνει να κυμαίνεται καθώς ανοίγουμε και κλείνουμε την πόρτα, τα τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και ειδικά το κρέας θα πρέπει να φυλάσσονται στα πιο κρύα τμήματα του ψυγείου.
7.Έχεις ρυθμίσει το ψυγείο σου σε λάθος θερμοκρασία
Παρατηρείς ότι το φαγητό χαλάει πολύ γρήγορα στο ψυγείο; Το πρόβλημα μπορεί να μην είναι πού ή τι αποθηκεύεις, αλλά ότι δεν έχεις φροντίσει να έχεις τη σωστή θερμοκρασία στο ίδιο το ψυγείο.