Στις 6 Αυγούστου 1945, η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι της Ιαπωνίας έγιναν στόχοι και δέχτηκαν πυρηνική επίθεση με ατομικές βόμβες που έριξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σκοτώνοντας άμεσα περίπου 70.000 ανθρώπους. Γύρω στο 69% των οικοδομημάτων της πόλεως καταστράφηκε εντελώς και τους επόμενους μήνες, περίπου 60.000 ακόμα άνθρωποι απεβίωσαν από τραύματα και έκθεση σε ραδιενέργεια, ενώ όλα τα μεγάλα νοσοκομεία και σχεδόν όλο το ιατρικό και νοσοκομειακό προσωπικό σκοτώθηκε.
Ο καρκίνος, λόγω της έκθεσης, οδήγησε σε ακόμη περισσότερους θανάτους και οι επιζώντες ονομάστηκαν hibakusha (άτομα που έχουν επηρεαστεί από την έκρηξη). Το 1955 ιδρύθηκε ένα πάρκο μνήμης προς τιμήν των θυμάτων, το οποίο και έχουν επισκεφτεί πάνω από 53 εκατομμύρια άνθρωποι, κοιτώντας τα υπάρχοντα των θυμάτων στο μουσείο και νιώθοντας ανατριχίλα για την τραγωδία.
Μέσα στο πάρκο υπάρχουν διάφορα μνημεία και κτίρια, το καθένα αφιερωμένο σε μια διαφορετική πλευρά της επίθεσης. Ανάμεσά τους, το Μνημείο Ειρήνης της Χιροσίμα, γνωστό και σαν Θόλος της Ατομικής Βόμβας, είναι το πιο γνωστό σύμβολο του πάρκου και ό,τι απέμεινε από τον εκθεσιακό χώρο προώθησης βιομηχανικών προϊόντων της πόλης. Το κτίριο ήταν το πλησιέστερο στο υπόκεντρο της ατομικής έκρηξης που έμεινε όρθιο και σήμερα διατηρείται στην κατάσταση που ήταν αμέσως μετά την επίθεση.