Ο μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκανίων βρίσκεται στην Ξάνθη

Ένα μοναδικό θέαμα σε μια γωνιά της Ελλάδας.

218
Φωτογραφία: instagram @john.aprilia_v997

Υπάρχουν τοποθεσίες και αξιοθέατα στην Ελλάδα που ξεχωρίζουν και εκτός χώρας. Ρεκόρ Γκίνες, διακρίσεις στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη και βραβεία είναι μερικά από αυτά. Με έναν τέτοιο τρόπο ξεχωρίζει και ο Λειβαδίτης. Που πέφτει με ορμή από τα 60 μέτρα και θεωρείται ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων. Και φυσικά μιλάμε για τον καταρράκτη Λειβαδίτη στην Ξάνθη που αξίζει να επισκεφθείς έστω και μια φορά στη ζωή σου.

Ο εντυπωσιακός καταρράκτης Λειβαδίτης στην Ξάνθη

Πριν πάμε στην Ξάνθη, όταν μιλούσαμε για καταρράκτες, είχαμε πάντα στο μυαλό μας την Έδεσσα. Με το που πατάς όμως το πόδι σου στην Ξάνθη, ξέρεις ότι ακόμη ένας καταρράκτης της Ελλάδας έχει μπει στην καρδιά σου και σίγουρα θα συζητάς γι’ αυτόν καιρό. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο καταρράκτη των Βαλκανίων.

Αν βρεθείς στην Ξάνθη και ρωτήσεις πού είναι ο συγκεκριμένος καταρράκτης θα σου πουν μια εύκολη και όμορφη διαδρομή. Ο Λειβαδίτης απέχει από την πόλη της Ξάνθης μόλις 7 χιλιόμετρα και βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό. Μόλις φτάσεις θα αντικρίσεις τρεχούμενα νερά να σκάνε με ορμή από ύψος περίπο 60 μέτρων. Το θέαμα είναι μοναδικό μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο. Η φύση στα καλύτερά της σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα και εναλλακτικά μέρη της Ελλάδας. Και το λέμε αυτό γιατί η περιοχή δεν είναι από τις πλέον τουριστικές της Ελλάδας. Ωστόσο, αν πας μια φορά, το σίγουρο είναι ότι δε θα είναι τελευταία. Εξάλλου η κάθε εποχή έχει τη δική της ομορφιά.

Πηγή φωτογραφίας: cityofxanthi.gr

Μοναδικό είναι το θέαμα και το χειμώνα μιας και ο καταρράκτης παγώνει ολόκληρος. Θέλει, ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή για να πας εκείνη την εποχή μιας και ο καταρράκτης γίνεται δύσκολα προσβάσιμος λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν. Αξίζει σίγουρα τον κόπο να ζήσεις αυτή τη μοναδική εμπειρία και γενικά να γνωρίσεις την Ξάνθη αυτή την εποχή.

Τι λέει ο μύθος για τον Λειβαδίτη

Και φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει ένας μύθος για να συνοδεύει τον καταρράκτη Λειβαδίτη. Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση στα νερά του Λειβαδίτη λούζονταν οι «καλοκυράδες» (νεράιδες), ενώ στις σπηλιές του ύφαιναν, σε πέτρινους αργαλειούς, το αραχνοΰφαντο νεραϊδόγνεμα. Εδώ χόρευαν στους διονυσιακούς ρυθμούς, οι Σάτυροι. Μέσα στα αρχέγονα αυτά δάση αντιλαλούσαν τα τραγούδια του Ορφέα, γιου της Μούσας Καλλιόπης και του θεού Απόλλωνα ο οποίος μάγευε με την κιθάρα του θεούς και τους ανθρώπους.

Ξάνθη, το σταυροδρόμι των πολιτισμών

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να κάνεις το ταξίδι σου στην Ξάνθη και σίγουρα η Παλιά Πόλη της είναι ένας από αυτούς. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ξάνθης αποτελώντας τον ιστορικό της πυρήνα. Η πόλη είναι χτισμένη μετά το 1829, τη χρονιά δηλαδή που οι σεισμοί κατέστρεψαν πλήρως τον προηγούμενο οικισμό. Η πόλη οικοδομήθηκε πάνω στα ερείπια και με πυρήνα τις εκκλησίες, που υπήρχαν μάλλον από την εποχή της βυζαντινής Ξάνθειας, όπως ονομαζότανε από την αρχαιότητα η πόλη της Ξάνθης.

Θα αντικρίσεις πλακόστρωτα σοκάκια και τα παλιά αρχοντικά που θα σε ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή. Ένα ταξίδι που πρέπει να κάνεις…

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις