Το μάρμαρο, ως φυσικό και απορροφητικό υλικό, μπορεί με την πάροδο του χρόνου να εμφανίσει λεκέδες, θαμπάδες και γδαρσίματα, ακόμα κι αν το φροντίζετε σωστά. Αν και τα ήπια καθαριστικά με ουδέτερο pH είναι αρκετά για την καθημερινή συντήρηση, μακροπρόθεσμα, το μάρμαρο μπορεί να χρειαστεί πιο δραστική αντιμετώπιση για να διατηρήσει τη λάμψη του. Ας δούμε πώς μπορείτε να επαναφέρετε την αρχική του λάμψη.

1. Καθημερινός καθαρισμός με ουδέτερα καθαριστικά

Για την καθημερινή φροντίδα του μαρμάρου, επιλέξτε απαλά καθαριστικά με ουδέτερο pH, τα οποία καθαρίζουν αποτελεσματικά χωρίς να βλάπτουν την επιφάνεια. Αυτό είναι σημαντικό για να αποφύγετε την απορρόφηση λεκέδων ή άλλων υλικών από το μάρμαρο.

2. Φρεσκάρισμα με τσόχες (ειδικούς τρίφτες)

Αν το μάρμαρο αρχίσει να δείχνει σημάδια φθοράς, ένα φρεσκάρισμα με ειδικές τσόχες μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ένας τεχνίτης χρησιμοποιεί αυτές τις τσόχες για να τρίψει απαλά την επιφάνεια, αφαιρώντας το επιφανειακό στρώμα βρωμιάς που έχει καθίσει με τον καιρό.

Tip: Το φρεσκάρισμα αυτό είναι ιδανικό για επιφάνειες που δεν έχουν υποστεί μεγάλες φθορές, καθώς μπορεί να αποκαταστήσει τη λάμψη και να απομακρύνει τους επιφανειακούς λεκέδες.

3. Εξειδικευμένα μηχανήματα για βαθιές χαρακιές και σκασίματα

Αν το μάρμαρο έχει υποστεί πιο σοβαρές φθορές, όπως χαρακιές και σκασίματα, τότε θα χρειαστεί πιο εξειδικευμένη παρέμβαση. Ένας τεχνίτης με εξειδικευμένο μηχάνημα μπορεί να επεξεργαστεί το μάρμαρο σε βάθος, αφαιρώντας τις πιο έντονες φθορές χωρίς να καταστρέψει την επιφάνεια.

Τα σύγχρονα μηχανήματα έχουν εξελιχθεί σημαντικά και πλέον περιορίζουν τη σκόνη, αποφεύγοντας να γεμίσει το σπίτι με μαρμαρόσκονη, όπως συνέβαινε παλαιότερα.

4. Καθαρισμός με πράσινο σαπούνι και ζεστό νερό

Αν το μάρμαρό σας δεν είναι πολύ βρώμικο αλλά χρειάζεται καθαρισμό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πράσινο σαπούνι διαλυμένο σε ζεστό νερό. Το πράσινο σαπούνι είναι ήπιο και απομακρύνει τη βρωμιά, χωρίς όμως να επαναφέρει τη γυαλάδα του μαρμάρου.

Tip: Αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη για απλό καθαρισμό, αλλά δεν είναι η λύση για να επαναφέρετε τη λάμψη του μαρμάρου.

Η σωστή φροντίδα του μαρμάρου περιλαμβάνει τακτικό καθαρισμό με ήπια καθαριστικά και πιο δραστικές επεμβάσεις όταν οι φθορές είναι βαθύτερες. Αν χρειαστεί, συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να εξασφαλίσετε ότι το μάρμαρό σας θα παραμείνει λαμπερό και όμορφο για πολλά χρόνια ακόμα.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!