Κύθηρα: Ο Μυλοπόταμος και οι μαγικοί νερόμυλοί του

Εικόνες παραδεισένιες...

345

Και η ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και τα νησιά της χώρας μας κρύβουν πολλές ομορφιές που σε περιμένουν να τις ανακαλύψεις. Ιδιαίτερα μέρη με σπάνια ομορφιά που μπορεί καν να μην έχεις δει σε φωτογραφίες. Και όμως μπορούν να σου προσφέρουν μοναδικές συγκινήσεις όταν θα τα γνωρίσεις από κοντά. Ένα από αυτά τα μέρη είναι ο Μυλοπόταμος στα Κύθηρα ο οποίος μοιάζει λες και ξεπήδησε από σελίδες κάποιου παραμυθιού.

Ο Μυλοποταμος βρίσκεται στην μέση μια ρεματιάς και τα σπίτια του σκεπάζουν θεόρατα πεύκα, πλατάνια, ιτιές και συμίδες. Ακόμα κι όταν κάνει πολλή ζέστη, ο Μυλοπόταμος, το γραφικό χωριό των Κυθήρων, δροσίζεται προστατεύμενο μέσα στη σκιά. Και το καλύτερο; Στο ποτάμι που βρίσκεται από κάτω, λένε ότι κατοικούν νεράιδες. Βρίσκεις καλύτερη αφορμή για να βρεθείς εκεί; Τα Κύθηρα είναι, βέβαια, μια πρόκληση από μόνα τους!

Το χωριό Μυλοπόταμος

Κάθε χωριό των Κυθήρων είναι μοναδικό αλλά ο Μυλοπόταμος έχει άλλη χάρη! Όταν βρεθήκαμε στο συγκεκριμένο χωριό, κάτσαμε στο καφενείο “Πλάτανος” για να πιούμε το πρωινό μας καφεδάκι στα γρήγορα. Έπειτα αρχίσαμε τις βόλτες στο χωριό. Έναν μικρό οικισμό στον οποίο μπορείς να βρέξεις τα πόδια σου σε νερά γάργαρα και κρύα, ακόμη και μέσα στον Αύγουστο.

Υστερα από την εξερεύνηση του μαγικού σκηνικού, φύγαμε για το ποτάμι και τη ρεματιά. Το σίγουρο είναι ότι αξίζει να διαβείς το μονοπάτι που περνά από τους 22 νερόμυλους. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα του 10ου αιώνα είναι ο νερόμυλος του Φιλιππή, τον οποίο αναστήλωσε και έκανε λειτουργικό ο ιδιοκτήτης του, Τσιριγώτης μετανάστης που γύρισε από την Αμερική.

Ο καταρράκτης της Νεράιδας

Και βέβαια δε γίνεται να φύγεις και να μην περάσεις από την περίφημη και πανέμορφη λιμνούλα του καταρράκτη της Νεράιδας. Ναι, αυτό το παραδεισένιο μέρος κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια, όπου το κελάρυσμα του νερού ηχεί μελωδικά. Εκεί, πραγματικά νομίζεις ότι έχεις μπει στις σελίδες ενός μαγικού παραμυθιού. Ένα σκηνικό που δε θα συναντήσεις εύκολα σε νησί.

Το μονοπάτι για την λίμνη είναι σκεπασμένο από  αρωματικά και αναρριχητικά φυτά. Με τέτοιο τοπίο, σίγουρα θα θέλεις να ρίξεις μια βουτιά, όπως κάναμε κι εμείς! Μια ανάμνηση που θα σου μείνει αξέχαστη!

Φοβερός ο Μυλοπόταμος στα Κύθηρα! Αλλά, κι απ’την άλλη, ποιος είπε ότι τα Κύθηρα δεν είναι παραμυθένια; Οι παραλίες τους, εξάλλου, μιλούν από μόνες τους…

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις