Το φαινόμενο Μαρί Κόντο – Η γκουρού της οργάνωσης και η μέθοδος KonMari

18

ΤΗΣ ΠΕΓΚΥΣ ΜΠΑΜΠΑΘΑ

Συνώνυμο της τάξης και της οργάνωσης, η Marie Kondo κατορθώνει να μεταμορφώνει όχι μόνο τα σπίτια μας, αλλά και ολόκληρη τη φιλοσοφία ζωής μας.

Η Γιαπωνέζα σύμβουλος οργάνωσης και συγγραφέας μπεστ σέλερ έχει γοητεύσει εκατομμύρια ανθρώπους με την επαναστατική προσέγγισή της για την τακτοποίηση, μετατρέποντας τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού σε πράξεις αυτογνωσίας και χαράς. Η μέθοδός της «KonMari» μάλιστα, όχι μόνο έχει αποσυμφορήσει τους χώρους διαβίωσης, αλλά και πυροδότησε ένα παγκόσμιο κίνημα προς την κατεύθυνση της σκόπιμης διαβίωσης.

Το φαινόμενο Μαρί Κόντο – Η γκουρού της οργάνωσης και η μέθοδος KonMari
Η Γιαπωνέζα σύμβουλος οργάνωσης και συγγραφέας best seller, marie Kondo. / Photo: @konmari.co/Instagram

Το ταξίδι της Marie Kondo
Ξεκίνησε στο Τόκιο, με την αγάπη της για την οργάνωση να πυροδοτείται από την παιδική της ηλικία. Μέχρι να γίνει έφηβη, η Kondo “καταβρόχθιζε” τα περιοδικά νοικοκυρέματος και πειραματιζόταν με διάφορες τεχνικές οργάνωσης. Η εμμονή της με την τάξη την οδήγησε τελικά να σπουδάσει κοινωνιολογία στο Tokyo Woman’s Christian University, όπου ανέπτυξε τα θεμέλια της μεθόδου της. Ο πυρήνας της φιλοσοφίας της; Να κρατάτε μόνο εκείνα τα αντικείμενα που «προκαλούν χαρά». Το 2011, η Kondo δημοσίευσε το βιβλίο της, The Life-Changing Magic of Tidying Up, το οποίο εισήγαγε τον κόσμο στη μέθοδο KonMari. Η παραδοχή του βιβλίου ήταν απλή αλλά βαθιά: το ξεκαθάρισμα δεν αφορά μόνο την απόρριψη αντικειμένων -αφορά τη δημιουργία ενός χώρου που να αντικατοπτρίζει την ιδανική ζωή σας. Το βιβλίο έγινε γρήγορα μπεστ σέλερ στην Ιαπωνία και η μετέπειτα αγγλική μετάφρασή του το μετέτρεψε σε παγκόσμια αίσθηση, όπως και την ίδια.

Το φαινόμενο Μαρί Κόντο – Η γκουρού της οργάνωσης και η μέθοδος KonMari
“H αποθήκη τροφίμων των ονείρων μας” από το instagram της KonMari. / Photo: @konmari.co/Instagram
Το φαινόμενο Μαρί Κόντο – Η γκουρού της οργάνωσης και η μέθοδος KonMari
“Ενας πολύ καλός τρόπος για να δείξετε στα παιδιά σας πώς να φροντίζουν το χώρο τους”. / Photo: @konmari.co/Instagram
Το φαινόμενο Μαρί Κόντο – Η γκουρού της οργάνωσης και η μέθοδος KonMari
“Οργανώστε με σκοπό και βρείτε μια καθορισμένη θέση για κάθε αντικείμενο”. / Photo: @konmari.co/Instagram

Τι είναι η μέθοδος KonMari;
Η μέθοδος KonMari είναι μια συστηματική προσέγγιση στην τακτοποίηση που περιλαμβάνει την ταξινόμηση των αντικειμένων σε κατηγορίες αντί να αντιμετωπίζετε ένα δωμάτιο κάθε φορά. Η διαδικασία αποτελείται από έξι βήματα:
-Δεσμευτείτε να τακτοποιήσετε – Αναγνωρίστε την ανάγκη για αλλαγή και θέστε την πρόθεσή σας.
Φανταστείτε τον ιδανικό τρόπο ζωής σας – Οραματιστείτε πώς θέλετε να είναι το σπίτι και η ζωή σας.
-Απορρίψτε πρώτα – Απορρίψτε αντικείμενα που δεν σας εξυπηρετούν πλέον ευχαριστώντας τα για την υπηρεσία τους.
Τακτοποιήστε με βάση την κατηγορία, όχι τη θέση – Οργανώστε τα αντικείμενα με την ακόλουθη σειρά: ρούχα, βιβλία, χαρτιά, διάφορα αντικείμενα και μετά τα συναισθηματικά αντικείμενα.
-Ακολουθήστε την αρχή της χαράς – Κρατήστε μόνο εκείνα τα αντικείμενα που προκαλούν χαρά όταν τα κρατάτε στα χέρια σας.
Οργανώστε με σκοπό – Βρείτε μια καθορισμένη θέση για κάθε αντικείμενο.
Στην καρδιά της, η μέθοδος KonMari αφορά τόσο τη συναισθηματική διαύγεια όσο και τη φυσική τάξη. Ενθαρρύνοντας τα άτομα να αντιμετωπίσουν τα υπάρχοντά τους, η Kondo βοηθά τους ανθρώπους να προβληματιστούν σχετικά με τις αξίες τους, τις προτεραιότητές τους και τι τους φέρνει ευτυχία.

Ο παγκόσμιος αντίκτυπος της Marie Kondo
Η επιρροή της Marie Kondo ξεπέρασε τα ράφια των βιβλίων όταν έκανε το ντεμπούτο της στη σειρά του Netflix, Tidying Up with Marie Kondo, τον Ιανουάριο του 2019. Η σειρά ακολούθησε την Kondo καθώς δούλευε με άτομα και οικογένειες για να αποσυμφορήσουν τα σπίτια τους και, κατ’ επέκταση, τις ζωές τους. Η σειρά σημείωσε τεράστια επιτυχία, κερδίζοντας υποψηφιότητες για Emmy και πυροδοτώντας ένα πολιτιστικό φαινόμενο. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν με φωτογραφίες πριν και μετά από πρόσφατα οργανωμένες ντουλάπες και σαλόνια. Η φράση «spark joy» (σπινθήρας χαράς) έγινε μια πολιτιστική συντομογραφία για να διακρίνει κανείς τι έχει πραγματικά σημασία. Τα καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών παρατήρησαν μια έκρηξη δωρεών, καθώς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αγκάλιασαν την τέχνη της αποδέσμευσης.

Ωστόσο, ενώ η φιλοσοφία της Kondo έχει εξυμνηθεί ευρέως, έχει επίσης αντιμετωπίσει έντονη κριτική. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η εστίαση της μεθόδου KonMari στον μινιμαλισμό μπορεί να φαίνεται υπερβολικά άκαμπτη ή ανέφικτη, ιδιαίτερα για όσους έχουν μεγάλες οικογένειες ή συναισθηματικές προσκολλήσεις. Άλλοι έχουν αμφισβητήσει τη βιωσιμότητα της μαζικής απόρριψης αντικειμένων, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με τα απόβλητα και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η ίδια η Kondo έχει απαντήσει σε αυτές τις κριτικές, τονίζοντας ότι ο στόχος δεν είναι η επίτευξη ενός τέλειου σπιτιού, αλλά η δημιουργία ενός χώρου που ευθυγραμμίζεται με τις μοναδικές ανάγκες και τις φιλοδοξίες του κάθε ατόμου. Υποστηρίζει επίσης την υπεύθυνη δωρεά ή ανακύκλωση αντικειμένων όποτε είναι δυνατόν.

Το φαινόμενο Μαρί Κόντο – Η γκουρού της οργάνωσης και η μέθοδος KonMari
“Ο σκοπός της τακτοποίησης είναι να βρείτε και να κρατήσετε τα πράγματα που αγαπάτε πραγματικά”. / Photo: @konmari.co/Instagram
Το φαινόμενο Μαρί Κόντο – Η γκουρού της οργάνωσης και η μέθοδος KonMari
“Ένας από τους στόχους της τακτοποίησης είναι να αισθάνεστε το σπίτι σας σαν ένα power spot -ένα χαλαρωτικό περιβάλλον γεμάτο καθαρή ενέργεια”. / Photo: @konmari.co/Instagram
Το φαινόμενο Μαρί Κόντο – Η γκουρού της οργάνωσης και η μέθοδος KonMari
Ένας τακτοποιημένος χώρος μπορεί να μειώσει το άγχος, να βελτιώσει τη συγκέντρωση και να ενισχύσει την αίσθηση του ελέγχου. / Photo: @konmari.co/Instagram

Η αυτοκρατορία της Marie Kondo
Η επιρροή της Marie Kondo όμως, εκτείνεται πολύ πέρα από το συμμάζεμα. Έχει δημιουργήσει μια μάρκα lifestyle που περιλαμβάνει επιπλέον βιβλία, εργαλεία οργάνωσης, ακόμη και μια σειρά προϊόντων για το σπίτι. Το 2020, ξεκίνησε το πρόγραμμα KonMari Consultant Program, εκπαιδεύοντας άλλους να γίνουν πιστοποιημένοι ειδικοί στο συμμάζεμα και να διαδώσουν τη φιλοσοφία της σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, η Kondo έχει επίσης υιοθετήσει μια πιο ολιστική προσέγγιση στην ευημερία. Το βιβλίο της του 2020, Joy at Work, το οποίο συνέγραψε με τον οργανωτικό ψυχολόγο Scott Sonenshein, διερευνά πώς οι αρχές της τακτοποίησης μπορούν να εφαρμοστούν στην επαγγελματική ζωή. Πιο πρόσφατα, έχει ανοιχτεί για την εξισορρόπηση της δικής της ζωής, παραδεχόμενη ότι το σπίτι της δεν είναι πλέον απόλυτα τακτοποιημένο, καθώς επικεντρώνεται στην ανατροφή των τριών παιδιών της. Αυτή η ειλικρινής αποκάλυψη την έκανε ακόμα πιο οικεία, αποδεικνύοντας ότι η τακτοποίηση είναι ένα εργαλείο, όχι ένας τελικός στόχος.

Η ψυχολογία της οργάνωσης
Γιατί το μήνυμα της Marie Kondo βρήκε τόσο μεγάλη απήχηση; Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι το ξεκαθάρισμα προσφέρει τόσο πρακτικά όσο και συναισθηματικά οφέλη. Ένας τακτοποιημένος χώρος μπορεί να μειώσει το άγχος, να βελτιώσει τη συγκέντρωση και να ενισχύσει την αίσθηση του ελέγχου. Συνδέοντας την τακτοποίηση με τη χαρά, η Kondo αξιοποιεί την ανθρώπινη επιθυμία για νόημα και ολοκλήρωση. Η μέθοδός της αναδιαμορφώνει επίσης την πράξη της αποδέσμευσης. Ευχαριστώντας τα αντικείμενα για τις υπηρεσίες τους, τα άτομα μπορούν να αποχωριστούν τα υπάρχοντά τους χωρίς ενοχές, καλλιεργώντας την αίσθηση της ευγνωμοσύνης αντί της λύπης. Αυτή η συναισθηματική αλλαγή κάνει τη διαδικασία του ξεκαθαρίσματος να μοιάζει λιγότερο με αγγαρεία και περισσότερο με μεταμορφωτική εμπειρία.

Είτε είστε αφοσιωμένος μαθητής της KonMari είτε περιστασιακός θαυμαστής της, δεν υπάρχει αμφιβολία για τον αντίκτυπο που έχει ασκήσει η Marie Kondo. Η ίδια έχει μετατρέψει την οργάνωση και το συμμάζεμα, από μια καθημερινή εργασία σε μια μορφή τέχνης, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και οι πιο απλές πράξεις μπορούν να προκαλέσουν βαθιά αλλαγή. Με αυτόν τον τρόπο, έχει σίγουρα αφήσει ένα ανεξίτηλο σημάδι στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε για τα σπίτια μας, τα υπάρχοντά μας και τον εαυτό μας.
Εξωτερική Φωτογραφία: @konmari.co/Instagram

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!