Το να βάφoυμε τα μαλλιά μας στο σπίτι είναι πολύ συνηθισμένο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε όλοι ειδικοί. Μερικές φορές η βαφή μαλλιών μπορεί να προκαλέσει ένα απροσδόκητο χάος, όπως για παράδειγμα οι λεκέδες στο δέρμα, που μοιάζουν λες και είναι ανεξίτηλοι.
Η βαφή μαλλιών δεν είναι επιβλαβής για το δέρμα, παρόλο που κατά καιρούς προκύπτουν ευαισθησίες ή ακόμα και φαινόμενα όπως μια αλλεργική αντίδραση. Συχνά ο ερεθισμός οφείλεται λιγότερο στην επαφή της μπογιάς με το δέρμα και περισσότερο στο γεγονός ότι τρίψαμε το σημείο πολύ δυνατά, προκειμένου να αφαιρέσουμε τον λεκέ.
Μπορούμε αφενός να απενδύσουμε σε προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να απομακρύνουν τυχόν υπολείμματα βαφής από το δέρμα. Υπάρχουν ωστόσο και σπιτικές εναλλακτικές.
Εάν διαθέτουμε ένα προϊόν ντεμακιγιάζ, είτε σε μορφή νερού μισελέρ, είτε σε μορφή γαλακτώματος ή ακόμη και λίγο οινόπνευμα για εντριβές, εφαρμόζουμε ένα από αυτά τα προϊόντα σε ένα κομμάτι βαμβάκι και ταμπονάρουμε απαλά στο βαμμένο σημείο του δέρματος, μέχρι να εξασθενίσει το χρώμα.
Προϊόντα όπως η βαζελίνη και το σαπούνι πιάτων επίσης λειτουργούν. Απλώς σε αυτή την περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε βαμβάκι. Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα και τοποθετούμε απευθείας στο δέρμα. Τρίβουμε απαλά το προϊόν με κυκλικές κινήσεις στο δέρμα και στη συνέχεια το σκουπίζουμε με μια πετσέτα. Ξεπλένουμε τυχόν υπολείμματα με σαπούνι και νερό.
Όποιο προϊόν κι αν επιλέξoυμε, έχει σημασία να αφαιρέσουμε τη βαφή αμέσως. Η έγκαιρη δράση θα κάνει το χρώμα να φύγει πιο εύκολα. Αν η βαφή δεν λέει να υποχωρήσει, δεν χρειάζεται να ανησυχήσουμε. Το δέρμα απολεπίζεται φυσικά από μόνο του και ακόμα κι αν πάρει λίγο χρόνο, το χρώμα σταδιακά θα φύγει από τις περιοχές γύρω από το τριχωτό.
(Με πληροφορίες από usatoday).