Αν σου έλεγαν ότι με έναν μαγικό τρόπο θα μπορούσες να διαλέξεις όποιο μέρος της Ελλάδας εσύ επιθυμείς για να περάσεις τις μέρες του lockdown, σίγουρα οι επιλογές σου θα ήταν πολλές και εν πολλοίς γνωστές και αναμενόμενες. Οι πολύ ψαγμένοι, όμως, που έχουν ταξιδέψει στα πιο πολλά μέρη της χώρας γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα χωριό, βγαλμένο θαρρείς απ’ τα παραμύθια που το χειμώνα τα συνδυάζει όλα. Ονειρικό, χιονισμένο τοπίο, πετρόχτιστα σπίτια με τζάκι για χουχούλιασμα και υπέροχο φαγητό. Και το όνομα αυτού, Αλωνίσταινα Αρκαδίας.
Πώς θα πάω
Η Αλωνίσταινα απέχει από την Αθήνα κάτι λιγότερο από 200 χιλιόμετρα. Ξεκινάς με το αμάξι σου από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου με κατεύθυνση προς την Τρίπολη. Συνεχίζεις και στο 44ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τρίπολης – Πύργου βλέπεις την πινακίδα και στρίβεις αριστερά. Η Αλωνίσταινα απέχει περίπου 9 χιλιόμετρα.
Τι θα βρω και τι θα δω στην Αλωνίσταινα
Σε υψόμετρο 1220 μέτρων φτάνεις και αντικρίζεις ένα αλπικό τοπίο που δεν θυμίζει Ελλάδα. Η Αλωνίσταινα είναι ένα κουκλίστικο, γραφικό χωριό χτισμένο σε μια μικρή κοιλάδα που μοιάζει να βγήκε απ’ τα πιο τρελά όνειρα εκείνων που λατρεύουν τον χειμώνα και το χιόνι. Η ομορφιά του τοπίου και οι περίπατοι μέσα στο δάσος κάνουν την εξόρμηση του επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία που θα θυμάται για το υπόλοιπο της ζωής του.
Η Αλωνίσταινα, η οποία έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός κερδίζει τον επισκέπτη απ’ την πρώτη ματιά. Τα παλιά αρχοντικά της, τα πετρόχτιστα σπίτια με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα μεγάλα τοξωτά ανοίγματα συνθέτουν το παζλ ενός άκρως επιβλητικού τοπίου.
Το σήμα κατατεθέν του χωριού είναι η κεντρική πλατεία του. Εκεί θα βρεις την μονόκλιτη βασιλική της Αγίας Παρασκευής, που κτίστηκε το 1742 και το μνημείο της Ζαμπίας Κωστάκη, μητέρας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Το βλέμμα σου θα τραβήξει σίγουρα και ένα εκπληκτικό ερείπιο του Μεσοπολέμου, το οποίο ήταν ξενοδοχείο-σανατόριο πολυτελείας. Γενικώς η Αλωνίσταινα ήταν φημισμένη για τα χάνια της, τα οποία προσέφεραν φαγητό και ανάπαυση στους ταξιδιώτες. Εκτός από τα χάνια όμως το χωριό φημίζεται και για τα νερά του.
Ένας παλιός νερόμυλος θα κάνει το φλας της μηχανής σου να πάρει φωτιά, ενώ το κεφαλόβρυσο με το παγωμένο κρυστάλλινο νερό που πηγάζει κάτω από την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι μια από τις πηγές του ποταμού Ελισσώνα που εκβάλει στον Αλφειό.
Πού να μείνω
Στο χωριό θα βρείτε και παραδοσιακό ξενοδοχείο με άψογη εξυπηρέτηση, αλλά και έναν υπέροχο ξενώνα που διαθέτει 10 δωμάτια εκ των οποίων τα δύο με τζάκι (δίκλινα, τρίκλινα και ένα δίχωρο τετράκλινο), επιπλωμένα με έπιπλα – αντίκες, εξοπλισμένα με ατομικό λουτρό, έγχρωμη τηλεόραση, τηλεφωνική συσκευή, σεσουάρ και με καταπληκτική θέα στο ελατόδασος του Μαινάλου.
Πού θα φάω
Κι επειδή το χιόνι, το τζάκι και οι βόλτες ανοίγουν την όρεξη, η Αλωνίσταινα έχει φροντίσει και γι’ αυτό. Στο ταβερνάκι του χωριού, σε ένα καθαρό και πολύ όμορφο περιβάλλον σε περιμένει ένα λουκούλλειο γεύμα.
Το αγριογούρουνο είναι το best seller του μαγαζιού και το πιάτο που όλοι (δικαίως) θέλουν να δοκιμάσουν. Αλλά δεν είναι το μόνο. Η σκορδαλιά με καρύδι είναι επίσης στη λίστα των κορυφαίων όπως και το χοιρινό με σέλινο. Αν δεν είστε του κρεατικού, τότε να δοκιμάσετε χόρτα ντόπια. Από γλυκά η καλύτερη επιλογή είναι η μηλόπιτα και η εκπληκτική αφροξυλιά, από καρπό θάμνου της περιοχής.