Το ελληνικό νησί που κάποτε το πήρε προίκα ένας άνδρας

Μια ενδιαφέρουσα και άγνωστη ιστορία

176
SNappa2006

Πόσα αλήθεια ξέρουμε για τα ελληνικά νησιά και την ιστορία τους; Πώς ονομάζονταν παλιά και σε ποια κατάσταση έχουν βρεθεί ανάμεσα στους αιώνες. Σε ποιους άραγε ανήκαν; Ήξερες για παράδειγμα ότι ένα ελληνικό, πολύ γνωστό νησί, κάποτε το πήρε προίκα ένας άνδρας. Κι όμως συνέβη και είναι η Αντίπαρος! Ένα πανέμορφο μικρό νησί στις Κυκλάδες που έχει την δική του ιδιαίτερη ιστορία. Μια ιστορία που λίγοι γνωρίζουν. Έχει να κάνει με το κάστρο της και πώς έφτασε να αποτελεί προίκα ενός άνδρα.

Αντίπαρος, το ελληνικό νησί με την ιδιαίτερη ιστορία

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον καστρολόγο η Αντίπαρος και το κάστρο της ήταν ένας πολύ καλά οχυρωμένος οικισμός ο οποίος είχε μια συγκεκριμένη μορφή για πολλά χρόνια. Το κάστρο του νησιού είχε δημιουργηθεί από τους Ενετούς τον 15ο αιώνα.

Δεν είχε κλασική δομή οχυρωματικού οικισμού και μια από τις ιδιομορφίες ήταν ότι δεν ήταν χτισμένος επάνω σε κάποιο ψηλό και δεσπόζον σημείο όπως γινόταν στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων. Η Αντίπαρος που παλιότερα ονομαζόταν «Ωλίαρος» κατά τη διάρκεια των βυζαντινών χρόνων είχε να αντιμετωπίσει διάφορες επιδρομές κυρίως από Σαρακηνούς. Στις αρχές του 15ου αιώνα, μάλιστα, είχε εξελιχθεί σε ορμητήριο πειρατών που λυμαίνονταν το στενό της Αντιπάρου, του «στενού των 14 ποδών».

Το ελληνικό νησί που δόθηκε ως προίκα

Αυτή η κατάσταση που αναφέραμε με τους πειρατές και τις λεηλασίες τερματίστηκε όταν άρχοντας του νησιού έγινε ο Ενετός Τζιοβάννι Λορεντάνο. Και μάλιστα το νησί αποτελούσε προίκα του! Ακριβώς όπως το διαβάζεις. Η Αντίπαρος τότε ήταν η προίκα της γυναίκας του Μαρίας Σομαρρίπα, η οικογένεια της οποίας ήταν κύριοι της Πάρου και συγγενείς των Σανούδων.

Ο Τζιοβάννι Λορεντάνο έχτισε στο νησί το σπίτι του και ουσιαστικά έδωσε ξανά στο νησί ζωή. Κι αυτό γιατί εγκατέστησε με δικά του έξοδα νέους κατοίκους, οικοδομώντας σταδιακά μαζί με τις υπόλοιπες κατοικίες γύρω από «το Σπίτι του Άρχοντα», το Κάστρο κοντά στο 1440. Σαράντα χρόνια αργότερα η Αντίπαρος αποτέλεσε ξανά αντικείμενο προίκας. Αυτή τη φορά δόθηκε σαν προίκα στον Ντομένικο Πιζάνι, γιο του Δούκα της Κρήτης για τον γάμο του με την κόρη του δούκα της Νάξου, πριγκίπισσα Φιορέντζα. Εκτός δε από την Αντίπαρο, ο Πιζάνι είχε πάρει προίκα και τη Σαντορίνη.

Η Αντίπαρος παρέμεινε στον Οίκο των Πιζάνι μέχρι το 1537 όταν ξαναπέρασε στη δικαιοδοσία του οίκου των Λορεντάνο. Ωστόσο τον ίδιο χρόνο, το νησί λεηλατήθηκε από τον οθωμανό κουρσάρο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα. Μετά από διάφορες περιπέτειες και ιστορικά γεγονότα η όμορφη Αντίπαρος συμμετείχε στον αγώνα του ’21 και ενσωματώθηκε στο Ελληνικό Κράτος το 1832.

Διακοπές στην Αντίπαρο

Η Αντίπαρος είναι ιδανική επιλογή αν θες να κάτι λιγότερο κοσμοπολίτικο από την Πάρο. Ένα μικρό και γραφικό ελληνικό νησί, ένα νησί των Κυκλάδων που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ιδιαίτερη τουριστική άνθιση. Με τις όμορφες παραλίες της και τα γραφικά σοκάκια της θα ζήσεις κυριολεκτικά αυτό που λέμε «διακοπές με άρωμα Κυκλάδων»…

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις